Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Nicolae Timofti: Bună seara.

Jurnalist: Bună seara.

Nicolae Timofti: Bine v-am găsit.

Jurnalist: Veniți mai aproape.

Nicolae Timofti: Nu ați înghețat?

Jurnalist: Am înghețat. Poate ne încălziți cu o veste bună.

Nicolae Timofti: Știu că așteptarea a fost lungă, dar în limitele constituției. Noi mai avem încă timp pentru a adopta decizia finală, dar la etapa actuală eu am semnat decretul de a-l desemna pe domnul Sturza Ion în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru. Am reieșit din faptul că dumnealui a ocupat deja această funcție, are experiență, este o persoană cunoscută, este bine dispusă față de Republica Moldova, în interesele țării noastre, are viziuni care sunt aproape de viziunile noastre și ale alianței privitor la parcursul european și cunoaște foarte bine problemele legate de economia țării, starea financiară, starea generală în societate și eu sper că dumnealui va reuși să rezolve problemele cu care se confruntă astăzi societatea.

De asemenea, fără întrebări vă rog când vorbesc. De asemenea, eu sper că parlamentarii vor analiza situația de astăzi și vor lua o decizie pozitivă care va corespunde cu poziția președintelui. Poate să fie și atfel, așa e în societatea democratică. Domnul Sturza este pregătit și eu sunt pregătit pentru asta ca noi, dar sper că va fi bine ca să ieșim din situația în care ne aflăm astăzi.

Jurnalist: Credeți că va acumula voturile necesare?

Nicolae Timofti: Eu cred că da. Eu sper. Eu am numit, reieșit din asta că sunt șanse și domnul Sturza va consulta și dumnealui fracțiunile, deși vă spun deschis - când am vorbit eu, nu toate fracțiunile și-au expus opțiunea de a-l susține. Dar eu sper că își vor revizui viziunile.

Jurnalist: Pe voturile cui mizați, domnule Sturza?

Ion Sturza: În primul rând, bună seara. Eu vreau să-i mulțumesc domnului președinte pentru încrederea pe care mi-a acordat-o. Vreau să fiu alături de poporul meu, vreau să fiu alături de președintele țării în acest moment destul de complicat pentru Republica Moldova. Voi încerca în timpul apropiat să lansez consultări cu partidele reprezentate în Parlament și nu numai cu cele din fosta alianță de guvernare. În încercarea de a avea o majoritate care ar fi votat un guvern care eu îl văd neafiliat politic compus din persoane care nu au expunere directă politică, oameni patrioți, integri și oameni profesioniști. Deci, chiar una dintre primele condiții pentru membrii guvernului va fi semnarea unui cod de integritate care va aduce alți oameni în conducerea guvernului. Sper la un dialog constructiv cu partidele reprezentate în parlament. Problemele care astăzi s-au acumulat sunt destul de stringente și aici mă refer la problemele în primul rând economice și dumneavoastră le cunoașteți, problemele legate de sistemul bugetar-fiscal, noi trebuie să plătim salariile și pensiile, problemele foarte complicate în sistemul bancar, deși nu este responsabilitatea directă a guvernului, dar sper cu noua conducere a Băncii Naționale să fixăm sau să soluționăm această problemă, în caz contrar se vor perpetua nu numai problemele economice, dar și politice și sociale, să încercăm să trecem cu bine iarna asta din punct de vedere energetic că avem foarte multe vulnerabilități, știți că noi avem astăzi o relație destul de complicată, așa mai puțin politicos spus cu partenerii noștri tradiționali - trebuie să restabilim pentru a restabili și suportul financiar de care are nevoie Republica Moldova. Acestea sunt problemele economice, mai puțin probleme politice de care cred că politicienii o să aibă grijă să se ocupe.

Jurnalist: Credeți sincer că veți putea lua 51 de voturi, dat fiind tensiunea între Dumneavoastr și Partidul Democrat?

Ion Sturza: Nu există nici o tensiune între mine și Partidul Democrat. Au existat declarații, declarații a cetățeanului Republicii Moldova Ion Sturza, astăzi este candidatul la funcția de prim-ministru care cred eu că va avea el grijă să-și gestioneze relațiile cu partidele din parlament.

Jurnalist: Când începeți consultările?

Ion Sturza: Eu sper deja mâine la prima oră să încep consultările cu partidele politice. Voi încerca să o fac într-o manieră maximal transparentă din simplul considerent, că astăzi consider unica soluție de a avea succes este suportul cetățenilor și un dialog transparent cu partidele mi v-a dat o poziție mai solidă în negocieri.

Jurnalist: Joi spuneați că nu sunteți gata să preluați această funcție și nici nu vă doriți. Cum a reușit președintele să vă convingă?

Ion Sturza: Din păcate, în ultimul timp s-au întâmplat mai multe lucruri pe interior și pe exterior. În plus, vedeți, eu des sunt întrebat: unde e Patria mea? Care e țara mea? Nu există alta decât Republica Moldova și atunci când comandantul suprem m-a chemat la datorie, am răspuns da.
Vă mulțumesc frumos.

Nicolae Timofti: Vă mulțumim. O seară bună.

Jurnalist: Mulțumim.

Citate Video