Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Marian Lupu, deputat, Președinte al Partidului Democrat din Moldova: Mai avem o zi de comunicare foarte intensă cu dumneavoastră, dacă nu greșesc suntem la a treia rundă. Bine, precum se știeacum puțin timp în urmă, domnul Președinte Nicolae Timofti a semnat  decretul conform căruia l-a nominalizat pe domnul Ion Sturza în calitate de candidat la funcția de Prim-ministru. Domnul Președinte al țării este liber în adoptarea deciziilor, a fost decizia domniei sale, totodată vreau să menționez în acest context că domnul Președinte al țării a propus un candidat fără susținere parlamentarră, un candidat fără șanse, un candidat în consecință, fără legitimitate. Această nominalizare merge către un eșec absolut garantat în Parlamentul țării, este un lucru pe care cred că-l înțelege și-l știe toată lumea. Atît domnul Președinte, cât și candidatul înaintat de către domnia sa, sunt perfect conștienți de lucrul pe care l-am spus numai ce. 

Ce va urma în continuare? în continuare va urma o perioadă de show, cu un rezultat absolut previzibil. Șansele unui Cabinet Sturza sunt zero, este un lucru predeterminat, iar acest lucru a reieșit foarte și foarte clar din discuțiile pe care le-am avut în special în ultimile zile. Acest lucru la fel a fost explicat cu argumente foarte raționale în negocierile la care partidele parlamentare au participat la fel în ultima perioadă de timp. Vreau să spun și vă rog să mă credeți, această candidatură a fost discutată cu mult timp în urmă, pe ascuns. Ea a fost promovată zi de zi de către un grup cu interese ascunse, s-a insistat ca și în cazul picătura chinezească, pînă când astăzi Președintele țării a cedat și a făcut această nominalizare. Vreau la fel să vă zic că este regretabil acest gest, sincer să vă spun regret foarte mult că domnul Președinte al țării a acceptat să fi atras în astfel de jocuri. Sper doar că dumnealui înțelege jocul pe care-l face și că este conștient că-și asumă toate consecințele, dacă vom intra întrun blocaj și mai mare, politic, economic, parlamentar, inclusiv în cazul anticipatelor și a regresului economic în țara noastră. 

Vreau încă o dată să spun: această nominalizare nu are suort parlamentar, această nominalizare a fost exclusă repetat în cadrul consultărilor tocmai din cauza că acest candidat nu poate convinge și nu  este convingător. De fapt spun acest lucru, această calificare nu-mi apraține mie. A spus-o exact așa chiar domnul Ion Sturza, câteva zile în urmă, în cadrul unei conferințe organizate de domnia sa. Dumnealui personal a declarat că nu poate obține voturile în Parlament. În această situație devine din ce în ce mai clar că această nominalizare este doar rezultatul unei înțelegeri pe care domnul Președinte al țării a făcut-o cu Partidul Liberal Democrat cu o lună în urmă. O înțelegere ascunsă, departe de ochii tuturor, un truc politic căreia domnul Președinte i-a dat curs. Într-o asemenea situație este absolut evident că asistăm la un joc de culise, impus de către același Partid Liberal Democrat, cel puțin oameni din conducerea cestei formațiuni care a tras din timp cu negocierile, cu toții am fost martori a acestor lucruri, care ne dă în consecință tot temeiul să constatăm că urmărește blocarea țării într-o criză politică și economică perpetuă. 

Domnul Ion Sturza devine astăzi o candidatură oficială a Partidului Liberal Democrat, una netransparentă și una ascunsă în spatele termenului de tehnocrat. Și aici, pentru a fi foarte și foarte argumentat făcând asemenea declarații, vreau să vă relatez anumite lucruri care s-au întâmplat astăzi în cadrul întrevederii pe care am avut-o la orlee două la Președinție cu colegii din alte partide și cu domnul Președinte al țării. Eu am promis că nu ofer detalii, nu vorbesc de nume, nu dau alte detalii în cadrul acestei întrevederi pînă ce nu este semnat decretul. M-am ținut de cuvânt, din momentul în care decretul a fost semnat, mă simt și eu liber pentru a vă relata anumite pasaje din această întrevedere. Dincolo de discuțiile pe care le-am avut referitor la poziția fiecărui partid, la un moment dat, domnul Președinte al țării ne-a spus-o chiar el, franc, direct în față și vă citez că "acum o lună în urmă, domnul Președinte l-a invitat pe domnul Streleț și a consultat cu el candidatura domnului Ion Sturza, după care, din cele relatate de domnul Streleț", care în parte a zis că nu chiar așa s-a întîmplat, că dânsul a fost întrebat de domnul Președinte ce gândește despre această candidatură, dumnealui a dat aviz pozitiv, după care, tot în cadrul întrevederii de astăzi, și colegii de la PLDM ne-au mai deschis paranteze pe care noi nu le cunoșteam: că această discuție de coordonare a avut loc nu doar între domnul Președinte Timofti și domnul Streleț, acest lucru a fost relatat din câte am înțeles bine, membrilor Biroului permanent și Fracțiunii PLDM care au avut o discuție în cadrul lor și i-au dat undă verde, au dat aviz pozitiv. 

A fost un moment de mare surprindere, nu doar pentru noi, cei de la Partidul Democrat, această surprindere era scrisă și pe fața colegilor de la PPEM și de la PL. După ce ne-am mai dezmeticit puțin, fiindcă, vă dați seama, am început să aflăm lucruri despre care poate în ultima săptămână intuiam, dar nu știam de ele. La un moment dat, eu mi-am permis să adresez o întrebare domnului Președinte al țării: Domnule Președinte, odată ce ne-ați spus de această întrevedere cu liderul PLDM o lună în urmă, atenție, pot oare să vă întreb respectuos, de ce o asemenea discuție ați avut-o doar cu un partid? De ce oare alte partide parlamentare precum am fi noi, cei de la PDM, cei de la PL, cei de la PPEM nu au fost în egală măsură invitați și consultați? Era să fie corect o asemenea abordare, era să fie deschis, era să fie transparent și era să fie și constituțional, fiindcă se scrie despre consultările cu toate partidele. 

Atenție mare vă rog aici, apropo, casă închei ideea, n-o să intru în detalii, în cele mai mici detalii tehnice, însă în ultima instanță, domnul Președinte nu mi-a oferit răspuns la această întrebare. Atragem atenția, o lună în urmă, ceea ce înseamnă pe la mijloc de noiembrie sau a doua jumate a lunii noiembrie, pe atunci când colegii de la PLDM declarau franc că ei nu intră în proces de negocieri. Acum, la mine cel puțin, se leagă foarte și foarte bine toată logica procesului și interviul pe care l-am realizat la începutul săptămânii trecute, dacă o să-l recitiți încă o dată, iată tot ce vorbeam în acel interviu, astăzi a devenit o realitate confirmată chiar de protagoniștii acestor negocieri ascunse departe de ochii lumii, pe undeva prin pădure. 

Într-o asemenea situație, Partidul Democrat din Moldova își menține poziția anunțată anterior: noi nu vom lua în considerare această candidatură a PLDM. Cât despre modul în care a fost nominalizată, aceasta s-a făcut fără respectarea opiniei majorității partidelor, s-a făcut pe ascuns, deghizat. Pe acest motiv eu consider că s-a făcut abuziv și chiar în contradicție cu normele și spiritul Constituției. Și din acest motiv noi nu vom avea discuții cu candidatul PLDM, domnul Ion Sturza. Noi nu dorim să fim parte dintr-un joc politic, dintr-un truc politic ascuns, care se face pe din dos, iar ca să fie și mai clar, ceea ce am în vedere în declarația mea, noi nu vom avea nici o întâlnire cu cnadidatul desemnat. 

Acestea fiind spuse, vreau să vă declar că noi rămânem optimiști și rămânem încrezuți că pînă pe data de 29 ianuarie, atunci când expiră termenul constituțional de 3 luni de zile, noi vom avea un Guvern proeuropean și o majoritatea parlamentară solidă care să sprijine în continuare parcursul european al țării și implementarea Acordului de asociere. În mod evident că acest lucru se va întîmpla după ce depășim această tentativă ridicolă la care asistăm cu toții.Vreau să vă mulțumesc pentru atenție, pentru faptul că sunteți aici, să vă doresc o seară bună în continuare, mulțumesc.

Citate Video