Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova: Bună seara.

Jurnaliștii: Bună seara.

Nicolae Timofti: Eu am venit în fața Dumneavoastră să vă comunic că deja cunoașteți că domnul Păduraru și-a retras candidatura pentru a fi desemnat în calitate de prim-ministru în legătură cu faptul că nu a întâlnit susținere din partea deputaților și dumnealui a considerat necesar să se retragă. Eu am acceptat această retragere, fiindcă este clar că o să pierdem din timp și conform Constituției toate procedurile trebuie să ajungem la finish pe data de 29 acum ianuarie și ca să fie în stare candidatul la funcția de prim-ministru care va fi desemnat și va lucra în această direcție să reușească să îndeplinească toate procedurile.

În această situație, eu am desemnat un alt candidat. Am primit semnăturile de la 55 de deputați care îl susțin pe domnul Filat. Mă scuzați, domnul Filip. Da, domnul Filip și l-am desemnat în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru și se autorizează să întocmească guvernul de activitate și lista guvernului și să le prezinte parlamentului spre examinare. Acest decret intră în vigoare de la data semnării. Adică, de astăzi.

Eu vreau să-i doresc domnului Filip succese. Știu că nu o să fie ușor cum am spus și ieri domnului Păduraru nu era ușor și domnul Filip nu o să fie ușor, fiindcă așa este timpul și s-a lungit prea mult formarea unui nou guvern după părerea mea și societatea este în așteptarea permanentă.

Eu sper că dumnealui va reuși să mențină în echilibru societatea, să-și îndeplinească obligațiunile legate de reformarea multor sisteme din societate. Mă refer la justiție, la sistemul autoadministrării locale și alte aspecte ale vieții noastre.

De aceea, îi doresc succes și într-un ceas bun.

Jurnalist: Domnule președinte, dar de ce aseară în momentul în care v-au contactat cei din majoritatea parlamentară menționând că au un alt candidat, l-ați desemnat pe domnul Păduraru?

Nicolae Timofti: La moment, noi aveam numai 48 de semnături.

Jurnalist: Aseară.

Nicolae Timofti: Da. Și eu am decis să desemnez un candidat care după părerea mea, la moment era corespunzător. Acum e altă situație. Așa e în politică.

Pavel Filip, candidat desemnat la funcția de prim-ministru: Bună seara. Vreau să pornesc de la faptul că sunt conștient de perioada deloc ușoară în care se află Republica Moldova, pe dimensiunea politică, sau dimensiune socială. Vreau să mulțumesc membrilor Parlamentului care și-au pus semnătura pentru a mă înainta pe mine la funcția de... candidat la funcția de prim-ministru. De asemenea, mulțumesc mult domnului Președinte care a semnat acest decret și în zilele următoare urmează foarte repede să începem a lucra asupra programului de guvernare, așa precum prevede decretul președintelui și de asemenea pentru formarea cabinetului de miniștri.

Jurnalist: Veți purta consultări cu fracțiunile parlamentare? De când începeți?

Pavel Filip: Desigur vor fi purtate consultări cu fracțiunele parlamentare, pentru că este de fapt și firesc pentru a avea un program de guvernare care ia în calculc și doleanțele tuturor parlamentarilor. Trebuie să purtăm consultări.

Jurnalist: De când începeți?

Pavel Filip: Cel mai probabil de luni dimineață vor fi consultările cu fracțiunile.

Jurnalist: Echipa guvernamentală deja aveți plan?

Pavel Filip: Păi nu. Pentru asta am și o perioadă în față, pentru a forma această echipă guvernamentală.

Jurnalist: Și pe când preconizați să veniți în parlament?

Pavel Filip: Nu vreau să cu o dată concretă acum. Desigur ne vom strădui într-o perioadă cât mai scurtă luând în calcul situația în care ne aflăm. Dar totodată e bine să avem și perioada necesară pentru a avea un program bine chibzuit și bun de guvernare.

Jurnaliștii: Mulțumim mult.

Pavel Filip: Și eu vă mulțumesc.

Nicolae Timofti: O seară bună.

Citate Video