Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon: Este o vorbă la moldoveni - „țara arde, dar Parlamentul se piaptănă”. Atunci când suntem într-o situație extrem de dificilă, atât social-economică, criză politică. Noi încercăm să plasăm în plenul Parlamentului, fracțiunea socialiștilor, mai multe inițiative care în opinia noastră ar da un deznodământ la această situație destul de complicată. Apropo, ca să cunoașteți - în Ministerul Finanțelor sunt facturi, conturi de plată neachitate de peste 3 miliarde 400 milioane de lei. Știți ce înseamnă acest lucru. Serviciile au fost și mărfurile deja au fost efectuate, livrarea mărfurilor, dar statul nu plătește. 450 de milioane de lei datorie față de spitale. Dar băieții ăștia din alianță se țin cu dinții. Nu vor să plece de la guvernare. Speră că va mai fi o minune nu știu ce de sus și ceva le va reuși.

Astăzi în plenul Parlamentului socialiștii au propus mai multe inițiative. Atât politice, cât și economice-sociale. Dat fiind atitudinea speakerului, am fost nevoiți să blocăm tribuna Parlamentului. Și vreau să vă spun că vom face acest lucru de atâtea ori de câte ori va fi nevoie.

Speakerul Parlamentului Andrian Candu a venit și a participat la ședința fracțiunii. Ca rezultat al discuțiilor în cadrul fracțiunii cu conducerea Parlamentului, am convenit asupra următoarelor: în primul rând, noi am înțeles că demisia Procurorului General pentru domnul Candu este o temă tabu. Nu înțeleg cine îl impune așa de tare să nu abordeze acest subiect, dar vreau să vă spun că noi socialiștii vom continua și vom insista asupra demisiei și a procurorului, și a CNA-ului, și a CEC-ului și a tuturor celor care în opinia noastră au dus la capturarea Republicii Moldova.

Referitor la procurorul general. Sunt câteva soluții. Luni noi ne adresăm la Curtea Constituțională pentru a califica acțiunile domnului Candu ca uzurpare puterii în Parlament. El nu are dreptul să nu pună la vot aceste subiecte. În paralel după cum am spus, noi am inițiat demisia procurorului, demisia... în afară de procuror, demisia președintelui Parlamentului. Noi chemăm colegii din Parlament, deputații, indiferent de viziunile sale politice - ideologie, să semneze această inițiativă a socialiștilor. Mai avem nevoie de 10 semnături. Am convenit că va fi pus la vot proiectului nostru care este înaintat perfect legal cu privire la demisia conducerii CNA. Această inițiativă trebuie să fie inițiată de către 20 de deputați. Astăzi a fost inițiată de 23 de deputați. Domnul Candu a spus că urmare a rugămintelor și poziției noastre, solicitările noastre, va iniția în timpul apropiat discuții cu liderii fracțiunilor parlamentare despre câteva subiecte importante: situația din țară, modificarea posibilă a Constituției prin referendum sau prin vot în Parlament ca să avem alegeri directe a președintelui, să discutăm subiectul alegerilor parlamentare anticipate și sper foarte mult ca domnul Candu săptămâna viitoare se va ține de cuvânt.

În afara de aceasta, noi am solicitat ca să fie inclusă în regim de urgență în plenul Parlamentului pachetul agricol pentru rezolvarea problemelor agricultorilor și sper că acest lucru se va întâmpla mâine. Și în plus comisia... crearea comisiei parlamentare pentru rezolvarea subiectelor ceea ce ține de cadrul legal de activitate a Găgăuziei. A fost o inițiativă legislativă și a socialiștilor, a fost apoi inițiativă legislativă și domnului Candu. Noi insistăm ca acest subiect să fie inclus în regim de urgență în Parlament pentru ca să fie votat.

Fracțiunea socialiștilor consecvent va insista și va obține demisia tuturor funcționarilor și alegeri parlamentare anticipate. Noi ne rezervăm dreptul să utilizăm toate metodele legale democratice pentru atinge aceste obiective. Va fi necesar să blocăm tribuna - vom bloca tribuna, va fi necesar să blocăm activitatea parlamentului - vom bloca activitatea parlamentului, va fi necesar să fim zeci de mii de oameni - vom fi zeci de mii de oameni. Soluția este unica pentru eliberarea statului captiv - alegeri parlamentare anticipate.

Aceasta este poziția noastră a socialiștilor. Sunt întrebări?

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: Pe ale deputaților aleși în Parlamentul Republicii Moldova care trebuie să activeze și să voteze în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Însă cetățenii Republicii Moldova marea majoritate nu au încredere în această guvernare și doresc alegeri parlamentare anticipate. Haideți să respectăm opinia majorității cetățenilor. Mai sunt întrebări? Vă mulțumesc. O zi bună.

Citate Video