Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal: Bună ziua.

Jurnaliștii: Bună ziua:

Mihai Ghimpu: Ce-i afară, ninge sau... plouă?

Jurnalist: E ceață și e glod.

Mihai Ghimpu: Mda. Ceață peste tot.

Jurnalist: Și în politică?

Mihai Ghimpu: Nu, în politică nu. În politică e lumină. Ceața e sufletul și viața oamenilor din păcate.
Mulțumesc că ați reacționat invitației noastre. Vreau să vă aduc la cunoștință o declarație, după care vor urma întrebări, dar din start vă anunț - voi răspunde doar la acest subiect. Alte întrebări nu puneți că nu o să răspund. Este timp încă. Ziua încă continuă.

Așa dar, Declarația politică a Partidului Liberal din 11 ianuarie 2016.

Republica Moldova se află astăzi la o răscruce. Discuția despre formarea viitorului guvern nu este atât despre persoane, cât despre menținerea în continuare a vectorului european, însă trebuie să recunosc că contează foarte mult cine sunt persoanele, adică membrii guvernului. Cei care afirmă că lupta împotriva corupției trebuie să fie mai importantă decât lupta pentru integrare europeană se înșală. Lupta împotriva corupției și integrarea europeană a republicii trebuie să meargă împreună, pentru că în comunitatea euro-atlantică nu există toleranță față de corupție (după cum se vede și prin acțiunile DNA-ului de la București), în timp ce în Spațiul Eurasiatic corupția este un mod de viață. Noi nu credem că dacă renunțăm la integrarea euroatlantică se va reduce corupția din Republica Moldova sau se va înregistra vreun progres în lupta împotriva acestui flagel. Partidul Liberal nu va accepta apropierea de Uniunea Europeană fără lupta împotriva corupției, dar nici așa zisa luptă împotriva corupției prin schimbarea vectorului european al Republicii Moldova și aducerea la guvernare a forțelor pro-ruse sau a oricăror alte forțe, fie ele şi autoproclamate „europene”, care urmăresc renunțarea la integrarea euro-atlantică a Republicii Moldova, fie și sub pretextul că lupta anticorupție ar fi prioritară. 

În contextul bătăliei politice din Republica Moldova, constatăm o implicare a unor lideri de opinie sau foști oficiali din România în disputele politice din stânga Prutului. Salutăm acest fapt și încurajăm politicienii, experții sau formatori de opinie din România să urmărească atent și să comenteze disputele politice din stânga Prutului. Ceea ce nu salutăm, este însă dezinformarea și reaua credință care se manifestă în unele poziții publice.

Prima poziție pe care o condamnăm ține de atitudinea față de unionism și românism în Republica Moldova. Constatăm în ultima vreme că, în presa de peste Prut, tot mai des apar afirmații legate de faptul că unionismul și românismul sunt diversiuni în Republica Moldova, iar promotorii acestui curent sunt acuzați public.


Fapt confirmat și de cazul George Simion. Într-o emisiune de la București, la o televiziune, a fost atacat învinuind în faptul că face diversiuni și jocuri rusești atunci când vorbește despre reunificarea românilor. Și cu atât mai mult, acest ... aflat de fostul consilier prezidențial, Iulian Fota. De asemenea, promovată asemenea informații și neobosit comentatori din România care este aproape fără întrerupere articolele pentru presa de la București și Chișinău, acordă interviuri și dă declarații activând în folosul acelor aliați în spatele manifestanților din Piața Marii Adunări Naționale separându-i între pro-români, pro-ruși și de tot soiul.

Prima poziție pe care o condamnăm ține de atitudinea față de unionism și românism, am spus. Și aceasta este foarte important.

Partidul Liberal condamnă cu fermitate aceste atitudini și declarații. Unionismul și românismul nu sunt diversiuni în Republica Moldova, ci opțiuni politice și geopolitice care ajung să întrunească din ce în ce mai mulți susținători. Ultimele sondaje de opinie arată acest lucru tot mai clar. Mai mult, Partidul Liberal afirmă că, în viitor, în condițiile crizei prelungite din Republica Moldova, opțiunea integrării în Uniunea Europeană prin reunificarea cu România va deveni tot mai importantă, în defavoarea vechii idei că reunificarea cu România se va face prin integrare europeană. Partidul Liberal susține din punct de vedere politic că integrarea în Uniunea Europeană prin reunificare cu România este un obiectiv strategic care ar trebui susținut și promovat pe ambele maluri ale Prutului.

A doua atitudine pe care o condamnăm ține de dezinformarea sau reaua credință pe care o manifestă unii comentatori de la București. Unul dintre aceste cazuri a fost consemnat recent, la emisiunea de la postul de televiziune B1, „Dosar de politician”, difuzată la data de 9 ianuarie, unde invitatul Iulian Fota, fost consilier prezidențial, și-a permis să asocieze numele meu, respectiv al președintelui Partidului Liberal, cu furtul miliardului din Republica Moldova, atunci când a afirmat explicit: „Miliardul a fost furat cu contribuția unora dintre pro-europenii noștri. Principalul aliat al lui Plahotniuc știți cine este la Chișinău? Este Ghimpu”.

Aceste afirmații făcute de un fost consilier prezidențial, complet nefondate si nedovedite în vreun fel, au fost imediat preluate calomnios de către instituțiile media de la noi, ostile Partidului Liberal. Afirmațiile lui Iulian Fota îmi aduc enorme prejudicii de imagine in calitatea mea de om politic președinte al Partidului Liberal din Republica Moldova cât și ceea ce a fost transmis prin unele mass media de la noi..

În urma acestor declarații ofensatoare și calomnioase, am trimis deja  o sesizare la Consiliul Național al Audiovizualului din România, solicitând să se ia măsurile cuvenit.

În al doilea rând, anunț public că îl voi acționa în judecată pentru afirmații calomnioase la adresa mea și voi utiliza toate căile legale pe care justiția din România și din Republica Moldova le pune la dispoziție pentru a-mi apăra numele și reputația.

Vă mulțumesc pentru atenție.


Iată aici vedeți sesizarea către Consiliul Național al Audiovizual din România. Cine dorește, puteți să solicitați de la serviciul de presă și o să aveți sesizarea. Dacă doriți, puteți să aveți și această declarație electronică.

Acum poftim întrebări, doar la acest subiect. Dacă nu sunt. Poftim?

Jurnalist: Doar la acest subiect?

Mihai Ghimpu: Doar la acest subiect. Celelalte subiecte, încă urmează. Azi e o zi fierbinte.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Deci eu zic. Întrebări doar la acest subiect. Celelate o să le auziți, când și cum și unde, la Timofti, la Putin, la Obama. O să vedem. Vedeți că la noi acum nu mai știi încotro să mergi. Noi atâția patrioți acum au apărut. Atâtea sărbători că nu mai știi cu cine să te îmbrățișezi și încotro să fugi.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Eu cu cauza națională și europeană. Mulțumesc. O zi bună.

Citate Video