Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu: Am discutat că e timpul să depășim criza social-politică. Să avem un Guvern. Dar din păcate odată ce PLDM încă rămâne pe poziția veche, este imposibil la ziua de azi și sperăm că PLDM-ul își va anula decizia și va participa la masa de negocierui cu PL și PD, așa încât desemnarea candidaturii de către președinte să fie votată și Guvernul să aibă un sprijin în Parlament pentru a promova reforme în Republica Moldova.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Nu am discutat acest subiect: politic, apolitic. Vreau să vă spun că democrația, repet a câta oară - democrțai sprijină partide politice și nu înseamnă apolitic. Guvernul este o instituție politică - promovează reforme, nu poți fi apolitic. Adică, vii apolitic și devii politic sau cum. Cred că nu asta e important acum. Important ca noi acești 3 să găsim consens, înțelegere și să votăm guvernul.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Păi așa prevede Constituția - președintele trebuie să consulte fracțiunile. Asta e.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Păi o consultare, un punct de vedere. Noi am spus că atât timp cât nu este o majoritate, nu putem să avem un Guvern. Fiindcă desemnarea unui candidat fără a avea o majoritate în parlament, asta înseamnă eșec. Și nu trebuie să ne grăbim. Nu trebuie să ne grăbim. Eu consider că noi trebuie să depășim toate frustrările, supărările, să punem în prim plan interesul și să ne așezăm la masă. Și eu parcă simt că se va întâmpla lucrul ăsta. Așa că timp Constituția încă permite ca să fie aceasta.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Nu, eu ce spune domnul Lupu nu știu. Eu vă spun eu. Eu vreau cât mai repede. Nu până pe 10. Vreau cât mai repede. E real totul în viața aceasta și depinde de oameni. Aici cum fiecare cum gândește și cum vede lucrurile.

Jurnalist: Mai avem șanse să vină FMI anul ăsta în aceste condiții?

Mihai Ghimpu: De noi depinde. De noi depinde. Eu sper că după întâlnirea pe care am avut-o noi cu colegii, cu partenerii noștri europeni, adică partenerii politici. Noi am vorbit cu o instituție, dar am vorbit cu partenerii din partidele politice, PLDM trebuie să discute acest subiect într-o ședință, fie biroul, fie consiliul național sau republican cum se numește la ei.
O zi bună.