Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrian Candu: Bună seara în primul rând. Dați-mi voie să remarc faptul că cred că a fost o idee bună ca toți liderii partidelor parlamentare și liderii fracțiunilor să se regăsească într-o ședință. Și chiar mă bucur că am avut o discuție cred eu, chiar dacă fără rezultate ca atare, dar o discuție întotdeauna nu strică. Regret că colegii din Partidul Liberal Democrat nu au dat curs invitației și au răspuns printr-un comunicat de presă că... În fine, să nu intrăm în detalii care sunt motivele, dar probabil au înțeles greșit. Deoarece, în primul și în primul rând, discuția s-a bazat pe activitatea Parlamentului și mai ales în contextul actual, deoarece Parlamentul rămânea cea mai eficientă instituție care poate să producă, să livreze celel necesare la ora actuală chiar și în situația dificilă în care se află Republica Moldova, atât din punct de vedere economic, cât și politic.

A fost o discuție bună și un schimb de păreri. Bine înțeles, unele partide ca Partidul Socialiștilor văd perspectivă doar organizarea alegerilor anticipate, în schimb celelalte partide s-au axat pe stabilitate și pe găsirea unor soluții. Vreau să vă menționez că eu am rămas destul de impresionat de viziunea celorlalte partide legate de stabilitate și de posibilitatea de a găsi eventual unele soluții indiferent de culoarea politică. Mai mult ca atât am discutat și despre faptul că Parlamentul totuși dă dovadă în ultimul de o anumită eficiență. Chiar în lipsa unei majorități parlamentare. Chiar în lipsa unui acord sau a existenței unei coaliții în Parlament în ultimele trei săptămâni se reușește să voteze acte normative și în general legi mai bine, mai eficient, mai productiv decât în perioada în care existau coaliții de guvernare.

Dar totuși sunt elemente legate și de organizare care le-am discutat și urmează să le implimentăm, să lucrăm pe o agendă foarte bine structurată indiferent de viziuni politice, dar care în primul și în primul rând aduce un efect benefic țării și cetățeanului în ultimul rând.

Jurnalist: Domnul Voronin a vorbit astăzi din nou despre o coaliție de centru-stânga: PD, PCRM, PSRM. Cât de real e un asemenea scenariu?

Andrian Candu: Noi nu am discutat la această masă despre formarea unor coaliții. Noi am discutat în general desprei importanța unei largi majorități și poate chiar a unui guvern de unitate națională indiferent de culoarea partidelor. Rămâne ca așa cum a fost anunțat de domnul Lupu mâine să fie inițiate negocieri, sau mai bine zis discuții și consultări cu fiecare partid parlamentar. Și vom vedea rezultatul acestor discuții mâine sau joi cel târziu.

Jurnalist: Domnul Ghimpu nu este de acord să voteze cu comuniștii în același parlament.

Andrian Candu: Eu nu vreau să vorbesc în numele unui partid și bine înțeles le aparține decizia colegilor indiferent de culoarea politică. Însă aș vrea să remarc o chestiune foarte importantă - la ora actuală suntem în situația în care trebuie să găsim soluții indiferent de denumirea partidelor. Și la ora actuală trebuie să găsim soluții ca să asigurăm țara cu o stabilitate politică și una economică. Un guvern eficient și dacă este posibil - și o majoritate în Parlament. Dar nu este neapărat cel mai important, deoarece rezultatul ultimelor 3 săptămâni de lucru în Parlament ne arată că se poate lucra și fără majoritate parlamentară. Fiecare partid în continuare își are o viziune și o doctrină. Dar eu sincer cred, sper și cred, că chiar și în ceasul 12-lea oamenii uită puțin de politică și în primul rând apare ceea ce ar trebui să fie tot timpul - dragostea față de țară și de viitorul acestei țări.

Jurnalist: Domnul Diacov spunea aseară că nu exclude ca domnul Plahotniuc să fie următorul prim-ministrul al Republicii Moldova. Cât de real?

Andrian Candu: Noi nu am discutat, nici în cadrul acestei ședințe, nici în cadrul partidului nu am vorbit despre candidați la funcția de prim-ministru. Este important așa cum am menționat și domnul Lupu astăzi în conferința de presă, este important să avem o înțelegere clară în privința unor criterii - cum formăm un guvern și eventual care este profilul viitorului prim-ministru care cu siguranță nu va avea un rol ușor, dar unul chiar foarte greu să administreze în actualelle condiții. De aceea, cu referire la un nume vom reveni. Cel mai important e să găsim un compromis cu toate partidele parlamentare preferabil, cu toți 101 deputați există un vot de acest gen. Dar că nu 101, dar cel puțin o largă majoritate în parlament să existe pentru a susține un guvern de profesioniști care urmează să ia unele decizii deloc ușoare în privința unor reforme.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Andrian Candu: Din câte cunoaștem... nu sunt candidaturi, dar din câte cunoaștem mâine și joi vor fi discuții între partidele parlamentare ca ulterior joi și vineri deja președintele Timofti să înceapă o rundă de consultări cu partidele parlamentare pentru identificarea candidatului și atunci calindaristic dacă e să vorbim, la începutul săptămânii viitoare s-ar putea să existe deja și candidatul propus care urmează să-și formeze echipa și să lucreze, sau să propună ulterior un program de guvernare. În orce caz...

Jurnalist: [nedeslușibil]

Andrian Candu: Absolut. Asta e un calendar discutat și agreat. Dar revenind la discuțiile de astăzi, eu mă bucur că a avut loc o astfel de ședință. Chiar surprinzător discuții foarte interesant indiferent de extreme și regret foarte mult că colegii din Partidul Liberal Democrat n-au înțeles că nu comunicatele de presă, dar comunicarea față în față, umăr la umăr, înseamnă mult mai mult și mult mai productivă și iarăși eu regret personal că la a doua-a treia mea încercare de a întinde mâna, ei au un altfel de comportament care nu face față deloc clasei politice din Republica Moldova și dacă consideră că izolarea lor aduce un benefic țării, atunci greșesc amarnic.
Vă mulțumesc foarte mult.
Succese.
O zi bună.