Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Valeriu Streleț: Așa. Eu vreau să subliniez faptul că de la bun început Partidul Liberal Democrat conform deciziei Consiliului Politic Național a insistat ca discuțiile pe care le avem cu partenerii să fie niște discuții în format deschis. Având în vedere replicile care le-am primit și că... „uite, unde ați văzut”... hai că iată vine camera și de la Prime și o să încercă să repet încă o dată. Că ei aveau planul lor. Așa, se poate? Iată așa, pentru voi special.

Așa dar, de la bun începutul acestor discuții politice pentru a constitui o majoritate parlamentară care să investească un guvern care să mențină Republica Moldova pe făgașul implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, noi am insistat ca toate discuțiile să aibă loc în format deschis. Adică, să asigurăm transparența acestui proces, așa cum am convenit cu colegii din Consiliul Politic Național. Având în vedere că atât Partidul Democrat, cât și Partidul Liberal au spus că: „unde ați mai văzut voi discuții politice cu prezența presei?”, am acceptat ca să discutăm fără prezența presei, dar să facem declarații după momentele când vor fi atinse careva rezultate.

Până la acest moment, nu au fost atinse careva rezultate. Țin să vă informez, altfel spus în mod special pe principiul pe care noi l-am expus privind prim-ministrul neafiliat politic. Deocamdată nu avem o înțelegere de comun acord agreată cu celelalte partide participante. Solicitarea colegilor este ca noi să solicităm Consiliul Politic Național să lărgească mandatul de negocieri a reprezentanților și să nu vorbim doar de prim-ministru neafiliat politic, dar și să acceptăm și alte posibile variante.

La fel, subiectul legat de varianta zero. Adică, la momentul când încep părțile a discuta despre domeniile de responsabilitate, că nimeni nu pretinde că are vreo funcție supremă în stat sau vreo funcție în executiv. La fel și în acest sens încă nu am ajuns la o poziție care să fie de comun acord agreată. În aceste condiții, Partidul Liberal Democrat urmează să-și convoace încă o dată Consiliul Politic Național și să ia o decizie fie în vederea continuării discuțiilor politice, dacă se vor schimba anumite abordări din partea colegilor noștri, fie să declarăm că noi nu vom mai participa la aceste discuții.

Asta este situația la moment. Mersi.