Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu: Bună ziua.

Jurnalist: Bună ziua. Domnule președinte, am înțeles că ați și votat o declarație, o rezoluție.

Mihai Ghimpu: Consiliul conform statutului adoptă hotărâri.

Jurnalist: Așa și ce ați hotărât?

Mihai Ghimpu: Și vă aduc la cunoștință hotărârea pe care a adoptat-o consiliul.

Hotărârea Consiliul Republican al Partidului Liberal din 10 ianuarie 2016.

Conștientizând importanța viitorului Republicii după declararea independenței sale și faptul că politica PLDM de tărăgănare a formării unei majorități parlamentare între PL, PLDM și PDM poate duce la alegeri anticipate și la aprofundarea și mai mult a crizei social-economice și politice.

Luând în considerație furtul miliardului la care a participat și ex-preministrul, Președintele PLDM - Vlad Filat și acest jaf al secolului a compromis partidele pro-europene și astfel o bună parte a cetățenilor pledează pentru partidele pro-ruse, ceea ce de fapt înseamnă un mare pericol pentru integrarea noastră europeană și națională și revenirea in brațele celor care ne-au ocupat și destrămat ca popor și Stat Național, Consiliul Republican al Partidului Liberal decide... hotărăște:

1. Partidul Liberal va participa la formarea unei majorități parlamentare cu deputații care susțin necondiționat cursul european al Republica Moldova si implementarea Acordului de Asociere RM - Uniunea Europeană.
2. A împuternici Biroul Politic al Partidului Liberal să negocieze Acordul de formare a majorității parlamentare, Programul de guvernare, structura și componența Guvernului.


Jurnalist: Ce înseamnă asta, domnule președinte mai exact? Sunteți gata să votați un candidat propus de Partidul Democrat în funcția de prim-ministru?

Mihai Ghimpu: Suntem gata să negocierm, că discutăm și să ajungem la o decizie de formarea majorității, fără de care nu poate avea Republica Moldova un guvern și desigur să vedem și candidatura care va fi. Rămâne... s-au vehiculat mai multe: Lupu, Candu, Plahotniuc. O să vedem totuși care o să fie candidatura din partea PD-ului.

Jurnalist: Deputații PL vor vota pentru Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru?

Mihai Ghimpu: Noi nu ne orientăm spre persoane, în politica Partidului Liberal, noi ne orientăm spre cauza națională, cursul european, unitatea noastră, integrarea europeană, națională și asta este mai important pentru noi decât... Apropo, ca să fie clar pentru toată lumea, noi din 2009 mergem și cu Plahotniuc și Filat, așa că scuzați vă rog. Alții până ce-a fi nu avem. O să fie alte alegeri, o să schimbe componența - atunci o să discutăm. Astăzi avem o realitate pe care o avem și ne place sau nu ne place, dar asta e.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Nu știu. Cred că ar fi bine să fie, pentru că oricum am început un lucru, am lucrat 3 luni de zile, lucrează, o pătruns unii, cunosc. Nu știu. Totuși depinde cum o să discutăm. Eu pledez cred că ar fi bine așa să fie. Dar o să vedem.

Jurnalist: Dacă PD-ul...

Mihai Ghimpu: Nu noi doar decidem.

Jurnalist: Dacă PD-ului revine funcția de prim-ministru, în Parlament cine va fi? Sau tot PD-ul?

Mihai Ghimpu: Nu știu încă. Să vedem cine vine și cum vine. Am înțeles că PLDM-ul au ședință astăzi. Poate întradevăr vin totuși să rămânem așa cum am fost: PL, PLDM și PD, ca să nu încercăm să căutăm...

Jurnalist: Dar veți vota și alături de cei 14 foști comuniști?

Mihai Ghimpu: Mda.

Zice: Te îneci? Da, mă înec. Vrei să trăiești? Dar ești comunist? Dacă ești comunist, atunci nu-ți dau mâna. Sunt gata să mă înec.

Acum vreau să spun următorul lucru - nu vom participa la vot noi pentru programul lor, interesele lor, ei pentru ale... nu a PL-ului, a republicii, cursul european pe care noi îl promovăm și din păcate nu am reușit să-l implementăm, ne-am ocupat cu furtul, cu contrabanda și cu băncile. Și ei vin să susțină cursul european, implementarea acordului de asociere, reforme, procuratură, justiție, eradicarea sărăciei. De ce să răspingi o mână care vrea să-ți dea un ajutor într-un lucru bun? Aici e problema. Acuma ei nu se mai numesc comuniști. Dar la urma urmei, cum să vă spun eu, au fost ei comuniști cum am fost și eu. Haideți...

Jurnalist: Dacă ați discutat cu Partidul Democrat. Câte semnături există în acest moment?

Mihai Ghimpu: Nu cunosc. Iată vreau acuma să fac legătură și să văd. Cred că ar fi bine să ne întrunim. Să vedem când și cum. Fiindcă noi mai avem la dispoziție, doar îmi pare că 2 zile.

Jurnalist: Și în cazul în care președintele Timofti nu este de acord să-l înainteze pe domnul Plahotniuc?

Mihai Ghimpu: Nu cum să vă spun, este decizia Curții, nu știu cum văd aici domnul președinte poate să respingă. Curtea Constituțională a spus clar: dacă este o majoritate parlamentară și înaintează o candidatură, președintele este obligat să-l desemneze în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Dacă nu, atunci reiese că iar sesizări la Curte, iar Curtea trebuie să examineze. Eu cred că nu e timpul. Noi și așa am pierdut, dacă să vorbim sincer, nu o lună jumătate, noi am pierdut din 2013 de când ne-au scos de la guvernare, din aprilie sau februarie atunci ne-au scos. Iată jumate din 2013, 2014, 2015. Doi ani și 8 luni.

Jurnalist: Recunoașteți că domnul Plahotniuc este candidatul, da?

Mihai Ghimpu: Nu pot să spun acuma. Știu că PD au candidatura domnului Plahotniuc. Spun unii la întruniri pe care le-am avut noi cu PL, PLDM, grupul Leancă și noi, figurau mai multe candidaturi. Dar de fapt era lupta cui să-i aparțină funcția de prim-ministru: PLDM sau PD. Așa că încă în privința asta nu a fost nimic clar. Noi dacă am vrea și noi să ne jucăm de-a soarta oamenilor, de-a alegeri anticipate sau... noi putem să spunem: dacă voi pretindeți, putem și pretinde și noi. Ori este cred că un partid politic trebuie să fie un partid responsabil de soarta cetățenilor de azi și de mâine.

Jurnalist: La ce pretinde Partidul Liberal?

Mihai Ghimpu: Noi pretindem la continuarea cursului european.

Jurnalist: Nu. La funcții?

Mihai Ghimpu: Asta deacum mai puțin contează. Sigur că fără funcții nu poți să realizezi acest program de continuarea cursului european, de reforme, dar pentru noi este importantă continuitatea cursului european și implementarea acordului de asociere ca să ieșim de rușinea mare care am nimerit în fața partenerilor europeni.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Eu cred că în ultima perioadă eu cel mai bine aș putea de la Colonița, dar din păcate sunt președintele PL-ului. Da, o zi bună.

Citate Video