Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Prim-ministrul României, Dacian Cioloș:
Domnule Prim-ministru,
Domnule Președinte,

În primul rând doresc să mulțumesc domnului Prim-ministru interimar Cîmpeanu pentru modul în care am colaborat în această perioadă, pentru modul în care ne-a sprijinit în această perioadă intensă de formare a echipei guvernamentale și sigur nu în ultimul rând pentru modul cum și-a exercitat mandatul până acum.

Domnule Președinte, mi-ați cerut să vin cu o echipă de independenți, de specialiști, de oameni ambițioși, oameni care și-au lăsat activitățile în care au investit mult timp și energie, le-au lăsat deoparte pentru un timp și au hotărât să vină și să-și pună competențele într-o echipă care sper eu să fie în măsură să-și ducă la bun sfârșit mandatul, misiunea pe care astăzi ne-a dat-o Parlamentul și pe care Dumneavoastră ați oficializat-o.

Doresc să vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o. Și să vă asigur că vom face tot ceea ce ține de noi ca să fim cât mai deschiși și cât mai receptivi și să dăm tot ceea ce e mai bun din noi pentru a arăta celor care au avut și care au încredere în noi că lucrurile pot să meargă din bine în mai bine și în România.

Mulțumesc.

Președintele României, Klaus Iohannis:
Domnule Prim-ministru Dacian Cioloș,
Domnule Prim-ministru Sorin Cîmpeanu,
Onorați membri ai Guvernului,

Vă felicit, domnule Prim-ministru Dacian Cioloș, pe dumneavoastră și pe echipa dumneavoastră și vă doresc mult, mult success! Se cuvine să-i mulțumesc domnului Prim-ministru Cîmpeanu pentru felul în care a știut să conducă Guvernul în perioada interimatului. Consider că a făcut o treabă foarte bună.

Un guvern independent politic nu a stat demult la această masă și nu știu dacă a existat vreodată un guvern, chiar așa independent politic. Vreau să cred că este o premieră care ajută România. Am toată convingerea că dumneavoastră veți reuși, contrar așteptărilor unora sau altora, să vă faceți treaba foarte bine. S-a văzut astăzi în Parlament că politicienii și-au dorit un astfel de guvern. Votul covârșitor pe care l-ați primit - aproape 400 de voturi pentru și doar 100 și câteva voturi care au vrut altceva - a arătat că până și politicienii, care, cel puțin declarativ, sunt un pic reticenți față de un guvern independent, nu numai că au acceptat, au îmbrățișat această soluție pentru România, în această etapă.

Este o provocare, dar o provocare frumoasă, pe care ați primit-o. Aveți șansa să arătați cum se poate guverna România bine, într-un an complicat și cu așteptări foarte mari, așteptări, după cum am spus și înainte, la Cotroceni, din partea societății, din partea poporului, putem să spunem, dar trebuie să fiți conștienți că așteptările vin și din partea politicienilor.

În realitate, am convingerea fermă că toată lumea își dorește ca treaba să meargă ceas și pentru asta este nevoie de un guvern eficient. Vă doresc să fiți acest guvern eficient! Vă doresc, domnule Prim-ministru Dacian Cioloș, să reușiți ca, din acest guvern pe care l-ați ales și l-ați promovat ca și o echipă de specialiști, să reușiți să faceți o echipă unită, o echipă care merge mai departe cu un spirit sănătos de echipă, în dorința de a guverna România bine, foarte bine!

Astăzi, mai mult ca în zilele trecute, s-a speculat relația dumneavoastră cu mine. Eu pot să vă spun câteva lucruri foarte clar. Nu voi încerca niciodată să spun Guvernului ce să facă, nu voi încerca să impun Guvernului niciodată cum să facă. Aveți toată libertatea și toată răspunderea, dar în mine veți găsi oricând, domnule Prim-ministru, onorate doamne ministru, onorați domni miniștri, un partener. Eu vreau ca România să funcționeze bine. Pentru asta e nevoie de un guvern care funcționează bine și pentru asta este nevoie de comunicare.

Sunt convins că vom găsi cele mai bune căi de a colabora pentru a rezolva multele probleme care abia așteaptă să vină cineva și să găsească soluții la ele. Nu vreau să mă repet, dar anul 2016 este un an complicat, cu două rânduri de alegeri, alegeri locale și alegeri parlamentare, cu un buget care încă nu a ajuns în Parlament și cred că este bine în această conjunctură că v-a așteptat pe dumneavoastră. Simplu nu va fi, dar puteți să contați pe parteneriatul cu mine.

Vă doresc mult succes!