Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Jurnalist: Deci, domnule Ciocan, vă rog să-mi spuneți care sunt... ce presupune de fapt acest regulament și prin ce este el mai bun decât regulamentul vechi?

Iurie Ciocan: Odată cu adoptarea noii legi privind amendamentele la mai multe alte legi existente privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale, s-a impus adoptarea unui regulament privind finanțele partidelor politice, atât în campania electorală cât și în perioada de între alegeri.

De la 1 ianuarie anul viitor, intră în vigoare norma privind finanțarea partidelor de la bugetul de stat. Este o noutate pentru Republica Moldova și în acest context iarăși a apărut necesitatea reglementării acestor proceduri. Așa a stabilit Parlamentul prin legea adoptată că Comisia Electorală Centrală trebuie să aprobe un regulament specializat privind distribuirea finanțelor și controlul utilizării acestora.

Astăzi în cadrul acestui club de discuții aș zice, acestei mese rotunde, noi vom discuta de comun cu reprezentanții partidelor politice și societății civile nuanțele acestui regulament. El a fost publicat pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale deja de mai mult de o lună de zile în contextul dezbaterilor publice a unui act normativ și exact săptămâna viitoare, imediat săptămâna viitoare noi preconizăm să-l supunem dezbaterilor în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale acest regulament.

Jurnalist: Am înțeles. Deci, totuși care sunt prioritățile punctate prin ce este mai bun regulamentul acesta?

Iurie Ciocan: Păi noi nu am avut până în prezent un asemenea regulament. A existat regulament privind depunerea și există regulament privind depunerea rapoartelor financiare. Raportarea financiară a concurenților electorali în perioada electorală. Și aici este de remarcat că doar concurenții electorali și doar în perioada electorală depuneau rapoarte. Nu existau proceduri de depunere a rapoartelor periodice de către partidele politice în perioada de între alegeri. Acum noua lege a stabilit acest lucru, doar că noi rămâne să aprobăm procedura, ceea ce și intenționăm să facem prin intermediul regulamentului ori a acestui proiect de regulament care va fi astăzi supus inclusiv discuțiilor publice.

Jurnalist: Și cel vechi, unde partidele rapoarteză doar în campania electorală o să mai fie valabil?

Iurie Ciocan: El rămâne în vigoare, pentru că acolo sunt mai multe proceduri care trebuie îndeplinite de către partidele politice în perioada electorală și noi am făcut-o strâns corelare între aceste două regulamente, inclusiv la capitolul anexe. Ele au fost toate unificate așa că aceste două acte ele nu vor crea confuzii și nu vor fi contradictorii între ele.

Jurnalist: Am înțeles. Mulțumesc mult domn Ciocan.

Iurie Ciocan: Pentru puțin.