Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis: Bună ziua! Am terminat prima rundă de consultări și nu spun consultări cu partidele, fiindcă de data asta consultările au avut un specific aparte. Ultimii participanți i-am avut acum, la consultări destul de ample, și este vorba despre reprezentanți din societatea civilă și din piață.

Mă voi referi prima dată la această ultimă întâlnire, care mie mi s-a părut una foarte bună. A fost foarte bună, oameni care au venit cu idei foarte bune, concepte gândite, abordări care pentru mine în această etapă sunt de un real folos. Voi prelua bună parte din aceste idei și le voi duce înspre partidele politice. A fost evident, în discuția cu reprezentanții societății civile și ai pieței că așteptările sunt multiple și cu siguranță toate sunt îndreptățite, dar în această etapă putem să constatăm, am putut eu să constat încă o dată în plus că nu este nevoie de o simplă schimbare de Guvern. Este nevoie de o schimbare complexă în politica românească. Toți, dar absolut toți, așteaptă să vină în față politicieni noi, politicieni care nu au avut nimic de-a face cu corupția, care nu au fost urmăriți penal, care nu au făcut afaceri dubioase, aceste lucruri sunt clare și pot să vă spun că aceste lucruri au fost bine înțelese și de liderii politici cu care m-am întâlnit în aceste zile.

În cursul acestei ultime întâlniri, am primit multiple invitații de a merge în piață și le-am promis că voi merge, dar nu voi anunța nici ora, nici măcar ziua în care voi merge în piață, fiindcă nu vreau să fac din asta un eveniment media, ci vreau să merg să vorbesc și eu cu oameni simpli care sunt în piață, să-mi spună mie ce așteaptă de la mine, ce așteaptă de la clasa politică.

În discuțiile cu liderii politici am constatat câteva lucruri îmbucurătoare: toată lumea a înțeles că este vorba de mai mult decât o schimbare de Guvern. Toată lumea a înțeles că electoratul și sigur, piața sau strada, cum se spune, așteaptă schimbări în abordarea politică, așteaptă mai multă curățenie, mai multă seriozitate, mai multe soluții, mai multă transparență în politică. Aceste lucruri au fost bine înțelese și m-am bucurat.

Am constatat și probabil și dumneavoastră ați constatat, fiindcă s-au făcut declarații după fiecare serie de consultări, că nu a venit nimeni cu o propunere de Prim-ministru, este o noutate în politica românească. Nu a venit nimeni cu idei fixe, toți au venit cu multă deschidere, toți au venit cu deschidere spre soluții care sunt și așteptate și dorite. Cu fiecare grup în parte am convenit câteva lucruri și aceste lucruri vreau să le spun și acum, în public: o singură rundă de consultări, de data aceasta, nu este suficientă, fiindcă situația este specială. Nu este nici pe departe suficient un nume, ba dimpotrivă, a veni cu un nume este un lucru relativ simplu. Ceea ce vrem să facem este să ne înțelegem asupra unei abordări. Prima dată, să știm cum abordăm chestiunea. Sunt, sigur, multe variante. S-a vehiculat varianta alegerilor anticipate, varianta unui prim-ministru politic, varianta unui Prim-ministru nepolitic, așa-numit tehnocrat, tot felul de variante în discuții.

Concluzia mea din această primă rundă de consultări este că majoritatea liderilor politici sunt dispuși să discute despre alegeri anticipate. Majoritatea liderilor politici sunt dispuși să discute despre un guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu este dispus să discute despre un guvern politic. Este o noutate. De aceea, niciun partid nu a venit cu o propunere de Prim-ministru. Aceste concluzii, cât de simple sună, sunt foarte importante și trebuie în continuare discutate și negociate. Indiferent în ce variantă vom merge mai departe - cu alegeri anticipate, sau cu un guvern tehnocrat - este evident că trebuie să se înțeleagă partidele politice asupra unui program minimal, ce trebuie făcut în perioada următoare: bugetul, spitalele, școlile ș.a.m.d. Aceste lucruri vor trebui convenite cu partidele politice. Eu sunt optimist, voi convoca o nouă rundă de consultări pentru începutul săptămânii viitoare și cred că este posibil ca, poate deja la sfârșitul săptămânii viitoare, să avem o concluzie cu care pot să vin în fața publicului.
Vă mulțumesc!

Citate Video