Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Sunt bucuros că îl avem în vizită pe domnul David Cameron, premierul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Este prima vizită oficială în România a unui premier britanic în ultimii 16 ani. Bine ați venit, domnule Prim-ministru, în România!

Marea Britanie este unul din partenerii noștri importanți, de care ne leagă un  Parteneriat Strategic. În discuțiile purtate astăzi ne-am propus aprofundarea acestui parteneriat, pe diversele sale paliere. Considerăm că dimensiunea militară și de securitate a cooperării bilaterale dintre România și Marea Britanie joacă un rol major, mai ales pe fondul de securitate actual, complex și marcat de provocări. Este în interesul celor două țări consolidarea acestei colaborări la toate nivelurile și în formate multiple.

Avem multe preocupări și obiective comune, atât în plan bilateral, european, cât și internațional. Unul dintre domeniile care reflectă foarte bine nivelul de cooperare este, cu siguranță, cel al politicii de securitate și parteneriatul în cadrul NATO. În mod firesc, România este interesată în mod special de securizarea flancului estic al NATO unde, în ultima perioadă, am asistat la modificări strategice semnificative.

Am abordat în discuții și modalitățile de intensificare a cooperării economice dintre țările noastre, cooperare aflată deja la un nivel bun - schimburile comerciale au înregistrat anul trecut cel mai înalt nivel din istoria bilaterală, iar semnalele pentru anul în curs sunt foarte pozitive.

Am discutat și despre comunitatea românească din Marea Britanie. Trebuie subliniat faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români sunt foarte bine integrați și contribuie, prin taxele și impozitele pe care le plătesc, la economia Marii Britanii.

O temă importantă de discuție a fost, evident, procesul de renegociere a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Am arătat că, în opinia noastră, locul Marii Britanii este, clar, în familia europeană. Uniunea Europeană este mai puternică cu Marea Britanie în interiorul ei, și Marea Britanie este mai puternică în interiorul Uniunii Europene. Ne dorim identificarea unor soluții care să conducă, în cadrul referendumului care urmează să fie organizat în Marea Britanie, la un vot favorabil menținerii statutului de membră în Uniunea Europeană a Marii Britanii. Aceste soluții vor trebui să fie în concordanță cu prevederile Tratatelor Uniunii, să respecte drepturile și libertățile fundamentale, inclusiv libera circulație a persoanelor.

Am avut, de asemenea, și un schimb de opinii pe marginea situației generate de fluxurile migratorii care vor continua să fie o provocare majoră încă mult timp de aici înainte. Am reiterat poziția României, conform căreia obiectivul prioritar al acțiunilor comune la nivel european trebuie să fie abordarea cauzelor profunde ale fenomenului migrației.

Dialogul cu țările de origine și de tranzit trebuie intensificat, iar deciziile deja luate trebuie puse în aplicare cât mai repede posibil. În acest context, am discutat și despre situația din Siria.

Am mulțumit Premierului Cameron pentru sprijinul pe care țara sa ni l-a oferit în gestionarea urmărilor tragediei de la Colectiv, prin preluarea de răniți în spitale din Regatul Unit. A fost un gest de solidaritate pentru care suntem recunoscători.

Vă mulțumesc! Domnule Prim-ministru, aveți cuvântul!”

Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, domnul David Cameron: „Vă mulțumesc foarte mult, domnule Președinte și vă mulțumesc pentru că m-ați primit astăzi, la București. Este o plăcere să mă aflu aici. Am avut discuții bune cu dumneavoastră și cu Premierul. Marea Britanie și România au relații importante, suntem parteneri în Uniunea Europeană, în NATO și suntem buni parteneri de afaceri. Afacerile noastre de comerț se ridică la 3,5 miliarde de euro, anul trecut. Suntem, de asemenea, parteneri energetici și sprijinim necesitatea de a consolida securitatea energetică în Europa. Am conlucrat, așa cum ați spus, în fața amenințărilor și pericolelor, mai ales în ajutarea victimelor de la clubul Colectiv, din octombrie. Astăzi am discutat despre cum putem să consolidăm cooperarea noastră pe mai departe în apărare, pe migrație și pe reforma Uniunii Europene.

 În ce privește Apărarea, ca țară care deja investește 2% din PIB, salutăm acest demers și din partea României, până în 2017. Forțele noastre se instruiesc împreună și astăzi am discutat cum putem să consolidăm această cooperare. România își consolidează flota navală și există și o oportunitate de a dezvolta această cooperare cu Marea Britanie.

 În ce privește migrația din Orientul Mijlociu și din Africa am discutat cum putem să abordăm cauzele acestei migrații, adică să facem mai mult, să reducem sărăcia și conflictul care îi alungă pe acești oameni de la casele lor. Trebuie să spargem legătura între traficanții de oameni. Marea Britanie își joacă rolul său în acest domeniu. Donăm în Siria, avem nave în Marea Mediterană și oferim asistență practică țărilor europene de primă linie cu vameși din Marea Britanie care ajută la monitorizarea și înregistrarea migranților.

Am discutat și cum putem să reformăm Uniunea Europeană ca să o facem mai competitivă și să rezolvăm îngrijorările poporului britanic cu privire la acest lucru. Marea Britanie este un membru important, un contributor net la Uniunea Europeană și un partener important. Vreau ca Marea Britanie să rămână într-o Uniune Europeană reformată. De aceea doresc reforme importante care să rezolve îngrijorările poporului britanic. Așa cum a spus și Președintele Consiliului European, facem progrese dar, recunosc, în anumite domenii sunt mai dificile, mai ales în ceea ce privește reformele privind bunăstarea. Sprijin principiul liberei circulații, este un principiu de bază și românii, ca și alți europeni, aduc o contribuție valoroasă în Marea Britanie, în foarte multe domenii, dar nu am crezut niciodată că această libertate de mișcare va aduce atâția oameni și trebuie să rezolvăm toată această presiune care se exercită pe serviciile noastre publice. Migrația netă în Marea Britanie ajunge la 300.000 de oameni pe an și nu este sustenabilă. Deci trebuie neapărat să găsim modalități să rezolvăm această situație și să ajutăm serviciile sociale pentru a ajuta la acest lucru.

La Consiliul de săptămâna viitoare vom discuta despre reformele pe care le-am propus și sper că vom găsi soluții în fiecare domeniu. Uniunea Europeană a arătat și înainte că are flexibilitatea de a răspunde la îngrijorările statelor membre și acum trebuie să facă din nou acest lucru. Vom începe în decembrie și vom mai discuta în februarie. A fost o întâlnire foarte utilă. Mă bucur că sunt primul premier britanic care face o vizită bilaterală în România în acest secol. Sper să nu mai dureze încă 16 ani până venim din nou și sper ca acest lucru să consolideze relațiile dintre țările noastre pe viitor. Vă mulțumesc!”