Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Gheorghe Brega: Bună dimineața. Nu știu cât e de bună. Eu am văzut acuma în presă și aseară mai multe informații confuze. Lipsa de informație a adus la aceea că în presă a apărut informații confuze. De aceea am să vă dau informații ceea ce este clar. La moment, multe lucruri nu sunt clare, dar este clar una - elicopterul MI17-1V este un elicopter privat care funcționează sau activează în Afghanistan prin contract cu alte firme private ori ajutorul umanitar. Este vorba de transport avia de pasageri, ajutor umanitar și așa mai departe. Nu este vorba de un elicopter a Organizației Națiunilor Unite.

Este clar faptul că la bord s-au aflat 21 de persoane, dintre care 3 persoane sunt echipaj moldovenesc. Nu am să vă dau nume, nu-i atât de important nume. Și se aflau 18 pasageri afganezi care au activitate în legătură cu alegerile care erau acolo. Elicopterul probabil că a fost doborât de talibani într-o regiune unde se află foarte mulți kirghizi-tadjici. Când a aterizat elicopterul, deci majoritatea pasagerilor erau vii. Talibanii au atacat cu arme de foc și au ucis. Sunt... presupun că este o singură persoană... trei persoane sunt decedate. Informații mai detaliată o să avem ceva mai târziu.

Noi acuma lucrăm cu toate structurile internaționale și noi am solicitat ajutorul tututor ambasadelor prieteniei care sunt în Afghanistan, cum ar fi Statele Unite ale Americii și România. Am solicitat susținerea statului american, Statele Unite ale Americii, fiindcă ei acolo dețin controlul, la eliberarea tuturor ostaticilor. Celula care este la noi acuma formată, celula de criză, deci vremelnic o să treacă la Ministerul Afacerilor Externe. O să țineți legătura cu domnul Galbur. Toată informația o să aibă în jurul orelor 12. La 10.30 în Aeroport o să fie conferință de presă unde vine președintele companiei Valan cu informații suplimentare. El acum e în drum. Deci o să aveți informații suplimentare. În rest, pe parcurs cum o să deținem informații, o să aveți și Dumneavoastră informații. Informații concrete nu avem mai mult la moment.

Jurnalist: Domnule premier, din cei 3 membri ai echipajului moldoveni, toți sunt vii sau există și persoane decedate?

Ghorghe Brega: Deci talibanii i-au luat drept americani. Fiindcă ei vorbeau în limba rusă și se presupune că... cum au dat ei informația, deci se presupune că este unul decedat.

Jurnalist: Moldovean?

Gheorghe Brega: Păi, moldovean.... se presupune că este unul moldovean decedat. Atâta-i tot. La revedere. O zi bună. Sănătate.

Citate Video