Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Iurie Leancă, deputat, președinte al PPEM: Bună seara tuturor! Vreau să vă zic că am revenit acum câteva ore, împreună cu Dnul Carpov, din Germania unde am participat la ședința Convenției anuale a Uniunii Creștin-Democrate cu discuții foarte importante nu doar pe situația din Germania, pe rolul acestui partid, dar și pe situația din Europa și bineînțeles că am discutat cu mai mulți factori germani, dar și europeni, inclusiv cu Dna Cancelar despre situația din Republica Moldova. Iată am revenit acasă sperând că aici voi constata o nouă atmosferă după ce toate partidele pro-europene în sfârșit au revenit cu o decizie clară de a iniția negocieri și nu doar discuții sterile despre viitorul și, în mod special, prezentul Republicii Moldova, cum să scoatem din criză țara. Dar ce am constatat la revenire este că spațiul public iarăși este plin de tot felul de speculații despre noi nume, posibili prim-miniștri, inclusiv numele meu văd că a fost plasat într-un context absolut inedit. Văd că pe rețelele de socializare deja e o furoare așa totală: Leancă e în buzunarul nu știu cui și așa mai departe, tocmai ceea ce a trebuit să demonstrăm.

Vreau să vă rog să se liniștească toată lumea, să ne axăm încă o dată pe probleme. Cu Dnul Diacov, vreau să vă zic că am avut o discuție, o discuție prin care i-am cerut și domniei sale, dar și celorlalți colegi să nu lanseze numele meu în astfel de speculații. Acese chestii, de altfel, doar complică, doar tensionează situația din RM și nicidecum nu vin să ne ajute să ne mișcăm înainte. Poziția partidului pe care am onoarea să îl conduc, am expus-o în repetate rânduri, din puntul meu de vedere, suficient de tranșant, suficient de clar și de coerent: ne dorim în primul rând să ajutăm la crearea unei coaliții pro-europene, pro-reforme, majoritare, funcționale, stabile. Să stabilim, în primul rând, care sunt prioritățile, cum vom asigura că de data asta nu vom mai repeta greșelile trecutului, cum vom asigura într-adevăr reforma justiției, cum vom lupta împotriva corupției eficient, ce vom face cu instiuțiile regulatoriii și așa mai departe și în mod special cum vom face așa încât cetățeanul din RM să trăiască o viață mult mai confortabilă, mult mai decentă.

Iată astăzi cred că obiectivul cel mai important: care va fi rolul nostru, care va fi atitudinea noastră, doar nivelul de participare va depinde în primul și în primul rând de rezultatele acestor negocieri pe care ni le dorim cât mai accelerate și cât mai pline de substanță. Că vom avea o funcție sau poziție în executiv sau că eventual vom prefera să susținem fiind aici în Parlament, va decide partidul pe care îl reprezint, în funcție de rezultatele acestor negocieri. Încă o dată v-aș solicita tuturor celor care pretind că vor bine acestui neam, acestei țări, să se abțină de tot felul de declarații foarte speculative și comentarii care chiar nu au nimic comun cu problemele, cu dramatismul situației pe care îl trăim și să ne axăm încă o dată pe problemele reale ale cetățeanului și ale societății din RM. În ceea ce privește discuțiile de asttăzi, am auzit ce spunea dnul Lupu, din păcate nu pot adăuga nimic nou.

Jurnalist: [indescifrabil]

Iurie Leancă: Am auzit la fel ceea ce spunea dnul Lupu și acest subiect a fost discutat și sus înainte de asta. Deci, după mine este absolut contraindicat să discutăm orice nume atâta timp cât nu există încă înțelegerea foarte fermă că avem o majoritate, că avem o majoritate funcțională, că avem stabilite prioritățile și ce facem în continuare, în fiecare zi ca să scoatem țara din această criză. Iată după ce vom stabili acest lucru, cred că va fi pasul doi, la fel de imporant, să discutăm cine sunt candidații și cum vom asigura că respectivul candidat, el sau ea, să asigure cel puțin 52 - 53 de voturi. După cum am spus, în rest, după mine, toate aceste lansări de nume doar complică situația și o tensionează și sub nicio formă nu ...

Jurnalist: Dvs. ați vota pentru acest candidat?

Iurie Leancă: Nu e decizia mea, pentru orice candidat va vota partidul. În spatele meu, Slavă Domnului, se află un partid funcțional, serios, care vrea să contribuie la o îmbunătățire a situației dramatice din RM.

Jurnalist: Cum vă explicați, totuși, că numele dvs. a ajuns pe lista candidaților PD?

Iurie Leancă: Dnul Diacov mi-a zis că dânsul a vorbit cu nume personal, l-am și rugat să facă această precizare foare importantă. Îi mulțumesc pentru încrederea pe care mi-o poartă mie, dar l-am rugat încă o dată, pe viitor să se abțină de la astfel de discuții și de la astfel de comentarii în spațiul public. În rest, ați văzut, numele meu a fost menționat, răzmenționat în diverse contexte, așa că nu prea mă miră, doar că de data asta a fost cumva foarte prost deplasat accentul. Eu am zis și cu alte ocazii, sunt gata să vă ajut, îmi doresc cu tot dinadinsul să ajut această țară să depășească această stare de criză, să se simtă cetățenii moldoveni bine la ei acasă.

Am zis-o și pot să reiterez, în anumite condiții, dar în condiții foarte clare, cu reforme și angajamente foare dure, dacă va fi un consens. E nevoie de un consens între aceste partide care au intrat, în sfârșit, în faza de negocieri. Atunci aș putea accepta, dar în altă conjunctură, în mod special, în această fază când avem mai multe semne de întrebare decât răspunsuri, este doar o tentativă de a devia atenția de la ceea ce contează pentru noi, și în mod special sau și la fel de mult contează pentru partenerii noștri. V-am spus că am revenit de acolo unde a avut loc această convenție și discuțiile au fost multiple, îngriorările și mai multe la toate nivelurile vis-a-vis de tot ce se întâmplă în RM. Vă mulțumesc și o seară bună vă doresc.