Ai copii acasă? Privesc.Eu înregistrează lecții video cu cei mai buni profesori din Moldova. Le organizăm și publicăm pe Învaț.Online.

Igor Dodon: Eu am promis că Partidul Socialiștilor, eu personal, voi lansa în timpul apropiat o campanie națională suplimentară de luptă cu acei care doresc lichidarea statalității Republicii Moldova. De fapt, prima campanie națională lansată în acest sens personal de mine a fost încă în anul 2011, pe 7 aprilie, când am lansat campania națională Iubesc Moldova. Cunoașteți că între acești ani, din 2011 încoace, în 4 ani a fost implementate mai multe inițiative: pliante, ziare, maiouri, spoturi la televiziune și așa mai departe. Dar vedem că cei care luptă împotriva statalității Republicii Moldova nici nu au de gând să se oprească. Sau activizat foarte mult și profită și de suportul celor de la guvernare.

De aceea, în timpul apropiat vor fi lansate un set de acțiuni mult mai masiv și mult-mult mai important. Una din acțiunile incluse în această campanie este modificarea Constituției. Articolul 142 al Constituției presupune că statalitatea, integritatea, suveranitatea Republicii Moldova poate fi modificată, adică anulată de fapt prin referendum. Noi acum analizăm Constituțiile tuturor statelor europene și nu doar. Și nu găsim nici într-un stat. Spuneți-mi vă rog, în ce Constituție din stat sunt incluse mecanisme de lichidare a acestui stat. Nu există astfel de state. Adică, în Constituția Republicii Moldova din start a fost inclus posibilitatea de anulare statalității Republici Moldova. Nu știu cine a făcut-o la începutul anilor 90. Cred că tot acei care... Frontul Popular, cine mai erau atunci. De aceea, am pregătit un proiect de modificare a Constituției. Cred că săptămâna viitoare, poate imediat după Anul Nou, voi începe personal discuțiile cu liderii fracțiunilor parlamentare. Cu Ghimpu nu ai ce vorbi. Cu cel care șede în penitenciarul 13 tot nu ai ce vorbi. O să încerc cu ceilalți, să vedem dacă vor susține în plenul Parlamentului, în Parlament să modificăm Constituția, astfel ca din Constituție să fie excluse aceste prevederi din articolul 142.

În afară de aceasta vor mai fi și alte acțiuni. De exemplu: noi lunar tipărim ediția specială a ziarului Socialiștii într-un tiraj de peste 350 - 400 de mii de exemplare care se repartizează gratis pe teritoriul Republicii Moldova. În ziarul care va ieși săptămâna viitoare va fi inclus un calendar cu harta Moldovei lui Ștefan cel Mare. Adică săptămâna viitoare 400 de mii de hărți istorice, adevărate istorice a Moldovei vor fi repartizate pe întreg teritoriu a Republicii Moldova, cu calendarul pentru anul 2016. Eu sunt ferm convins că ele vor fi solicitate. Pentru a fi repartizate în marea majoritate a localităților, în toate localitățile din Republica Moldova.

În rest, în ceea ce ține de poziția socialiștilor, pe parcursul acestui an, noi am reușit să presăm, să insistăm și să demitem mai mulți conducători. Noi am pregătit proiectele de hotărâre ale Parlamentului și vom insista ca ele să fie examinate pentru demisia lui Candu pentru uzurparea puterii în stat și demisia președintelui Timofti pentru uzurparea puterii în stat. Noi vom insista ca aceste proiecte să ajungă în ordinea de zi. Avem în ambele cazuri câte 10 semnături. Și vreau să-i invit deci pe PLDM-iști care... verzii... de care își bat joc PD-iștii, PL-iștii, cui nu-i e jale - toți își bat joc de PLDM acum. Aveți deputați, semnați inițiativa noastră de demisie a lui Candu. Voi doar insistați pe demisia lui Candu. Noi avem 24 de semnături, mai puneți 10 semnături și procedura începe. Din altă tabără poate vor veni semnăturile pentru demisia președintelui țării. Noi vom insista pe aceste demisii la fel, ca și pe demisia procurorului general, șefului CNA și așa mai departe. Și vă promit, că socialiștii nu pot vota nici un fel de candidat la funcția de prim-ministru: Plahotniuc, Sturza, oricine ar fi. Măcar să-și puie steluța socialiștilor în frunte. Nici o șansă, socialiștii nu votează. Unica soluție sunt alegerile parlamentare anticipate.

Sunt careva întrebări:

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Staffurile electorale deja sunt pregătite. Săptămâna viitoare va avea loc ședința consiliului republican al Partidului Socialiștilor, unde vor participa și toți primarii, președinții de raioane, pentru a începe nemijlocit deja acțiunile de campanie pre-electorală. Vă mulțumesc. O zi bună.