Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon: Da, am avut o discuție cu conducerea fracțiunilor și partidelor parlamentare. Vreau să menționez că această chestiune a avenit ca urmare a discuțiilor care le-am avut în cadrul fracțiunii socialiștilor de săptămâna trecută cu președintele Parlamentului. Noi am propus să fie astfel de discuție, fiindcă sunt partide parlamentare care au votul de încredere a cetățenilor Republicii Moldova.

Au fost diferite discuții la subiectul situației politice în Republica Moldova. Vreau să constat că în afara de Partidul Socialiștilor, celelalte partide care au fost prezente pledează categori împotriva alegerilor parlamentare anticipate. Noi socialiștii am pregătit proiectul de hotărâre a Parlamentului pentru anunțarea datei și stabilirea datei alegerilor parlamentare pentru data de 20 martie și le-am înaintat colegilor. Lasă să se gândească. Noi considerăm că premize pentru aceasta apar și vor fi mai multe în timpul apropiat. În legătura cu decizia Curții Constituționale de astăzi care a spus că este posibil dizolvarea Parlamentului și în perioada de ultimele 6 luni ale mandatului președintelui țării, noi suntem fermi convinși că unica soluție sunt alegerila parlamentare anticipate.

În afara de aceasta, le-am propus colegilor din Parlament să susțină ideea organizării unui referendum național pentru modificarea Constituției dacă nu sunt voturi în Parlament. Ar fi bine 51 de deputați să ia o decizie pentru modificarea Constituției, astfel încât următorul Președinte să fie ales direct de către popor. Soluția propusă de noi, de socialiști este următoarea: alegeri parlamentare 20 martie, concomitent referendum de modificarea Constituției, astfel încât după alegeri parlamentare deja să alegem și președintele prin vot direct de către cetățenii Republicii Moldova.

Jurnalist: Despre un candidat la funcția de prim-ministru s-a discutat? V-a propus poate să susțineți pe cineva?

Igor Dodon: Discuții au fost foarte multe. Eu cred că o să se expună și colegii. Încercau să ne spună că ar fi bine să intrăm și noi în astfel de discuții. Poziția socialiștilor rămâne neschimbată: noi nu facem coaliție și alianțe în acest Parlament. Noi considerăm că sunt necesare doar alegeri parlamentare anticipate. Au venit și colegii de la unele partide de stânga din nou cu ideea și pedalează pe ideea unei coaliții de centru-stânga. Vladimir Nicolaevici ne-a făcut și o invitație să vin să discutăm acest subiect. Poziția socialiștilor rămâne una clară. Noi nu suntem împotriva discuțiilor și cel mai probabil că mâine vom avea o discuție cu președintele Partidului Democrat, Lupu, care m-a întrebat dacă suntem gata să dăm curs invitației lor. I-am invitat mâine la 11 la oficiul Partidului Socialiștilor și lasă să vină. Dar noi rămânem ferm pe poziție care nu se va schimba - alegeri parlamentare anticipate.

Jurnalist: O coaliție nu sunteți de acord. Dar să formați o majoritate care să voteze un nou Guvern?

Igor Dodon: Noi nu votăm Guverne și guvernarea în acest Parlament. O zi bună.

Citate Video