Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Jurnalist: Ce părere aveți despre corupția din Republica Moldova?

Cristi Danileț: Corupția există și în Moldova, există și în România, și în alte state, dar ea este mai pregnantă în statele care provin din fostul bloc, bloc comunist, bloc totalitar. Este inacceptabilă corupția în administrația publică, în mediul politic și în justiție. Corupția poate este un fel de cancer pe care trebuie să-l tratăm în fiecare zi cu un antidot. Corupția anticorupție nu este o chestiune care să se sfârșească printr-o anumită metodă sau după o anumită perioadă de timp, ci este o chestiune cu care trebuie să se confrunte, sau pentru care trebuie să lupte și cetățeanul obișnuit și toate instituțiile statului, în special cele din sistemul de justiție, adică mă refer aici la: poliție, la CNA, la procuratură, la judecători desigur.

Jurnalist: [indescifrabil]

Cristi Danileț: Soluția ar fi: 1. schimbarea mentalității cetățeanului, să știe că și a da mită ca și a lua mită este la fel de grav. Și în al 2-lea rând o eficientizare a acțiunii tuturor organelor de justiție și polițienești implicate. Și în primul rând curățirea din interior a organelor de justiție și polițienești. Adică, pentru mine este imposibil să cred că poate fi combătută corupția dintr-un stat, de exemplu dacă ai corupție în mediul polițienesc sau din justiție.

Jurnalist: Ce v-ați propus odată cu vizita în Republica Moldova?

Cristi Danileț: De câtva timp experți din România și din alte state membre ale UE vin în mod regulat în Republica Moldova pentru a împărtăși din cunoștințe, din experiență și pentru a trăina, de ce să nu o spunem, judecători, procurori, organe de urmărire penală aici în Republica Moldova. Vizitele noastre sunt din ce în ce mai dese, pentru că pe de o parte România este un model de urmat în instituțiile anticorupției. La noi funcționează cu motoarele pornite, sunt foarte eficiente. Pe de altă parte și limba ne apropie, și cultura ne apropie foarte mult de Republica Moldova. Și cred că putem constitui un bun exemplu.

Citate Video