Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu: Cred că ați aflat deja tot. Ce să vă spun?

Jurnalist: Am înțeles că PLDM-ul cere candidat la funcția de premier. Cum vedeți această situație?

Mihai Ghimpu: S-ar părea că lucrurile s-au pornit, fiindcă PLDM totuși a venit cu mandat de negocieri. Pe de o parte. Pe de altă parte dacă până acum spuneau că trebuie împreună să hotărâm cine să fie prim-ministru și trebuie să găsim un om neafiliat politic, tehnocrat, astăzi au venit cu propunerea că prim-ministrul să le revină lor. Cum se zice: discutăm-discutăm, dar rezultat nu avem. Cu toate acestea, noi, PL-ul sperăm că altă soluție nu vedem până ce a fi. Sperăm că având mandatul de negocieri totuși vom găsi consens așa încât să luăm aceasta să avem un guvern. Ce-i drept, e cam greu după cum văd eu, fiindcă să spui una o lună jumătate, pe urmă să vii să schimbi, mai mult vorbește despre un blocaj, adică să nu mergem înainte. Cred că toată lumea observă lucrul ăsta. Mai e și cuvântul domnului președinte, fiindcă are în față Constituția. Oricum noi ne-am înțeles că mâine ne întrunim din nou. Fiecare vom avea ședințele la partid. Mai e ceva care nu ne place nouă PL-ului - ca prim-ministrul care nu știm cine va fi și pe cât timp va fi, fiindcă știți cum e la noi - azi ești prim-ministru, mâine nu ești. Să aibă un drept de veto ce ține de miniștri, ceea ce nu este corect, fiindcă partidele poartă răspundere, nu prim-ministrul în fața cetățenilor. Dar răspunderea este în fiecare zi, dar totuși o răspundere cu da sau nu, asta se întâmplă în timpul zilei alegerilor. Și atunci partidele sunt ori susținute, ori scoase de pe arena politică parlamentară.

Jurnalist: Domn președinte, cum se face cu PLDM-ul, că timp de 6 ani a înaintat premierul în baza mandatelor pe care le-au obținut, iar acum deja când se merge, se vrea acest principiu, ei spun că nu este corect, că ar trebui să se ia după rezultatul alegerilor.

Mihai Ghimpu: Dar cum să vă răspund eu? Dar timp de 6 ani de zile, nu tot au împărțit funcțiile între ei, PLDM și PD, și noi am venit și am spus: poftim, numai să fie alianță și să mergem înainte? Și vedeți unde am ajuns? Am renunțat și la funcții și nici rezultate nu avem. Iaca așa-i la noi.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: O să aflăm cred că cu timpul de ce. Eu chiar am glumit azi și am zis: „dar poate începem nu care are mai multe mandate, dar care mai puține?” Poate începem cu PL-ul de dat asta? De ce să nu ...

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Poftim?

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: PPEM nu au fracțiune. De aceea am zis cu PL-ul, fiindcă ei nu au fracțiune. Că noi întotdeauna am zis: poftim, luați-vă, numai să fie. Ca și acuma. Iarăși discuții între PLDM și PD și noi liberalii trebuie să stăm și să vedem când și cum vrea să zică... Nu știu. Eu nu vreau să par pesimist, dar am impresia că nimic nu a schimbat situația politică decizia de ieri a Consiliului Partidului Liberal Democrat din Moldova.
O seară bună.