Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ana Guțu: Bună ziua, stimați reprezentanți ai presei. Mulțumim foarte mult că ați dat curs invitației noastre pentru a participa la această conferință de presă organizată de grupul de inițiativă al Partidului Unionist Dreapta și al Blocului Unității Naționale, care este o asociație a organizațiilor non-guvernamentale unioniste. Subiectul conferinței de presă de astăzi este o scrisoare publică pe care noi, cei care sunt prezenți astăzi și care vor semna această scrisoare, scrisoare publică adresată Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Și această scrisoare, acest text, de fapt, este motivat de situația politică din Republica Moldova, mă refer la această criză politică prelungită, care a scos înainte anumiți actori politici și apoi i-a retras de pe scena politică și mai mult de un an și jumătate nu este nici pace socială în Repunblica Moldova, dar nici soluții concrete pentru a reveni la starea de normalitate. În continuare voi da citire acestei scrisori:

„Stimate Domnule Președinte,

Prin prezenta, noi, reprezentanții grupului unionist Dreapta și ai blocului Unității Naționale vă aducem mulțumire pentru faptul că nu ați permis formalizarea în Parlamentul Republicii Moldova a unei coaliției monstruoase, care ar fi pus la cârma statului descendenții comuniștilor de ieri, cei care au maltratat națiunea românească și au deportat buneii noștri în Siberiile de gheață. Totodată vă amintim că unii din semnatarii acestei scrisori deschise v-au votat pe dumneavoastră la 16 martie 2012 și v-au încredințat mandatul președinții Republicii Moldova pentru patru ani. Pe parcursul acestor partu ani ați putut să vă convingeți și dumneavoastră cât de dificilă este asumarea responsabilității de demnitar de stat în mediul unor politiceni meschini măcinați de dorința nesănătoasă de îmbogățire personală prin corupție fățișă. Înțelegem cât v-a fost de greu în acești patru ani de mandat ca ex-magistrat integru să pledați pentru un stat de drept cu instituții funcționale libere de orice influență partiinică. Mandatul dumneavoastră a cunoscut mici victorii precum liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova și semnarea - ratificarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, evenimente care s-au întâmplat în anul 2014. Aceste mici victorii păreau să asigure o ireversibilitate a procesului de modernizare a Republicii Moldova. Din păcate, nu a fost așa. Anul 2015 a marcat dezintegrarea totală a tot ceea ce înseamnă stat de drept, instituții funcționale, demnitari onești și integri, securitate economică și socială a cetățenilor. Eșecul se datorează imaturității poltice incurabile de care au dat dovadă toți politicienii, cei de la guvernare și cei din opoziție. Republica Moldova s-a transformat într-o barcă pe care o clatină clanuri mafiote măcinate de interese financiare. Oricare ar fi învingătorul acestei lupte politice, ea nu va aduce decât satisfacția viscerală a unei minorități rupte completamente de realitate. Actualmente doar 5% din populația Republicii Moldova dețin, atenție, 80% din bogățiile materiale ale acestui stat în derivă. Republica Moldova este zguduită de crize politice interminabile menite să sărăcească și să exaspereze cetățenii. V-ați convins de faptul că sunt previzibile alte confruntări politice similare celor ce durează de 25 de ani, care nu vor face decât să prelungească agonia acestei palme de pământ incapabile să se auto-guverneze în pace și democrației veritabile.

Noi, subsemnații, reprezentanții Partidului Unionist Dreapta și ai Blocului Unității Naționale, în ultimul ceas al mandatului dumneavoastră prezidențial, domnule Președinte Nicolae Timofti, cerem să declarați reunificarea Republicii Moldova cu România drept unica șansă de revenire la normalitate, în sânul națiunii române, România fiind membră de drept al Uniunii Europene și țară membru NATO - OTAN. Vă îndemnăm să demarați urgent dialogul cu președintele României Klaus Iohannis, în vederea elaborării unui plan strategic de reunificare a celor două state românești cu eșalonarea acțiunilor concrete ce țin de unificarea armatelor, abolirea actualelor frontiere între frați, aplicarea legislației românești fără excepție pe întreg teritoriul națiunii române reîntregite. Prin declararea reunificări Republicii Moldova cu România veți intra în istoria națiunii române în calitate de un mare om de stat. Suntem siguri că aveți și curajul, și voința de a face acest gest.”

Semnăturilie din partea grupului de inițiativă al Partidului Unionist Dreapta și din partea Blocului Unității Naționale care este o asociație de organizații non-guvernamentale unioniste.

Îl invit aici pe Anatol Ursu, care reprezintă Blocul Unității Naționale ca să spună și el oipinia asociației pe care o reprezintă.

Anatol Ursu: Pentru a continua gândurile și ideile care au fost enunțate anterior și dat fiind faptul că este o adresare directă către domnul Președinte, o voi urma și eu pe această cale. Domnule Președinte, probabil sau, mai corect, cu siguranță România nu trebuie să mai demonstreze nimic la capitolul dezvoltare și la capitolul corectitudine. O situație similară cu cea din Republica Moldova a existat în România, în toamna anului precedent, atunci când Guvernul a demisionat. A durat doar două săptămâni investirea unui alt guvern. A durat două săptămâni această schimbare birocratică, această schimbare care este prevăzută de lege. Încă nu s-au stopat pentru nicio clipă, pentru nicun moment, nu s-au schimbat reformele care se implementează. România are deja al doilea an consecutiv cea mai mare creștere economică din întreaga Uniune Europeană. Este într-un adevărat bun economic, într-o adevărată ascendență. Despre frăția care există între poporul Republicii Moldova și al României, dat fiind faptul că avem aceeași etnie, nu trebuie să mai vorbim. Vorbește istoria, vorbește cultura, vorbește limba pe care o avem de la sine. Cererea noastră este simplă, ea fiind și unica soluție pentru Republica Moldova. Unirea Republicii Moldova cu România este unicul pas  corect pe care îl puteți face acum. Unirea Republicii Moldova cu România este unicul pas pentru care toți cetățenii Republicii Moldova și al întregii Românii vă vor fi recunoscători. Unirea Republicii Moldova cu România înseamnă salarii mai mari, pensii mai mari, drumuri mai bune, o economie stabilă, înseamnă o jurisprudență corectă. Unirea Republicii Moldova cu România este unica șansă pentru supraviețuirea și pentru dezvoltarea de mai departe a populației Republicii Moldova. Pe această cale reiterăm încă o dată atât membrii Partidului Dreapta, cât și întreaga societate civilă care se declară și care organizează în permanență evenimente unioniste, vă cere să declarați unirea cu România ca unica șansă, unica soluție pentru această criză politică, socială și economică în care ne-am pomenit cu toții. Vă mulțumim și sperăm că glasurile noastre vor fi auzite.

Ana Guțu: Mulțumim lui Anatol Ursu. Aș vrea să mă refer doar în câteva cuvinte la criza politică din Republica Moldova. Cu siguranță cetățenii Republicii Moldova asistă ultimamente la un spectacol de prost gust în care se confruntă nu politicienii maturi, cei care ar trebui să-și vadă capul de bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova, de modernizarea acestui stat în derivă, dar asistă la devărate reglări de conturi între clanuri mafiote. Și în mijlocul acestei crize politice, din păcate, cei care sunt și îb coaliția pretins majoritară și în opoziția actuală din Parlament, dar și din stradă, fiecare din ei își doresc un singur lucru: să perpetueze proiectul pe numele Republica Moldova or nu o dată am afirmat noi, cei care reprezentăm și grupul de inițiativă unionist Dreapta, și reprezentanții societății civile unioniste, am afirmat nu o dată că Republica Moldova, din păcate, a demonstrat că este un stat eșuat, iar incapacitatea elitelor politice de a găsi soluții pentru a perpetua acest proiect a devenit foarte clară, mai ales de ceva timp, atunci când au pus în prim plan propriile interese, interese de clan, de grup, interese financiare și atunci când au exploatat instituțiile statului în interese partiinice și în interesul financiar al propriilor lor familii. De aceea, în situația creată considerăm că reunificarea celor două state românești Republica Moldova și România este unica posibilitate de revenire la normalitate. După reunificare va fi nevoie de mobilizarea tuturor resurselor umane capabile să aplice o expertiză de durată în toate domeniile soci-economice pentru armonizarea și legislației, și sistemelor pentru amebele state românești pentru a pune în sfârșit Republica Moldova pe calea cea dreaptă, pe calea pe care de mult trebuia să o îmbrățișeze, din punctul nostru de vedere, din 1991. Din păcate am pierdut 25 de ani. Nu există timp de pierdut, nu poate fi vorba de o așteptare mai mare, mai lungă. Trebuie să ne mobilizăm și să înțelegem că acest adevăr este inalienabil: reunificarea celor două state românești trebuie să se producă și cât mai curând.

În final aș vrea să amintesc că astăzi este ziua poetului, ziua de naștere a poetului, marelui poet român care este venerat și idolatrizat mai ales aici, în spațiul basarabean, Mihai Eminescu, și aș vrea să adresez cu această ocazie, tuturor celor care cunosc opera și o promovează, și contribuie esențial la promovarea operei lui Eminescu, la  mondializarea acestui nume, fiindcă un poet care nu este  cunoscut și nu este tradus, nu valorează nimic, să le aduc un sincer, sincere mulțumiri. Și nu neapărat politicienilor care se afișează la monumentul lui Mihai Eminescu cu această ocazie și mai ales celor care sunt huiduiți pentru mare trădare. Mă refer în speță la trădarea liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, și a întregii sale echipe care a deraiat completamente de la promisiunile pe care le-a făcut electoratului. Eu vă mulțumesc și vă dorim tuturor o zi bună.

Citate Video