Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Lebedinschi Adrian: Bună ziua, stimați colegi. Astăzi Curtea Constituțională s-a expus asupra sesizării adresate de către deputații din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, considerăm că datorită acestei explicări va fi adoptată o decizie legală de către actualul Președinte a Republicii Moldova. Respectiv, dacă în termen de 3 luni de zile de la momentul când a fost dizolvat... de când a fost demis Guvernul Streleț, nu va fi formată o coaliție, o majoritate în Parlament care va putea vota și respectiv a susține un nou Guvern, acesta... Parlamentul urmează a fi dizolvat. Această este o decizie adoptată astăzi de către Curtea Constituțională. Decizie care încă o dată confirmă că Partidul Socialiștilor corect a analizat legislația în vigoare.

Respectiv, a putut să motiveze această sesizare și am primit răspunsul obiectiv la întrebările care au fost puse față de Curtea Constituțională. Este un singur moment la care probabil toată societatea ar vrea să știe răspuns: de ce Constituția prevede că în ultimele 6 luni de zile a mandatului său Președintele nu are dreptul să dizolve Parlamentul, în același timp Curtea a adoptat această hotărâre. Este o logică foarte, eu consider reală, din simplul considerent - Președintele este garantul constituționalității în stat. Obligația lui este de a menține echilibrul între forțele atât puterea executivă cât și cea legislativă. Respectiv, în cazul când Președintele este limitat de acest drept, noi putem ajunge într-o situație banală în care ne aflăm de fapt astăzi. Timp de 6 luni de zile, Președintele nu ar putea să dizolve Parlamentul. Ulterior, este evident că actualul Parlament nu este în stare să aleagă Președintele. Intervine interimatul, dar în același timp circa 9-10 luni sau poate un an de zile, noi vom avea un Guvern limitat în împuternicire, un Guvern care are doar atribuții de administrare internă. Ei nu au absolut nimic drepturi. Anume în scopul evitării acestor situații de conflict, considerăm că Curtea totuși a susținut poziția reiterată de către Partidul Socialiștilor.

Jurnalist: Asta înseamnă că dacă până în data de 29 ianuarie, atunci expiră acele 3 luni, nu este ales Guvernului, Parlamentul este dizolvat și pornim cu alegeri anticipate. Da?

Lebedinschi Adrian: Corect.

Jurnalist: S-au semnat și deputații PLDM sau numai cei de la PSRM?

Lebedinschi Adrian: Aceasta a fost sesizare semantă de către președintele Partidului Socialiștilor, domnul Dodon, domnul Furculiță și de către mine.

Jurnalist: Vă prezentanți vă rog.

Lebedinschi Adrian: Lebedinschi Adrian. Deputat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Cu plăcere.