Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Jurnalist: Ce ați solicitat în sesizare?

Igor Dodon: Noi astăzi ne-am adresat la Curtea Constituțională pentru a solicita poziția și opinia și calificarea dacă Timofti, președintele țării, a uzurpat sau nu puterea de stat. Noi considerăm că sunt premize clare pentru ca domnul Timofti să fie învinuit de uzurparea puterii de stat și să se înceapă procedura de demisie, de impeachment.

De ce considerăm acest lucru. Conform Constituției, după înaintarea candidaturii pentru funcția de prim-ministru, parlamentul are la dispoziție 45 de zile. Adică putem deduce că în decurs de 45 de zile maximum, președintele trebuia să înainteze o candidatură la funcția de prim-ministru. Timofti nu a înaintat nici o candidatură. Cu toată ce a promis anterior că va înainta candidatura la prim-ministru până pe data de 14 decembrie. 14 decembrie s-a scurs ieri. Noi înțelegem că este încolțit din toate părțile. Cred că ar da miliarde acum ca să scape de funcția aceasta. Dar dacă a promis și Constituția prevede că trebuia să înainteze, trebuia să înainteze candidatura la funcția de prim-ministru.

Noi considerăm că sunt deja premize clare pentru a vorbi despre alegeri parlamentare anticipate. Noi considerăm că chiar dacă va înaintat o candidatură mai târziu, deja se încalcă procedura. Deoarece este termenul deja stabilit prin decizia Curții Constituționale că nu mai târziu de 3 luni de zile din data demisiei primului ministru, parlamentul urmează a fi dizolvat dacă nu se alege alt prim-ministru. Adică dacă o să punem toate aceste zile așa una după alta, practic deja termenii au expirat.

Noi cerem pe de o parte, calificarea uzurpării puterii de stat care ne-ar permite începerea procedurii de demisie a președintelui Timofti. Vreau să vă spun că sub cererea de demisie, sub inițierea procedurii sunt 24 de semnături a socialiștilor. Această inițiativă a fost semnată încă la începutul lunii octombrie, odată cu inițiativa de demisie a Guvernului Streleț. De aceea, sperăm foarte mult că după ce o să avem constatarea uzurpării puterii în stat, vom mai găsi și alte 10 semnături pentru a iniția procedura demisiei lui Timofti.

Jurnalist: Când urmează să se expună magistrații în acest sens?

Igor Dodon: Noi sperăm că se vor expune destul de rapid, pentru că vedem care este situația în țară. Marea majoritate a cetățenilor doresc alegeri parlamentare anticipate. Ghimpu mai ieri vorbea despre mâncare, nu știu ce, da? Mâncare vorbea? Păi este o vorbă la moldoveni, că „până va flămânzi Ghimpu și oligarhii de la guvernare, oamenii de rând vor muri de foame”. Lor li-i totuna, ei dacă nu frigărui sau ce mai spun acolo, mici, vor mânca mâine pâine cu icre, dar oamenii simpli ce fac? De aceea, cât mai repede alegeri parlamentare anticipate și scăparea de această huntă liberală și eurounionistă.

Jurnalist: Dacă va fi propus azi sau mâine un candidat, rămâneți pe aceeași poziție?

Igor Dodon: Deja termenul este încălcat. Vă explic, ca să fie foarte clar de ce. Trei luni de zile expiră pe data de 28-29, cum va fi calificat, ianuarie. Dacă să dăm 45 de zile înapoi, se primește data de 14 decembrie. Până pe 14 decembrie președintele țării trebuia să înainteze o candidatură la funcția de prim-ministru, pentru ca parlamentul să aibă 45 de zile, conform Constituției așa e scris, 45 de zile pentru 2 încercări de numire în funcția primului ministru. În caz dacă nu se numește, atunci se dizolvă. Și aici se primește că se bate cap în cap: pe de o parte deja este clar stabilit 3 luni de zile, pe de altă parte Timofti a încălcat termenul. Deja suntem în a 46-a - 47-a zi. Chiar dacă numește o candidatură la funcția de prim-ministru, se încalcă Constituția care prevede 45 de zile care se dau parlamentului. Anume de aceea și am venit astăzi la Curtea Constituțională, să ne dea explicație. Să califice că Timofti a încălcat Constituția și mai departe să mergem conform procedurii.

Citate Video