Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban: Stimați reprezentanți mass media, vă mulțumim mult pentru că ați dat curs invitației de a participa la aceast conferință de presă. De fapt, vreau să vă spun că începând cu această săptămână fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) va organiza un briefing săptămânal, cel puțin o dată pe săptămână, imediat după ședința operativă a primăriei. Considerăm că astăzi este la ora 14.00, dar începând cu săptămâna viitoare se va desfășura la ora 12.00 și o să vă invităm pentru a developa acele lucruri care se întâmplă în municipiul Chișinău și despre care nu se vorbește atât la ședința operativă a serviciilor primăriei, cât și poate nu se reușește a acoperi suficient în cadrul comisiilor CMC sau nemijlocit a CMC. Astăzi noi am urmărit ședința primăriei. Ca de obicei, în loc să se refere la lucruri cu adevărat importante pentru municipiul Chișinău, primarul vorbește despre culoarea gheretelor, tarabelor, uitând că nemijlocit aceste gherete și tarabe nu ar trebui să mai fie amplasate. Numai pe Primărie nu mai există astăzi gherete și tarabe. Acum colegii mei vin din parc, ieri au fost pe câteva străzi în acest sens, pe Ismail și multe altele, unde zilnic sunt amplasate gherete, tarabe și tot așa mai departe: orașul favelelor, cum i se spune astăzi.

Doi: am aflat că este mare specialist la desenarea cercurilor. Eu cred că cu aceste lucuri trebuie să se ocupe cei care sunt, de fapt, specialiști în domeniul urbanismului și revenind la specialiști în domeniul urbanismului: astăzi am primit din partea primăriei, după multe luni de solicitări, dispoziția de numire în funcție a arhitectului orașului, care îndeplinește timp de 28 de luni funcția de arhitect interimar al municipiului Chișinău. Câteva lucruri importante în acest sens:

Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare este constituită de către CMC. Așa prevede art. 22 al Legii privind statutul municipiului Chișinău. Tot CMC este cel care numește în funcție sau eliberează șefii de direcții și directorii întreprinderilor municipale. Iată că pe data de 14 iunie 2013, Primarul General a emis o dispoziție prin care îl numește pe Ivan Carpov în această funcție în calitate de șef interimar. Ceea ce este contrar prevederilor legale. Mai departe, schema cu care funcționează de mai mulți ani în primărie și aici vreau să menționez că practic toți șefii de direcții și funcționarii de rang înalt în primărie sunt numiți abuziv, fără concurs public și marea majoritate a lor nu întrunesc condițiile și criteriile de performanță, cele pe care ar trebui să le posede un specialist într-un domeniu sau altul. Deci, cum funcționează schema: Primarul emite dispoziția, care este ilegală, Direcția Juridică, dna Gurschi a contrasemnat această dispoziție ilegală, fără să pună la curent măcar CMC-ul în subordinea căreia este atât Direcția Asistență Juridică, cât și Direcția Arhitectură și Urbanism.

Dispoziția este ilegală și din alt considerent, pentru că la momentul numirii sale în funcție Ivan Carpov, care trebuia să fie ori în aparatul acestei direcții, ori șef adjunct, deci trebuia nemijlocit să fie funcționar public, a fost promovat la o funcție de conducere fiind director la o firmă privată de proiectare. Astăzi, în fruntea acestei firme de proiectare se află soția sa. Apropo, tot săptămâna trecută a fost o ședință la CNI și pe data de 26 noiembrie va fi o altă ședință la CNI, dnul Carpov așa și nu s-a prezentat, este vorba de strada Dimo 1/1, unde astăzi ilegal se contruiește un bloc cu multietajat în zona de parc chiar la intrarea în acest parc. Conflictul de interese este foarte simplu. Proiectul este făcut de Dna Carpov, iar toate avizele necesare sunt eliberate de Dnul Carpov, deja în funcția de arhitect al orașului. Ceea ce este mai grav, Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat nu a sesizat organele de drept privind ilegalitățile numirii de șef de direcție Arhitectură. Pe final, ceea ce este important noi vom face referință și la lucrurile care țin nemijlocit de lege, dar timp de 28 de luni Ivan Carpov, fiind numit ilegal în funcție a semnat sute de documente la fel de ilegale în acest sens. Deci, atunci când vedem construcții pe terenul de joacă pentru copii, în zone de parc, în zonele de agrement, în curțile blocurilor și tot așa mai departe, să știți că unul dintre principalii care se fac vinovați este un cetățean care este numit ilegal în funcție: Ivan Carpov.
Marea majoritate a acestor lucruri, ținând cont și plecând de la această dispoziție vor fi atacate de către noi în instanța de judecată, la fel ca și numirea în funcție a dnului Carpov. Totodată, vor fi sesizate toate organbele de drept, începând cu Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală și multe altele.

Sunt cel puțin două articole, 328 Cod Penal și 327 Cod Penal, depășirea atribuțiilor de serviciu și abuz în serviciu de către Primarul General la eliberarea acestei dispoziții, la nemijlocit promovarea în funcție a dlui Carpov. Apropo, dacă o să mergeți astăzi la Primărie, o să vedeți că pe ușa dnului Carpov așa și scrie: Interimar.

Nu știu dacă mai există cazuri similare în lume, dar în Moldova și în capitala așa numită europeană a lui Dorin Chirtoacă, lucrurile astea se întâmplă.

Acesta este primul lucru la care am vrut să fac referință. Deci Carpov numit ilegal de către primar și a emis dispoziții ilegale, care astăzi se răsfrâng asupra locuitorilor orașului prin aceste construcții numeroase ilegale în zonele de parc, zonele de agrement, terenurile de joacă pentru copii, curțile blocurilor, teritoriile adiacente blocurilor. Asta se întâmplă zi de zi și vedeți cum evoluează lucrurile. Nu fac referință la acele blocuri faimoase pe care le vedem cu mansarde deasupra, cu butic în spate, cu bar în subsol, cu balcoane ieșite cu 10 - 15 metri, am plasat fotografiile, ați văzut cu toții.

Doi, ceva timp în urmă săptămâna trecută am primit din partea Comisie Naționale de Integritate, la solicitarea mea personală în calitate de deputat în cadrul Parlamentului RM, o informație privind conflictul de interese. O citesc pentru ca să fie clar pentru toată lumea. Deci în urma examinării demersului, comisia a probat actul de constatare prin care a dispus constatarea încălcării regimului juridic al conflictului de interese de către primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, exprimată prin nedeclarea în termenii și modul stabilit despre conflictul de interese generat de interesul personal rezultat din preferintele și interesele sale de a desemna SC Delta ACM93 SRL învingător al licitației și semnarea cu acesta a contractului nr. CD 16062014. Este vorba despre acea companie care de fapt a realizat lucrările de constrcuție pe Alecu Ruso, și care ulterior a beneficiat de contractul pe Vasile Alecsandri. Sunt foarte multe întrebări. Noi am transmis nu doar la Comisia Națională de Integritate, dar am transmis și la Procuratura Generală și la Centrul Național Anticorupție.
Sunt materiale în lucru. Sperăm să vedem și rezultatul. Apropo, ne adresăm tuturor organelor de drept, ca în termen cât mai restrâns să fie totuși făcută această listă a 600 de dosare despre care se spune că ar fi avut Primarul General și Primăria mun. Chișinău. Deci funcționarii de rang înalt de acolo, cât mai repede public. O să facem acest lucru și pe cale parlamentară. Deputații din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor. Oamenii trrebuie să-și cunoască eroii. Deci, repet, la Delta Alecu Russo au fost majorate costurile privind efectuarea lucrărilor și majorate substanțial. Deci, nu cu 20, nu cu 30, dar substanțial. Acum această companie, care se mai spune că ar aparține că ar aparține unor cercuri din apropierea Dnlui Băsescu, și poate și acolo mai există niște conflicte de interese pentru că știm că dnul primar este, îmi pare că... a botezat copii cuiva, a fiicei dlui Băsescu, așa se zice. O să cercetăm cazul în continuare și o să venim cu informații suplimentare. Cert este faptul că CNI a făcut primul pas.

Mai departe, 100 de autobuse despre care se spune că trebuiau să fie luate în chirie sau leasing, grație efortului depus de colegii noștri, care au demomnstrat că această dsipoziție a primarului general este una ilegală, de contractare a unor astfel de servicii, pe de o parte, termenii sunt restrânși, transparență în proces nu este asigurată. Procesul de achiziții publice este unul incorect. Deci, tenderul a fost anulat. Dar să vă spun câteva lucruri foarte simple în acest sens. 100 de autobuse reprezintă cam o treime din parcul urban. Săptămâna trecută la ședința CMC-ului noi am atenționat, pentru că a fost votat un proiect de decizie. Este vorba despre contractul privind prestarea serviciului de transport public încheiat între primăria mun. Chișinău și întreprinderea mixtă ... Întreprinderea Municipală Parcul Urban de Autobuze. Deci, poziția fracțiunii Partidului Socialiștilor a fost: Oameni buni, este devreme să semnăm un astfel de document pentru că există foarte multe lacune și există conflict de interes în acest sens. Deci, pe de o parte, s-a reușit anularea acestui tender pentru că nu este conform legii. Și noi am spus că tot ce va fi conform legii și în folosul cetățenilor în mun. Chișinău, Partidul Socialiștilor va vota. Ceea ce va avea cea mai mică lacună în acest sens, cea mai mică, deci, abatere de la norma legală, noi categoric nu vom vota aceste lucruri. Și vedeți că încercăm să facem cât mai transparente comisiile în CMC. Este vorba despre transmisiunile online, dar și nemijlocit ședințele CMC. Deci, revenim, o treime din capacitatea maximă a Parcului Urban de Autobuse, s-a încercat a pune cu miș-mașuri ca să fie procurate unle autobuze. Cineva ne-a spus că sunt din Olanda, cineva ne-a spus că sunt din altă parte. Nu contează de unde sunt. Ele, oricare procedură în acest sens, trebuie să fie conform legii.

Eu vreau să vă zic că aici sunt foarte multe lucruri despre care am discutat și la ședința CMC. Primul pas în falimentarea a Parcului Urban de Autobuze și noi am solicitat ca un raport amplu să fie prezentat în ședința CMC, or Întreprinderea este subvenționată și este în prag de faliment. A fost reducerea eficienței cu suportul consilierului liberal, aștăzi șeful Căilor Ferate, Iurie Topală, care a preluat propriu-zis după părerea noastră, abuziv cele mai profitabile rute din mun. Chișinău. Apropo, astăzi, pe aceste rute cetățenii care beneficiază de compensații pentru transport nu au voie să facă acest lucru. Apropo, tot în acest context, am sesizat Procuratura Generală și CNA. Pensionarii care ar vrea să urce astăzi pe aceste rute sunt dați afară. La fel și alte categorii care beneficiază de compensații. Respectiv, primul pas a fost preluarea acestor rute de către consilierul liberal Topală prin companii le pe care le administra sau astăzi asupra cărora are influență și diminuarea veniturilor din nemijlocit bugetul acestei întreprinderi.

Al doilea pas, întreprinderea se pune, pur și simplu, pe albia falimentului și al treila pas, ceea ce este interesant și de ce am făcut referință la această decizie a CMC. De fapt, săptămâma trecută consilierii municipali, și noi am prevenit, am strigat în gura mare, nu acceptați această fărădelege. A fost obligat CMC-ul și Primăria mun. Chișinău să achite compensații neargumentate companiilor private. Vă lămuresc exact cum, ca să fie foarte clar.

Responsabilitățile financiare ale acestui contract: Municipiul se obligă să achite compensații companiei pentru prestarea serviciilor în conformitate cu și în cazurile stabilite de prezentul contract. Cazurile stabilite de prezentul contract sunt developate într-o formulă 178, care gata, practic este distrusă în totalitate. Este vorba despre 80 de ari, care se vând astăzi deja, pe care colegii noștri din domeniul financiar-economic au stabilit că este ilegală, este impus un fel de venit ratat de companie la transportarea categoriilor de populație ce beneficiază de dreptul șla călătorie gratuită în autobuze conform legislației în vigoare. Deci, în mod normal,în acest sens, ceea ce ni se propune nouă ori majorarea tarifelor în instanță finală, și asta a fost întrebarea mea, prin acest contract. Abuziv să fie iarăși preluată sub contract de chirie sau leasing, sau procurare 100 de autobuze și iarăși, repet, primarul nu are dreptul să o facă. Trebuie să o facă CMC, este de competența lui. Sunt gestionari ai bugetului. Și trei, în instanță finală dacă ceva nu merge, să plătim despăgubiri. Vreau să vă amintesc că este aceeași schemă care a fost utilizată cu trenurile modernizate, alea numite în România care au fost reparate. Unde Moldova a plătit prejudiciu pentru nu știu ce.
Vreau să vă spun că marea majoritate a deciziilor care au fost aprobate abuziv săptămâna trecută și repet, nu sunt publicate pe site, nu pentru că este un moft al nostru, dar când ascunzi ceva înseamnă că ai de făcut ceva ilegal. Plasați-le pe site, discutați-le toate lucruile inclusiv cu societatea civilă. Mai ales proiectele de regulamente trebuie să fie vizate de instituțiile abilitate atât guvernamentale, cât și neguvernamentale ca să nu ne trezim peste noapte cu istorii de acest gen. Eu vreau să vă spun că deja sunt cererile prealabile pe marginea tuturor deciziilor care nu au fost publicate pe site sau a deciziilor adoptate abuziv în CMC. O să mergem în instanța de judecată, o să ne judecăm pe fiecare decizie luată în particular, în detrimentul cetățenilor mun. Chișinău.

Avem foarte multe acte aici la care puteți să ... pe care puteți să le vedeți. În continuare, am să rog colegii mei să facă referință și la câteva lucruri care țin nemijlocit de construcțiile neautorizate, de privatizări, de multe alte detalii. Repet, la ședința orimăriei, dnule Primar General aașa numit, nu se vorbește și nu trebuie să se vorbească dspre culoarea gheretelor, despre cum arată o gheretă sau alta. Mansardele de mult timp este pus moratoriu pe ele, iar gheretele trebuie să aibă o regularitate de amplasare, dar nu să apară ca ciupercile după ploaie. Asta pe scurt.

[discurs în limba rusă]

Ion Ceban:
Deci dragi colegi, ca să fie foarte clar, doar o mică remarcă în aces sens. De ce vorbim și de aceste pământuri, care până acum erau uitate așa ușurel. Vă amintesc, două săptămâni în urmă vorbeam despre grădinița numărul 178, care, gata, practic este distrusă în totalitate. Este vorba despre 80 de ari, care se vând deja astăzi la prețul de piață, 1 milion 200 de mii de euro - 80 de ari. Exact în același sens și distrugerea acestei grădinițe este sub semnătura, autorizația de desființare, de demolare, este sub semnătura domnului Chirtoacă. 1 mln 200 de mii de euro. Deci nu vorbim despre lei, nu vorbim despre altceva. Acum 5 hectare la Botanica, doar simplu caz care ține de Lumus. Dvs faceți echivalent pentru că este acelați practic preț de piață a acestor lucruri. În linii mari, ar fi 100 mln de lei de care ar fi privată municipalitatea grație unor sau altor semnături și autorizații eliberate de către Primarul General și anturajul său. Mai avem câte ceva să vă spunem.

Altă persoană
:
Stimați reprezentați ai mass-media, vreau să mai adaug la ceea ce au spus și colegii mei. Deci, am început procedura de contestare a dispozițiilor care au fost emise de către viceprimarul domnul Coteț, deci, cu privire la defrișarea arborilor. Deci cum s-a constatat mai mult de 10 dispoziții au fost emise. Se doresc să fie construite benzinării, deci, în preajma unor parcuri și în legătură cu aceasta au fost emise dispoziții de către dnul Coteț. Ceea ce, iarăși, constatăm o ilegalitate deoarece conform administrației publice locale, Legii cu privire la administrația publică locală, această atribuție revine strict CMC-ului. Deci, prin dispoziția, iarăși, a primarului general a fost atribuite competențe Dnlui Coteț Vladimir, care este viceprimarul, de a elibera aceste dispoziții. Iarăși constatăm o ilegalitate care a fost făcută de către Primarul General.

Și pe final, ca să fie foparte clar. Noi suntem constructivi atâta timp cât aceste lucruri sunt în albia legii și ne vom întoarce ori de câte ori în comisii și la CMC ne vom opune subiectelor care sunt cu încălcarea normelor de drept. Vă amintesc că am făcut un apel și către fracțiunile cmc-ului, dar și alți consilieri muncipali să nu admită astfel de ilegalități, pentru că este cel puțin straniu, ca să nu zic altfel, atunci când vorbești că este ilegal, dar ridici mâna pentru. Mai ales în contextul în care cineva se poziționează pe acele platforme despre care vorbesc de valori, vrem orașe ca-n Europa. Dacă vreți orașe ca în Europa votați corect, dar nu pentru proiecte, care știți din start că sunt ilegale, dar ridicați mâna.

În acest sens, fracțiunea Partidului Socialiștilor pledează în continuare pentru introducerea votului electronic. Fiecare consilier să fie responsabil de votul său în CMC. Ca cetățenii să știe cine, când și cum a votat. Regulamentul CMC trebuie dezbătut public și aprobat cât mai curând. Noi suntem gata să discutăm acest lucru cu oricare fracțiunbe, cu fiecare consilier municipal și trebuie să revenim la problemele nemijlocit ce țin de activitatea orașului, or acum prioritare repet sunt situația legată de tarife, bugetul pentru anul 2016, compensațiile pe care le facem pentru perioada rece a anului, subiectele legate de fluidizarea traficului urban, care în fiecare zi se schimbă cum îi vine în cap. Cum s-a trezit de dimineață ce fel de perucă are Dorin Chirtoacă, așa umblă maxi-taxi-urile sau cum li se spune, rutierele prin Chișinău. Lucrurile legate de aceste leasing-uri, contracte masive și evident moratoriu pe aceste construcții care apar ca ciupercile după ploaie: mansarde, gherete și construcții ilegale. Aceste lucruri trebuiesc stopate. Acestea ar fi prioritățile, dar nu umblatul cu bradul, culorile gheretelor, frumusețea mansardelor despre care vorbește Dorin Chirtoacă des la ședințele primăriei. Lasă cetățenii care au responsabilități în acest sens și delegări de funcții să ne spună cum ar trebui să fie, dar nu... Asta ar fi în linii mari. Repet, suntem gata săptămânal să prezentăm pentru că avem acumulate foarte multe probe, foarte multe informații despre ilegalitățile care se comit, dar și soluțiile care le propunem pentru un municipiu mai confortabil pentru toți: începând de la copii și terminând cu cei mai în vârstă.
Întrebări?

Jurnalist:
Domnule Ceban, nu vă supărați, dar într-o modalitate mult mai simplă, nu ați putea spune care au fost încălcările cu leasing-ul ăsta? Adică mai ...

Ion Ceban:
Explic, în primul și în primul rând a fost ilegal emisă dispoziția de către Primarul General. Nu ține de competența lui. Doi, dacă este să ne uităm, vă arăt foarte frumos, avizul încă este pe site-ul primăriei, a fost cu încălcarea termenilor de publicare, dar și a criteriilor care ar trebui să se conțină în caietele de sracini. Fiți atenți, anunțul făcut de primăria mun. Chișinău.

Întreprinderea municipală Parcul Urban de Autobuse contractează în chirie sau leasing până la 100 unități de transport cu parcurs destinate transportului de pasageri la standardele europene, asta neapărat trebuie să fie la standardele europene. Informațiile suplimentare și caietul de sarcini la telefonul 022 87 73 49. Plicurile de oferte se depun până la o dată anumită. Atât. Iată asta este concurs public. Deci, există termeni foarte clari, trebuie să existe condiții foarte clare. Lucrurile astea trebie să fie discutate și nu scoase ca așii din mânecă ai domnului Ghimpu pentru că din informația pe care le deținem noi deja înțelegerea privind aducerea acestor autobuse este. De asta, în felul ăsta s-a făcut acest concurs. Mai mult decât atât, câd au văzut că aceste lucruri pot fi atacate în instanța de judecată și noi oricum le vom ataca în instanța de judecată, a fost anulat acest tender.

Altceva? Gata? Ne întâlnim săptămânal dacă sunteți interesați.

Citate Video