Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vlad Țurcanu: Nu. Nu a fost Consiliul de Securitate convocat astăzi. O ședință cu reprezentanții organelor de forță. A fost discutată situația internă, în contextul celei internaționale. S-a discutat inclusiv despre situația din regiunea de est a Republicii Moldova, situația din regiunea transnistreană. Despre combaterea terorismului. Și despre toate lucrurile care intră în atribuția organelor de forță în contextul celor întâmplate în ultimele săpătmâni în Europa.

Jurnalist: Există pericol de terorism pentru țara noastră și ce acțiuni?

Vlad Țurcanu: S-au examinat toate riscurile de terorism și de alt gen, așa încât instituțiile statului să fie pregătite să facă față oricăror provocări care pot exista. Și asemenea dispoziții s-au dat către instituțiile abilitate prin lege să se ocupe de așa ceva.

Jurnalist: Dar din ce țări vin aceste riscuri?

Vlad Țurcanu: S-au examinat mai multe lucruri. Riscurile provenite diferite țări, acelea din care provin persoane care intră în Republica Moldova, care traversează frontiera noastră sub un pretext sau altul.

Jurnalist: Dar vor fi măsuri sporite de securitate la frontieră, de exemplu?

Vlad Țurcanu: În toate aceste săptămâni, aceste ultimele săptămâni, au existat acțiuni care să prevină anumite riscuri și aceste măsuri vor fi aplicate în continuare, astfel încât să nu existe pericole majore care să ne dea motive să ne îngrijorăm.

Jurnalist: Au parvenit careva informații noi cu privire la supuși teroriști la noi în țară, sau moldoveni care luptă în conflictul armat din Siria?

Vlad Țurcanu: Informații operative există tot timpul la nivelul Ministerului de Interne, a Serviciul de Informații și Securitate și a altor structuri. Ele sunt examinate și în măsura în care acțiunile organelor de forță sunt acoperite de lege, există reacția cuvenită din partea organelor de forță, astfel încât să fie reduse la minim riscurile care există.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Vlad Țurcanu: Ca deobicei, Republica Moldova nu recunoaște alegerile din regiunea transnistreană și mesaje pe cale diplomatică s-au făcut tot timpul și de această dată vor exista.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Vlad Țurcanu: Nu pot să intru în detalii. Îmi pare rău. Sunt lucruri care sunt acoperite de caracterul confidențial clasificat al informațiilor, de aceea nu pot intra în detalii. Vă mulțumesc.