Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Jurnalist: Domnule președinte, ce ați discutat, la ce concluzii ați ajuns?

Mihai Ghimpu: Prima chestiune care a fost discutată - a fost cum va activa Parlamentul, sigur că problemă primordială. Oricum ați observat și Dumneavoastră că indiferent de situația în care se află Republica, am în vedere situația politică, în Parlament sunt votate proiectele de legi.

S-a discutat și despre formarea Guvernului. Unii pentru formarea Guvernului în felul său, alții pentru alegeri anticipate. Cred că cunoașteți poziția PCRM-ului expusă de Vladimir Voronin mai devreme. Cunoașteți poziția PD-ului ce ține de ziua de mâine reieșind de briefingul de azi care a avut loc. Poziția liberalilor rămâne aceeași: noi vedem formarea Guvernului doar de către aceste 3 partide: PL, PLDM, PD. Pare rău că nu au venit, nu pot să înțeleg nici conducerea partidului, nici conducerea fracțiunii, nici deputații în această fracțiune PLDM. Nu e timpul să ne jucăm acum de-a supărarea sau de... Vedeți că acuma revenim la anii... anul 2013 atunci când cu PCRM au demis fie unul de la PD, fie unul de la PLDM. Acum dacă a fost demis de la PLDM, înseamnă că trebuie demis și de la PD. Asta e joaca de-a... nu știu cum să mă exprim.

Jurnalist: Dar despre propunerea PD-ului ce părere aveți?

Mihai Ghimpu: Ceea ce nu este bine. Acuma fiecare trebuie să conștientizăm că aceste 3 partide au avut mandatul cetățenilor care l-au compromis și au posibilitatea să-l restabilim încrederea cetățenilor. Și doar aceste 3 partide. Și-mi pare rău că PLDM nu conștientizează acest lucru foarte important.

Jurnalist: Ce părere aveți despre propunerea PD-ului care spune că ... [nedeslușibil]

Mihai Ghimpu: Avem biroul politic astăzi și o dăm răspuns. Repet încă o dată: noi nu vedem o alianță cu comuniștii sau cu socialiștii. Noi vedem...

Jurnalist: [nedeslușibil]

Mihai Ghimpu: Aici sunt multe lucruri care trebuie să analizăm. Bine, haideți să luăm că Parlamentul sau un grup de deputați... nu Guvernul vine în baza unei majorități parlamentare, dar invers - o majoritate parlamentară se adună, se formează în jurul unui Guvern. Guvernul este un organ politic. Prim-ministrul este om politic. Cine, de unde vine... Nu este atât de simplu. Eu totuși cred că dat fiind faptul că cetățenii votează partidele politice, treebuie să existe așa cum există această democrație. Democrația sprijină partidele politice și aceste lucruri că tehnocrat... Vreau să vă spun că această situație cu un Guvern tehnocrat nu vine de azi. Noi am spus, dar domnul Streleț... și acesta e unul din motivele care a fost demis, fiindcă înainte de a fi demis, a venit cu propunerea că prim-ministrul să poată demită miniștrii care au venit din partea acestor 3 componente ale alianței. Ceea ce și a adus la demiterea Guvernului. Așa că nu-i atât de simplu. Oricum noi o să vă dăm un răspuns după ședința biroului politic al partidului de astăzi..

Jurnalist: [nedeslușibil]

Mihai Ghimpu: Voronin pentru mine rămâne domnul Voronin sau tovarăș Voronin. Așa că eu îl cunosc nu de azi. Mă rog cum am spus eu odată: am stat și împreună și cu domnul Dodon, tovarășul Dodon. Lupta politică e lupta politică, dar totuși noi suntem oameni, cetățeni. Nu stau cu katiușa subțioară.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Mihai Ghimpu: A anunțat PD-ul și aici, domnul Lupu, că vor începe de mâine întâlniri. O să ne întâlnim și o să discutăm. Foarte bine...

Jurnalist: Când?

Mihai Ghimpu: De mâine. Nu am fixat ora. O să ne sunăm. Noi tocmai avem majoritatea cum am zis-o astăzi. Discutăm la biroul politic. Așa că, e bine că vor începe mâine. Trist este că în toată această situație, PLDM nu vrea să conștientizeze ce se întâmplă. Și nu vreau să reamintesc că toate aceste lucruri au început de la PLDM - denunțarea acordului AIE2, lovitura-ruptura dată PL-ului, Guvern minoritar și toate lucrurile ăstea. Și vedeți cum adică... Acum vor cum am zis eu la masa asta: vor să rămână mireasă frumoasă și virgină. Nu, după furtul miliardului, după tot ce s-a întâmplat nu poți să rămâi așa cum vrei. Gata, lumea știe cine ești și trebuie acum să încerci să arăți la oameni că au fost niște greșeli și trebuie împreună să le corectăm, dar nu să stai supărat și să aștepți să vină mirele.

Juranlist: Dar despre candidați la funcția de premier ați discutat?

Mihai Ghimpu: Nu. Nu am discutat. Asta o putem discuta doar în cadrul când ne așezăm la masă PL, PLDM, PD și grupul Leancă. Eu nu văd. O discuție bună a fost ce ține de activitatea Parlamentului, fiindcă-s fracțiuni parlamentare. Dar ceea ce ne-am asumat noi de reforme, de cursul european, de lupta cu corupția, asta o putem face numai împreună aceste 3 partide și grupul Leancă. Vedeți, noi care avem aceeași viziune în problema asta și câte probleme avem și câte am avut în perioada asta de 6 ani. Dar să te mânii și cu ceilalți care au alte viziune, apoi unde ajungi? Așa că lucrurile sunt clare. Ei trebuie să vină. Dacă nu, înseamnă că o să fie alegeri anticipate și o să pupe pragul.
O zi bună.

Citate Video