Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Popa: Prin decizia de astăzi, Colegiul Penal al Curții de Apel a menținut închierea judecătorului de instrucție Buiucani. Respectiv, domnul Vlad Filat cu părere de rău rămâne în arest preventiv. Noi am statuat atât pe parcursul ședinței de judecată, cât și în ieșirile noastre în mass-media, că nu există probe care să justifice acea bănuială rezonabilă și acele patru riscuri prevăzute de codul de procedură penală. Mai mult ca atât, nu există nici elemente noi care s-au invocat ca fiind aduse în instanță, sau aceste pseudo-probe așa numitele, nu conțin nici un indiciu incriminatoriu ca domnul Vlad Filat ar fi săvărșit aceste fapte și care ar putea sta la baza arestului preventiv.

Reiterez încă o dată, că arestul preventiv este o măsură excepțională. Și mai mult ca atât pentru prelungire regula principală este libertatea persoanei, iar pentru ca învinuitul să fie ținut în arest preventiv, trebuie să fie suficiente probe ori aceste probe cu părere de rău - nu sunt. Mai mult ca atât, am explicat și Colegiului Penal că nu se justifică menținerea în continuare a domnului Filat în arest preventiv, deoarece o altă măsură preventivă cum ar fi arestul la domiciliu oferă aceleași garanții pentru înfăptuirea justiției. Și anume: de a nu părăsi locuința, de a nu comunica cu alte persoane, de a-i limita accesul la internet și așa mai departe.

În opinia noastră, este o greșeală majoră ca să deții în arest preventiv o persoană în privința căreia nu sunt probe. Mai mult ca atât, această persoană este deținută în condițiile unui penitenciar pe care îl cunoașteți numărul 13, care are condiții de tratament degrandant și inuman, și oricum Moldova va pierde la CEDO acest proces și cu domnul Filat, și nu va avea decât să plătească despăgubiri. Mai mult ca atât, statul trebuie să-l întrețină pe domnul Filat în acest penitenciar, de aceea noi considerăm că arestul la domiciliu ar fi fost cea mai bună soluție în acest caz.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Popa: Acum a fost prelungit pentru încă 30 de zile.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Popa: Se poate prelungi atâta timp cât solicită procurorul. La prima ședință preliminară de judecată se poate cere deja 90 de zile. Dar asta urmează.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Popa: Acest penitenciar în fine el trebuia închis. Dar chiar dacă în acea celulă s-a permis să se facă anumite ajustări, oricum condițiile de detenție, coridoarele, mirosul de acolo, condițiile de plimbare și așa mai departe sunt inacceptabile deținerii unui deținut.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Popa: Mai mult ca atât, atunci când noi am depus plângere la Procuratură privind condițiile de detenție, în cameră se aflau 3 deținuți pe 10 metri pătrați. Iar legea spune 12 metri pătrați pentru 3 deținuți. Adică 4 metri pentru fiecare. Respectiv, încălcarea deja a avut loc indiferent de faptul că a fost pentru o zi sau pentru o săptămână sau pentru un an. Respectiv, vom cere la CEDO ca domnul Filat să fie repus în drepturi și vom solicita despăgubiri. Atât? La revedere

Citate Video