Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Valeriu Triboi: Am discutat în principiu tot același lucru care l-am discutat în Parlament: despre securitatea energetică a statului și am asigurat domnii deputați că consumatorii finali, atât la energie electrică, cât și la gazele naturale, poate să stea liniștiți că vor fi aprovizionați.

Jurnalist: Ați vorbit și despre Energocapital? Despre proveniența acestei firme din stânga Nistrului?

Valeriu Triboi: Energocapital, practic am vorbit în Parlament și am spus că este furnizorul energiei electrice care îl produce Centrala de le Cuciurgani.

Jurnalist: Domnule Triboi, despre amendamentul Furdui, despre prețurile, se mențin, se modifică, ați vorbit ceva despre aceasta?

Valeriu Triboi: Nu a fost pusă întrebarea, dar în principiu ANRE-ul rămâne acum să ajusteze, în momentul când va fi publicat acest amendament, ANRE-ul își va îndeplini miseria.

Jurnalist: Până când este asigurată Republica Moldova?

Valeriu Triboi: Cu gaze naturale eu și am spus-o, deci la gaze naturale avem un contract până în 31 decembrie 2015. În scurt timp vom avea prelungirea acelui contract pentru perioada anului 2016. Cu energia electrică avem până în 31 martie 2016 toate contractele asigurate.

Jurnalist: Dar când planificați, poate mergeți să-l semnați, prelungiți contractul? Spuneați la guvern, dacă nu greșesc, că la începutul lunii decembrie va fi prelungit.

Valeriu Triboi: Nu, contractul este o... Deci avem un contract deja semnat. Acum semnăm numai o anexă la contractul dat pentru perioada 2016. În perioada din 23 până în 30 decembrie, este așa numitul consiliu de observatori la care se discută acest contract și se semnează.

Jurnalist: Domnule Triboi, de ce nu poate fi achiziționată energia electrică direct de la producător, adică de la Cuciurgan? De ce este nevoie de această firmă intermediară?

Valeriu Triboi: La moment, centrala de la Cuciurgan nu are licență de furnizare. Ea este numai producătorul. Practic, dacă cunoașteți acuma actualmente toți au... deci, este producere, este furnizare, este distribuție.

Jurnalist: Dacă n-ar exista, dacă Cuciurgan ar avea licență, noi am plăti mai ieftin decât plăti acum?

Valeriu Triboi: Prețul la Cuciurgan a fost tot timpul puțin mai mare. Dacă să vorbim în cenți, dolari, a fost 6.8. La moment este 6.775.

Jurnalist: Cum se face, adică a intervenit o firmă care... ?

Valeriu Triboi: Nu pot să vă dau detaliile cum se întâmplă, dar înțeleg că ceva e mai eficientizat. Nu vă pot răspunde la această întrebare, dar este ce avem - avem.

Jurnalist: Mulțumim.

Valeriu Triboi: Da, și eu vă mulțumesc. O zi bună.