Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne: Bună ziua, doamnelor și domnilor. În cele patru săptămâni de la declanșarea acțiunii „Sărbători de iarnă în siguranță”, efectivele Ministerului Afacerilor Interne și-au concentrat eforturile pentru întărirea gradului de siguranță a cetățeanului, fiind înregistrate rezultate notabile atât în domeniul prevenirii și descurajării comiterii de infracțiuni, cât și în ceea ce privește combaterea faptelor ilegale.

În acest interval, din dispoziția ministrului afacerilor interne, Petre Tobă, a crescut semnificativ numărul patrulelor de poliție și jandarmerie, prezența în stradă a acestora având ca scop asigurarea ordinii publice și menținerea unui climat de siguranță și securitate pentru cetățeni.

Totodată, structurile operative ale MAI au intensificat controalele și verificările privind respectarea regimului circulației rutiere, a reglementărilor referitoare la comercializarea produselor alimentare și a materialelor pirotehnice, precum și a celor privind prevenirea incendiilor.

Aceste priorități de acțiune se mențin pe întreaga durată a sărbătorilor de iarnă.

Pe lângă creșterea numărului de acțiuni preventive, au fost constatate creșteri în ceea ce privește numărul de intervenții, infracțiuni depistate, măsuri și sancțiuni contravenționale aplicate.

De la începutul acțiunii naționale Sărbători de Iarnă în Siguranță polițiștii și jandarmii au intervenit la aproape 52 de mii de evenimente, ceea ce reprezintă o medie zilnică de aproximativ 2.000 de intervenții.

La nivel național nu au fost înregistrate evenimente care să afecteze grav ordinea și siguranța publică.

În ultima săptămână, Poliția Română a desfășurat peste 2.700 de acțiuni în comun cu alte instituții ale statului, dintre care aproximativ 1.800 împreună cu Jandarmeria, în domeniul ordinii și siguranței publice.

Au fost constatate 3.475 de infracțiuni și s-au aplicat peste 64.000 de sancțiuni contravenționale a căror valoare totală depășește 16 milioane de lei.

Polițiștii au întocmit 50 de dosare penale de evaziune fiscală și au aplicat 1.323 de sancțiuni contravenționale pentru comerț ilicit, valoarea acestora fiind de aproape 800 de mii de lei.

În cadrul acțiunilor de verificare a modului de comercializare a materialelor pirotehnice, săptămâna aceasta au fost constatate 75 de infracțiuni, fiind confiscate articole pirotehnice în valoare de peste 174 de mii de lei.

Într-o singură acțiune organizată în județul Timiș, polițiștii au oprit de la comercializare 120 de tone de articole pirotehnice, iar alte 5 tone au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

O atenție deosebită a fost acordată prevenirii tăierilor ilegale sau comercializării de brazi fără documentele cerute de lege. În acest domeniu au fost constatate 112 infracțiuni și s-au aplicat amenzi de peste 787 de mii de lei.  
Pentru a asigura fluența traficului rutier și pentru prevenirea accidentelor rutiere grave, polițiștii au fost prezenți în număr sporit pe principalele artere de circulație. Au fost întocmite peste 1.000 de dosare penale pentru infracțiuni prin care s-a pus în pericol siguranța circulației pe drumurile publice și s-au aplicat  aproximativ 52 de mii de sancțiuni contravenționale dintre care 581 pentru consum de alcool și peste 8.500 pentru depășirea limitelor de viteză.

În ultimele 7 zile, 1.232 de conducători auto au rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii, iar 4.230, cu aproape 2.000 mai mulți decât săptămâna trecută, au rămas fără permis de conducere, dintre care 710 pentru consum de alcool și 302 pentru depășirea vitezei legale.

Fiindcă una dintre prioritățile polițiștilor rutieri este siguranța pietonilor, în această săptămână, au fost organizate acțiuni pentru prevenirea și combaterea faptelor care reprezintă un risc pentru aceștia.

Într-o singură acțiune, desfășurată la nivel național, în numai șase ore, au fost înregistrate aproape 3.000 de cazuri în care conducătorii auto nu au acordat prioritate de trecere pietonilor, fiind reținute 274 de permise de conducere.
 
Recomandăm conducătorilor de vehicule să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită la apropierea de trecerile pentru pietoni, dar și în zonele unde observă un aflux mare de persoane, precum și la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun.

Facem aceste recomandări cu atât mai mult cu cât elevii au intrat în vacanță, iar în această perioadă riscul producerii unor accidente rutiere grave este mult mai mare.

În ceea ce privește situațiile de urgență înregistrate în această săptămână, pompierii au intervenit la peste 12.000 de situații, dintre care 410 pentru stingerea incendiilor, iar 5.865 intervenții de tip SMURD.

86 de persoane aflate în situații de risc au fost salvate, iar 48 de pacienți au fost transportați la unitățile medicale de urgență cu aeronavele Inspectoratului General de Aviație. Pentru perioada următoare, sunt pregătite șase elicoptere și două avioane SMURD.

În această săptămână, alte intervenții în sprijinul populației au avut loc în zona înzăpezită de munte, unde jandarmii montani au ajutat mai multe persoane care au rămas blocate cu autoturismele pe Transalpina după ce au ignorat faptul că circulația pe acest drum este închisă în sezonul rece.

Jandarmeria Română a asigurat în această săptămână, măsurile de ordine publică la peste 770 de manifestații și evenimente publice, având mobilizate aproximativ 6.000 de patrule și echipaje în locurile cu aflux mare de persoane, precum piețe, târguri și stațiuni turistice.

Pe linia prevenirii incendiilor, pompierii au desfășurat 948 de acțiuni de control, fiind aplicate aproximativ 2.000 de sancțiuni contravenționale și amenzi în valoare de 3,5 milioane de lei.

Au fost identificate 132 de obiective economice care funcționau fără autorizație la incendiu, iar față de șapte s-a luat decizia suspendării funcționării.
Referitor la situația înregistrată în punctele de frontieră, în ultimele șapte zile, aproape un milion de persoane au tranzitat frontiera, numărul acestora fiind în creștere față de săptămâna precedentă, iar această tendință de creștere se va menține și la începutul săptămânii viitoare.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor de frontieră, astfel:

Pe frontiera româno-ungară: Cenad, Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărşand, Salonta, Borș, Valea lui Mihai, Săcuieni, Urziceni și Petea.                                                 
Pe frontiera româno-bulgară: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Bechet și Calafat.

Pe frontiera româno-moldoveană: Oancea, Galați, Albița, Sculeni, Rădăuți și Stînca.

Poliția de Frontieră a dispus deja măsuri de suplimentare a personalului, iar în aceste zile va informa periodic populația cu privire la situația din punctele de frontieră și alternativele pe care cei interesați le au la dispoziție.

Doamnelor și domnilor,

Având în vedere că a început vacanța de iarnă, se apropie și Crăciunul și cei mai mulți români vor avea câteva zile libere, ne așteptăm ca în aceste zile, valorile de trafic să crească, mai ales pe drumurile care converg către stațiunile turistice. În aceste condiții, pentru siguranța și fluența traficului rutier se vor intensifica misiunile Poliției Rutiere, o acțiune de acest fel cu efective sporite având loc chiar astăzi pe DN1. Pentru monitorizarea traficului rutier în această perioadă sunt pregătite două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație. Alte patru aeronave de mare capacitate sunt pregătite pentru a oferi sprijin structurilor operative.

Pentru deplasările din această perioadă recomandăm conducătorilor auto să adopte un comportament preventiv la volan, să respecte indicațiile polițiștilor, iar pentru cei care se îndreaptă spre stațiunile montane să-și echipeze corespunzător autovehiculele pentru a putea circula în siguranță în condiții de iarnă.

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate și cu dispozitive antiderapante.

Vă asigurăm că și în aceste zile de sărbătoare, structurile Ministerului Afacerilor Interne rămân mobilizate pentru a menține ordinea și siguranța publică și pentru a se asigura că cetățenii se vor putea bucura de Zilele de Crăciun, fără evenimente nedorite.

Pentru perioada de Crăciun, peste 27.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră se vor afla zilnic la datorie în misiuni de asigurare a ordinii publice și a siguranței cetățeanului.

În final permiteți-mi, ca în numele domnului ministru al afacerilor interne, Petre Tobă, și al colegilor mei, să vă urez Vacanță plăcută și Crăciun fericit!