Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu ocazia ceremoniei de decorare a unor creatori și meșteri populari, deținători ai itlului „Tezaure Umane Vii”

„Distinși și stimați deținători ai titlului de «Tezaure Umane Vii»,
Domnule Ministru,
Doamnă academician, Președinte al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial,
Doamnelor și domnilor,

Permiteți-mi să încep prin a vă felicita pentru titlul onorant de «Tezaur Uman Viu», ce încununează o activitate de o viață în slujba valorilor civilizației tradiționale. Acestei titulaturi, instituite pentru a materializa angajamentul României în îndeplinirea Convenției UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, i se adaugă începând de astăzi recunoașterea certificată de Medalia Meritul Cultural pe care am avut prilejul și bucuria să v-o înmânez.

Acest moment este expresia unui sincer interes și a unui angajament instituțional pentru a susține protejarea, transmiterea către noile generații și punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial.
Sunt bucuros și, ca Președinte al României, mândru că țara noastră mai are încă rezerve de tradiții și meșteșuguri culturale. Olăritul de Hurezi, Doina și Călușul, colindul și, în curând, sper, alte tradiții populare sunt contribuția spațiului nostru de cultură și civilizație la tezaurul universal.
Dumneavoastră sunteți tezaurele noastre vii și tezaurele umanității. Aveți și avem împreună marea responsabilitate să lăsăm generațiilor care ne vor urma moștenirea pe care ați primit-o de la înaintași, într-o Românie mai demnă și puternică, într-o lume a păcii și dezvoltării umane durabile.
Felicitându-vă încă o dată, vă asigur de sprijinul meu în susținerea valorizării artei și meșteșugurilor tradiționale.
Felicitări și la mulți ani!”