Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Bună ziua, stimați reprezentanți mass-media. Un an care a început destul de fierbinte. De fapt, așa cum am preîntâmpinat și am cerut de fapt și ne-am pus ca obiectiv de bază noi socialiștii, eu cred că acum tot mai multă lume înțelege că alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile. Partidul Socialiștilor și-a expus opinia, atât referitor la această majoritate pestriță care s-a format în ultimul în parlament, noi considerăm că această majoritate nu are nici o șansă să schimbe lucrurile spre bine în Republica Moldova. Noi ne-am expus opinia referitor la încercările de a înainta diferiți candidați și am spus foarte clar că nu vom participa la ședințele parlamentului în luna ianuarie, decât ședința parlamentului pentru aprobarea datei a alegerilor parlamentare anticipate. Dizolvarea parlamentului și alegeri parlamentare anticipate. Noi vedem că de fapt tot ceea ce se întâmplă în ultimele zile demonstrează că acest legislativ, acest parlament, și-a epuizat toate rezervele pentru a face ceva bine pentru țară.

În legătură cu aceasta, vreau astăzi să vin cu 3 declarații.

Prima. Noi salutăm decizia de ieri de a refuza candidatura domnului Plahotniuc la funcția de prim-ministru. Noi ne-am expus opinia anterior că nu vom vota nici un candidat: Sturza, Plahotniuc, Sandu, oricine nu ar fi. Noi nu votăm candidaturi ale prim-miniștrilor în acest parlament, deoarece considerăm că doar alegerile parlamentare anticipate sunt o soluție.
În legătură cu aceasta, noi considerăm că dacă astăzi până la sfârșitul zilei nu va fi înaintat o candidatură la funcția de prim-ministru de către președintele țării, noi considerăm că sunt temei legale pentru ca începând cu ziua de mâine să înceapă procedura de dizolvare a parlamentului. Nu avem ce pierde timpul. Mă refer aici și mă adresez și lui Timofti și la alții. Pentru ce să pierdem timpul? Dizolvăm parlamentul și mergem mai repede la alegeri parlamentare anticipate. Haideți să mergem cetățenii să ne dea aprecieri la toți. Și la cei de pe stânga și la cei de pe dreapta.

Doi. Pentru a asigura atingerea acestui obiectiv, cât și la solicitarea mai multor colegi, atât de partid, cât și susținători din teritoriu. Sâmbătă la orele 12.00 Partidul Socialiștilor organizează o acțiune masivă de protest în Chișinău cu genericul Vrem alegeri parlamentare anticipate! Dizolvarea parlamentului și alegeri parlamentare anticipate. Acțiunea de protest va avea loc în fața Parlamentului, în fața Orășălului Victoriei.

Și al treilea subiect care la sigur vă interesează pe toți. Absolut pe toți. Noi pe parcursul ultimilor ani, am cerut demisia lui Timofti. Și avem motive de ce am cerut această demisie. Am venit cu mai multe argumente în acest sens. Și noi în continuare considerăm că Timofti nu trebuie să fie Președinte, dar în legătură cu situația din ultimele zile, noi considerăm că demisia lui Timofti acum ar deschide calea unioniștilor și oligarhilor la guvernare pentru 3 ani. Noi am înregistrat în luna octombrie, pe 4 octombrie, am elaborat o inițiativă de demisie a Președintelui Timofti. Nu a fost susținută nici în octombrie, nici în noiembrie, nici în decembrie. De aceea, vă declar că socialiștii nu vor susține inițiative de demisie a președintelui țării acum în luna ianuarie. Parlamentul trebuie dizolvat și să mergem la alegeri parlamentare anticipate. Altă soluție nu există. Corabia la drugii ăștia oligarhi, numiți-i cum doriți, în popor știți cum îi numesc deja? Pirați. Corabia piraților care a făcut acum majoritate parlamentară se duce la fund. Nu le-a mai rămas mult. Și ei asta înțeleg. Uitați-vă ce au făcut ieri. Uitați-vă ce încearcă să facă astăzi. De aceea noi să încercăm, sau dacă cineva dacă mizează că noi vom veni în parlament pentru a vota nu știu ce și așa mai departe - categoric nu. Socialiștii sunt consecvenți. Alegeri parlamentare anticipate. Demisia lui Timofti acum nu duce la alegeri parlamentare mai rapide. Duce la profundarea acestei crize politice și la amânarea alegerilor parlamentare anticipate. Octombrie, noiembrie, decembrie - da, demisia lui Timofti ducea la declanșarea procedurii de alegerii a președintelui și alegeri parlamentare anticipate. Acum dacă îl demiți pe Timofti, ce se întâmplă? Vine președintelui Parlamentului care înaintează candidatul dorit de această majoritate pistriță și gata, alegeri parlamentare anticipate nu sunt. Timofti nu merită să fie președinte în opinia socialiștilor, dar demisia lui acum înseamnă jocul oligarhilor și unioștilor. Aceasta este poziția Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

De aceea, reconfirm încă o dată, ca să fie clar aceste 3 poziții:
1. Nu participăm nici la o ședință a parlamentului în luna ianuarie, cu excepția ședinței parlamentului pentru examinarea mecanismului de dizolvare a parlamentului și alegeri parlamentare anticipate.
2. Nu susținem demisia lui Timofti în luna ianuarie. Nu acum. Apropo, noi am adresat o scrisoare oficială unde sunt câteva citate aici, dar cred că ați văzut „vă încurajăm domnule președinte să faceți uz de dreptul Dumneavoastră constituțional pentru a grăbi procesul de dizolvare a actualului legislativ și pentru anunțarea alegerilor parlamentare anticipate în acest an”. Cred că ceea ce a făcut ieri - e un pas în această direcție.
3. Sâmbătă invităm absolut pe toți, indiferent de viziunile politice, geopolitice, ideologii. Haideți împreună să ne cerem dreptul cetățenilor de a alege. Alegeri parlamentare anticipate. Aceasta este poziția noastră a socialiștilor care am vrut să vă o aduc la cunoștință. Dacă sunt careva întrebări, sunt gata să vă răspund la ele.

Jurnalist: Ce părere aveți privind înaintarea lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru?

Igor Dodon: Am expus poziția socialiștilor. Voi detalia-o, ca să fie foarte clar. Noi considerăm că orice candidatură înaintată în acest legislativ, nu va schimba situația spre bine în Republica Moldova. Aceasta înseamnă uzurparea în continuare a puterii în Republica Moldova, aceasta înseamnă în continuare menținerea statutului de stat capturat a Republicii Moldova. Încercarea de ieri de a presa prin diferite metode, noi considerăm că este încă o acțiune care se încadrează în șirul de acțiuni din ultimul timp de uzurpare a puterii de stat în Republica Moldova.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Eu m-am expus despre domnul Plahotniuc de mai multe ori și v-o spun încă o dată. Eu consider că candidatul la funcția de prim-ministru trebuie să fie unul onest, unul profesionist și consider că domnul Plahotniuc nu poate fi candidatul la funcția de prim-ministru. Aceasta este poziția socialiștilor.
Mai sunt careva întrebări?

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Nu am fost invitați la ședințe speciale ale Parlamentului pentru ziua de astăzi. Cel puțin chiar dacă vor fi anunțate, vă promit că voi face public această informație, chiar dacă va veni pe canale secrete. Dar dacă va fi astăzi convocată vreo ședință a Parlamentului, la fel ca și în următoarele 15 zile, socialiștii nu participă la această ședință a Parlamentului. Indiferent care subiect va fi, cu excepția dizolvării Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate. Aici nu poate fi absolut nici un fel de interpretări.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Dar de ce nu susținem? La ora 12.00 noi chiar am vorbit cu el, eu o să fiu acolo, o să discutăm, o să venim cu un mesaj comun. Nu văd nici o problemă aici. Orășălul Victoriei este în fața Parlamentului, instalat încă la sfârșitul lunii septembrie. Nu văd aici nici o problemă.
Încă întrebări? Vă mulțumesc și o zi bună.