Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vadim Pistrinciuc: Deci noi am avut o discuție, eu zic că bună, fiindcă în primul rând am constat și noi dificultatea în care se află țara și faptul că angajamentele anterioare a foștilor noștri parteneri de alianță de a forma foarte repede o coaliție nu s-au adeverit. Noi nicidecum nu ne dorim perpetuarea crizelor. Regretăm că așa s-a produs, însă chiar... și vreau să vă spun că dacă nu-și demitea Guvernul acum o lună, am fi avut și acord cu FMI și finanțarea din partea României, dar asta este deja în trecut. În același timp noi am recepționat mesajele de la celelalte partide. L-am informat pe domnul președinte despre faptul că este încă o, dacă doriți, nu o condiție, dar un deziderat care l-am propus noi, dar pe care îl propune toată societatea ce ține de scoaterea instituțiilor statului de sub orice fel de control. Dacă doriți, asanarea acestor instituții este un lucru dorit de întreaga societate.

Specificăm aici că nu ne referim doar la unele, dar la toate instituțiile inclusiv cele care au fost în surbordinea ministerelor dacă doriți, partajate politic anterior. Constatăm cu regret că partidele care doresc crearea unei coaliții nu s-au expus pe marginea acestui subiect. Unicul răspuns care este, este să venim în negocieri și acolo să ne expunem. Considerăm că nu este corect, atât timp cât politica trebuie să fie una responsabilă și politica trebuie să răspundă necesităților cetățenilor. Nu trebuie să răspundă unor negocieri după ușa închisă. Deci, sperăm că va fi un angajament vis-a-vis de acest obiectiv pe care trebuie să-l aibă o viitoare guvernare, indiferent care va fi ea.

Noi deocamdată rămânem la aceleași poziții. L-am informat de asemenea pe domnul președinte că în zilele următoare, mai precis luni, vom avea un alt consiliu politic unde vom discuta cu colegii noștri. Deoarece datele faptului s-au schimbat puțin. Inclusiv ceea ce ține de decizia Curții Constituționale recente. Și după aceasta vom discuta cu colegii.

Jurnalist: [indescifrabil]

Vadim Pistrinciuc: Noi am văzut declarațiile domnului Lupu, inclusiv vis-a-vis iarăși de asumarea creării unui guvern, venirii cu un candidat. Este o mică contradicție aici când ne dorim de fapt un prim-ministru indepedent politic, dar cineva iarăși își asumă acest lucru. Bine, lucrurile date pot fi clarificate. În același timp oricare partid poate veni cu candidați la funcția de prim-ministru în situația actuală. Până la urmă dreptul exclusiv apropos de a înainta acest candidat parlamentului aparține președintelui Republicii Moldova, dreptul constituțional.

Eu vis-a-vis de declarațiile și toate aceste atacuri care au fost făcute până în momentul actual, vreau să spun că suntem și confuși: pe de o parte suntem chemați la negocieri, pe de altă parte retorica este una arhiagresivă și de multe ori chiar manipulatorii. De aceea eu i-aș chema pe colegi la responsabilitate și noi vom comunica deciziile ulterioare. Însă cel mai important și trebuie să înțelegem cu toții: țara nu are nevoie de un Guvern sau de o coaliție sau cineva să stea să împartă ministere. Asta partidele o pot face foarte bine. Momentul este unul de maximă importanță pentru statul Republica Moldova. Acum noi trebuie să răspundem nevoilor și solicitărilor cetățenilor. Cea mai importantă nevoie care există astăzi, cea mai importă problemă este scoaterea tuturor instituțiilor - de control regulatorii care înfăptuie justiția de sub orice tip de influență, fiindcă numai așa va exista și încrederea în stat, și încredere în instituțiile statului și numai așa întradevăr vom putea spune că se fac unii pași pentru o alianță pentru integrare europeană. Nu ne putem permite o guvernare de emitații sau nu știu, de a trage timp.

Împărțirea la noi se face foarte repede, însă acum țara nu are nevoie de împărțit. Încă o dată, noi comunicăm că luni ne vom întruni și vom discuta cu colegii, ne vom consulta.