Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Jurnalist: Cum au decurs discuțiile și dacă i-ați convins pe colegii, foștii parteneri de alianță să renunțe la condiții pentru că asta dorește PL-ul și PD-ul să renunțe la condiționări.

Valeriu Munteanu: Este adevărat. Trebuie să avem negocieri rapide, fulger pentru crearea unui nou guvern și pentru crearea unei coaliții majoritare, asta înțelege toată lumea. În același timp colegii de la PLDM sunt încorsetați de anumite condiții și precondiții pe care chiar dacă le numesc altfel, primite de la Consiliul Republican, urmează ca acum să se convoace într-o nouă ședință a organului de lucru și să primească mandat liber pentru discuții și pentru negocieri. Așteptăm acest lucru.

Jurnalist: Va fi un guvern până la anul nou?

Valeriu Munteanu: Noi suntem gata ca acest lucru să se realizeze săptămâna viitoare.

Jurnalist: PL-ul este gata să accepte una din cele 3 condiții anunțate de PLDM?

Valeriu Munteanu: Noi suntem gata să acceptăm orice ar ajuta Republica Moldova să iasă cât mai repede din această situație foarte complicată, doar ca acesta să nu existe pur și simplu declarații sau precondiții care ar bloca mergerea mai departe a Republicii Moldova.

Jurnalist: Un premier neafiliat politic, depolitizarea instituțiilor statului ar ajuta ca această...

Valeriu Munteanu: Nu vreau să comentez acest lucru. Cu siguranță la unul din aceste puncte, vreau să vă spun, cu siguranță creșterea capacității instituțiilor de drept este un obiectiv foarte important pentru Republica Moldova. Trebuie să vedem cum facem acest lucru. Nu doar la modul declarativ, dar la modul efectiv. Trebuie să vedem care sunt acele ingrediente. Noi liberalii știm care sunt acele ingrediente. În primul rând - buna credință pentru ca primele persoane care conduc aceste instituții, dar și instituția în general să funcționeze. Indiferent cum vom numi altfel aceste lucruri, nu credem că ele... chiar dacă arată frumos, chiar dacă cineva încearcă acum să dreagă busuiocul și să vândă cetățenilor Republicii Moldova speranță, noi credem că este deja timpul să demonstrăm efectiv că putem să mergem mai departe.

Jurnalist: Cum apreciați discuțiile de astăzi?

Valeriu Munteanu: Trenează. Este o perioadă în care suntem deja de 2 ședințe, într-o perioadă în care trenăm și respectiv așteptăm decizii deja din partea colegilor de la PLDM.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Munteanu: Poftim?

Jurnalist: E vina colegilor PLDM că merg discuțiile anevoios?

Valeriu Munteanu: Nu cred că este vina lor. Este mandatul pe care îl au de la Consiliul Republican. Urmează să primească un mandat deplin pentru negocieri. Un mandat liber și atunci cu siguranță lucrurile se vor schimba, dacă asta este dorința tuturor. Cu siguranță dorința Partidului Liberal este ca să ne responsabilizăm și să mergem mai departe.

Jurnalist: Deci nu s-a decis nimic nou astăzi?

Valeriu Munteanu: Absolut nimic.

Jurnalist: PD-ul anterior a propus trei modele de funcționare a guvernului. Au fost discutate acele opțiuni?

Valeriu Munteanu: Toată lumea așteaptă ca toți colegii să aibă mandat deplin pentru negocieri și respectiv să poată să se discute. Este complicat să discuți când una dintre uși este închisă sau semi-închisă.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Munteanu: O să-i întrebați pe colegii de la PLDM.

Jurnalist: Următoarea ședință de negocieri?

Valeriu Munteanu: După ședința Consiliului Republican al PLDM.