Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban: Stimați reprezentați ai instituțiilor media. Noi de fapt am solicitat să avem o discuție cu Dumneavoastră poate foarte succint, dar la unele subiecte care sunt foarte importante pentru domeniul social în Republica Moldova. Chiar în momentul de față, continuă să aibă loc audieri cu ușile închise în Parlamentul Republicii Moldova, la comisia de profil, comisia responsabilă de domeniul social. Și sunt mai multe instituții care au fost invitate. Unele s-au prezentat, altele nu. Situația începe să devină mai gravă decât oricând.

Foarte rapid o să încerc să punctez împreună cu colegul din Parlament, domnul Odnostalco despre ce este vorba.

Unu. Astăzi încă 70% din transferurile care trebuiau să fie realizate pentru indemnizațiile pentru nașterea copiilor lunare nu s-au efectuat. Repet 70%. Asta înseamnă că mămicele trebuie să-și poartă de grijă în altă parte și să caute bani pentru a acoperi cheltuielile foarte mari pentru întreținerea copiilor.

Doi. Din cel puțin 8 raioane a Republicii Moldova am primit informați pe care le sistematizăm la momentul de față cu privire la întârzierea la plata pensiilor.

Trei. Ceea ce ține de plata salariilor în sectorul bugetar. Aici mă refer în special la sectorul de sănătate și sectorul educațional. Din informațiile pe care le avem la momentul de față, iarăși sunt multe raioane în care sunt întârzieri, inclusiv în mun. Chișinău.

Patru. Deja de mai mult timp, aproape 2 luni de zile, există probleme grave în ceea ce ține de spitalizarea cetățenilor Republicii Moldova în baza poliței de asigurare medicală. Oamenii sunt refuzați pentru a fi spitalizați. Oamenii sunt trimiși la farmacii pentru a procura medicamente la prețuri destul de mari. Și datoriile pe care le au și la care o să se refere colegul meu, domnul Odnostalco, deci cei de la Guvernare față de instituțiile medicale sunt în continuu creștere și sunt enormel. Deci se cifrează deja la ceva peste un miliard de lei. Doar în sistemul de sănătate.

Și ultima, care este foarte importantă. Sezonul de încălzire, sezonul rece a anului este deja aproape. Iar mecanismul cum să fie acoperite, în special păturile vulnerabile cu diferite plăți în acest sens, lipsesc practic. Deci există o viziune. Viziunea este de anul trecut. Iar bani nu sunt. Oamenii nu sunt pregătiți pentru a face față acestor lucruri. Tarifele au crescut. Deci, în linii generale, peste 1 milion 200 mii de cetățeni astăzi se află într-o situație foarte dificilă. Mă refer aici la pensionari, invalizi, mamele cu copii și mulți alții, față de care statul ori are întârzieri, ori nu are o viziune deloc în acest sens. Este cu totul și cu totul grav.

Colegul Odnostalco vine chiar acum de la aceste audieri cu ușile închise. Și dacă ne permiteți, o să facă câteva referințe la ceea ce se întâmplă acolo.

Vladimir Odnostalco: [limba rusă]

Ion Ceban: Ca să continuăm acest gând, foarte multă lume întreabă ce trebuie de făcut în această situație. Soluția este foarte simplă: pe de o parte, noi astăzi am prezentat o viziune la Comisia Economie, Buget și FInanțe. Este vorba despre acele profituri pe care le-a acumulat Banca Națională când a cumpărat valută pe piață la 12-13 lei echivalentul per un dolar. Și acum o perioadă mai lungă l-a vândut cu 18-19. Sunt aproximativ 400-500 milioane lei, care trebuiesc repartizate în mod prioritar pentru domeniul social. Aici mă refer - sănătate, pensii, salarii, compensații. Și noi vedem că acești cetățeni șmecheri care se află și se primblă zi de zi ba nu știu pe unde, prin Franța, ba prin Germania, ba prin... Nu au absolut nici o idee să soluționeze întrebările acasă. Umblă cu mâna întinsă peste hotare. De fapt, resursele pot fi concentrate. Este nevoie de o administrare foarte dură și trebuiesc întoarse acele sume de bani care au fost furate de la populația Republicii Moldova. Iar acele rezerve care sunt astăzi ca și profituri pe marginea iarăși situației create tot de ei, trebuiesc cedate în folosul populației Republicii Moldova.

Și oameni buni, nu avem ce aștepta, trebuie de mers la alegeri anticipate, pentru că această guvernare ne duce la râpă totală. Deci, dacă mai continuă două-trei luni de zile, e grav de tot. Să știți că putem acumula fiecare cetățean datorii enorme ori deja astăzi am spus-o atât la plata agentului termic și multe alte lucruri care se întâmplă în mun. Chișinău spre exemplu, dar și pe întreg teritoriu a Republicii Moldova, cifrele sunt uluitoare.

Asta este în linii mari ceea ce am vrut să vă spunem. Dacă sunt întrebări, încercăm să vă răspundem. Nu sunt întrebări? Vă dorim o zi frumoasă și la revedere.