Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Jurnalist: Cum comentați gestul liberal democraților de a nu participa la negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare și dacă grupul pe care îl conduceți va sta la masa discuțiilor cu comuniștii.

Iurie Leancă: Decizia de ieri a colegilor din PLDM eu personal o găsesc pripită. O decizie mai mult emotivă decât o decizie care sa bazat pe o analiză riguroasă la rece a situației din țară, a realităților, a crizei în care se află Republica Moldova. Astfel încât pornind de la ideea că pot prinde că-i cunosc suficient de bine pe colegii mei din PLDM, totuși am fost membru al acestui partid dacă nu mă înșel timp de 6 ani, știu că atunci când au avut loc dezbateri în interiorul partidului și s-au pus în discuție interesele de partid și interesele naționale, de regulă colegii au optat pentru interese naționale. Astfel încât vreau să sper că colegii din PLDM, membrii grupului parlamentar în mod special, vor analiza totuși în zilele următoare situația în care se găsește Republica Moldova, pericolele, provocările extrem de mari la adresa perspectivei noastre europene despre care dânșii sunt convins că se îngrijoresc foarte mult și nu doar la nivel de declarații, dar și la nivel de sentimente reale.

Sunt convins că vor analiza și vor înțelege că retragerea eventuală a lor din procesul de constituire a unei noi coaliții, a unei coaliții bazată pe majoritate funcțională, pro-europeană, angajată pe acțiuni foarte punctuale, începând cu reforma justiției, terminând cu reforemele în domeniul economiei și sociale astfel încât cetățeanul să vadă beneficii.

Sper foarte mult că vor demonstra această capacitate de analiza încă o dată și de a înțelege că interesul național ne cheamă să inițiem aceste discuții în baza după cum am mai spus și cu alte ocazii a votului din 30 noiembrie 2014. Și noi la Partidul Popular European, dacă e să facem așa o analiză între care ar fi interesele noastre de partid, partid de opoziție care se vrea o alternativă veritabilă și avem și argumente suficiente pentru a pretinde acest lucru. O alternativă veritabilă pentru acest viitor al Republicii Moldova și sunt convins că dacă vom ajunge în alegeri anticipate, vom lua un rezultat bun, chiar și foarte bun. Dar nu putem să facem abstracție de situația creată.

Cine ne-a adus în această situație e important, dar secundar. Cel mai important e să vedem ce e de făcut acum. Deci pornind de la această analiză a mea, în continuare cred că în primul rând nu ne putem permite luxul să avem un aranjament de ăsta - de moment cu o majoritate care se constituie în funcție de proiectul de lege, în funcție de subiectul care se discută. Avem nevoie de o majoritate funcțională, pro-europeană, avem nevoie de un Guvern puternic, cu angajamente foarte clare și atunci sunt convins și asta îmi confirmă și discuțiile pe care le am cu partenerii din afara Republicii Moldova, cei care mereu ne-au sprijinit, cei care s-au implicat fără rezerve anterior. Deci că avem o șansă și când o comunicare bineînțeles, sinceră, corectă cu cetățenii din Republica Moldova, avem o șansă să ieșim din criză, avem o șansă să revenim la idealul nostru de integrare europeană, de apropiere de către Uniunea Europeană. Ceea ce în ultima instanță a schimba viața cetățeanului din Republica, a o schimba spre bine.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Iurie Leancă: Am zis, doar în baza acestui vot de acum un an aproape și cineva. 55 de deputați din 3 partide pro-europene au primit acest mandat explicit, clar, categoric după mine din partea societății din Republica Moldova. Iată în baza acestui vot, în baza acestor 55 de mandate, sunt convins că avem datoria, nu este doar o opțiune, este un imperativ să constituim o nouă majoritate. Doar de data asta cu discuții transparente, cu angajamente foarte clare, am analizat de altfel și planul pe care ni l-au prezentat colegii din PLDM. Noi avem angajementele, condițiile noastre pe care le elaborăm la partid. Dar sunt convins că putem găsi o formulare de convergență, că în linii mari diferențe pe plan strategic nu există.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Iurie Leancă: V-am spus. Sunt convins că e o decizie luată încă într-un context plin de emoții și de energie negativă. Dar vreau să sper foarte mult că nu este decizia finală. Dinamica din Republica Moldova e atât de mare, în fiecare zi se schimbă ceva. Sper că o să mai comunice și cu cetățenii din Republica Moldova, cu membrii partidului. Am vorbit și eu cu unii primari din PLDM, cu unii consilieri din PLDM. Toți sunt extram de îngrijorați de această decizie, fiindcă în prim plan pune totuși nu interesul cetățeanului și interesul național, dar altceva. Știu despre îngrijorările celor din occident. Am vorbit și ieri și astăzi cu ei. Sunt convins că vor veni mesaje foarte clare de acolo și colegii PLDM din totdeauna au zis, inclusiv în dezbateri pe moțiune, că țin cont de opinia familiei Partidului Popular European de exemplu, opinia Comisiei Europene. Și atunci vreau să sperăm foarte mult că vor lua o altă decizie. Cea mai importantă decizie de a se așeza la masa de negocieri. Iată acolo va fi testul pentru toți noi. Putem înțelege care sunt aceste probleme de sistem. Avem soluții și sunt convins că avem soluții împreună cu partenerii noștri din afară. Pentru reforma justiției, pentru instituții funcționale de drept și așa mai departe. Și atunci nu văd de ce nu am putea constitui această majoritate, un Guvern. De ce nu putem face așa încât în fruntea instituției regulatorii să fie oameni integri, independenți și să-și facă datoria în primul rând. Fie că e vorba de Banca Națională, de ANRE, Consiliul Concurenței etc.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Iurie Leancă: Eu cred că am fost suficient de explicit pe acest subiect.

Jurnalist: Nu.

Iurie Leancă: Cum să nu?

Jurnalist. Da sau nu?

Iurie Leancă: Eu am zis că pentru mine contează în primul și în primul rând o anumită istorie, o anumită experiență de viață, de comportament a unui sau altui partid. Comuniștii au fost și în Europa, s-au numit după aia eurocomuniști și au pledat pentru integrarea țării lor. Eu nu văd motive care m-ar face să cred că comuniștii din Republica Moldova brusc și-au schimbat și pielea și năravul și s-au transformat în euro... Deci am spus că nu cred că putem găsi abordări comune pe probleme tactice, dar și strategice pe viitorul Republicii Moldova. Am spus, nici nu vreau să analizez alte opțiuni. Unica opțiune, unica soluție viabilă, funcțională pe care o avem noi astăzi, este cu colegii din PLDM, PD și PL în baza votului din 30 noiembrie. Sper că am fost explicit.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Iurie Leancă: Cred că am fost de explicit astăzi, încât mai ...

Jurnalist: Nu, n-ați fost. Vor apărea interpretări în presă și o să vă supărați.

Iurie Leancă: Eu intrepretările deja le-am văzut. Am zis că nu votăm. Vă mulțumesc.