Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Popa: Deci, în opinia apărării, încheierea de astăzi este una neîntemeiată. Evident că vom formula un recurs la Curtea de Apel unde vom statua toate acele încălcări de procedură și lipsă de probatoriu prin care s-a justificat prelungirea arestului preventiv în privința domnului Vlad Filat.

Jurnalist: Domnule Popa, domnnul Filat în ce caz va renunța la greva foamei?

Igor Popa: Condițiile și nemulțumirile domnului Filat noi le-am exprimat public de câteva ori. Mă refer iarăși la aceleași condiții de detenție care le-am enumerat de atâtea ori în fața presei și mă refer la acele acțiuni abuzive și arbitrare din partea procurorilor.

Jurnalist: Cum comentați, avocatul poporului a publicat astăzi niște poze pe... a transmis tututor redacțiilor și un comunicat prin care cere prim-ministrului să închidă peniteciarul numărul 13. Dumneavoastră ați venit de multe ori cu declarații despre...

Igor Popa: Acest ansamblu de clădiri care este proiecția din veacul lui Kotovski trebuia închis de mult timp. Există și un proiect, dacă nu greșesc, în regiunea Bubuieci care a fost promovat și cu ajutorul clientului nostru, domnul Vlad Filat. Însă până în ziua de astăzi nu s-a dus la bun sfârșit probabil din cauza altor factori externi. Dar evident acest penitenciar trebuie închis, pentru că așa cum am spus de multe ori, fiecare deținut care pășește pragul acestui penitenciar, este justificat să primească despăgubiri la CEDO.

Jurnalist: Când veți ataca la Curtea de Apel?

Igor Popa: Imediat ce vom obține încheierea motivată. Vreau să mai fac un comentariu la ce a spus doamna procuror despre acea scrisoare care a fost dată citire astăzi. Noi nu am încălcat, mă refer la partea apărării, nici un drept a nimănui. Este clar stipulat atât în articolul 17 Cod procedură penală, cât și articolul 6 CEDO, clientul nostru este în drept să se apere fie prin avocații sau direct, ori domnul Filat asta a făcut - a transmis un mesaj prin care și-a exprimat neîncrederea în actorii justiției din Republica Moldova. Mai mult ca atât, conform articolului 58 dumnealui este în drept să facă astfel de declarații.

Jurnalist: Chiar dacă procurorul i-a impus o oricare interdicție?

Igor Popa: Nu știu care este viziunea procurorului. Mai bine să o întrebați pe dumneaei. În opinia noastră acea declarație care a fost făcută publică nu încalcă dreptul nimănui și nu violează nici o normă din legislația națională sau internațională.