Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Adriana Bețișor, procuror: Instanța de apel a respins recursul părții apărării prin care s-a solicitat inițial ca să fie casată încheierea Judecătoriei Buiucani când a fost prelungită măsura preventivă sub formă de arest preventiv în privința inculpatului Vladimir Filat.

Jurnalist: Cum apreciați Dumneavoastră această decizie?

Adriana Bețișor: Nu pot să apreciez. Este o decizie legală. Este o decizie temeinică și respectiv urmează să fie respectată.

Jurnalist: Care dintre judecători s-a abținut?

Adriana Bețișor: N-a fost declarație de abținere. După cum v-a comunicat domnul Popa anterior, a fost făcută o cerere de recuzare din partea părții apărării în privința unuia din judecători care a fost catalogată ca netemeinică de către un alt complet de judecată.

Jurnalist: De ce insistați în continuare ca inculpatul să fie cercetat anume în arest?

Adriana Bețișor: Deci astăzi nu a fost pusă în discuție poziția noastră novatorie. S-a menținut ceea ce s-a discutat, ceea ce a fost pus în discuție anterior în fața Judecătoriei Buiucani. Există riscurile și temeiurile foarte rezonabile care au fost aduse în fața instanței și care au fost catalogate ca raționale, fapt pentru care m-am expus și anterior și eu le consider că sunt foarte imperioase ca anume inculpatul să fie în stare de arest, reieșind din anumite motive temeinice care le-am adus pe masa instanței de judecată.

Jurnalist: La expirarea acestor 90 de zile, vor mai exista temei pentru a menține în arest în izolator?

Adriana Bețișor: Haideți să ajungem să vedem ce o să fie. Până mâine este mult. Haideți să ajungem până când o să expire 90 de zile și după care vom vedea ce temeiuri mai sunt și care alte motive vor impune anumite decizii pe careva cazuri.

Jurnalist: Dar în prezent, care sunt temeiurile?

Adriana Bețișor: Păi am spus și anterior. Ceea ce am prezentat instanței de judecată, beneficiază de o confidențialitate și respectiv instanța a tatuat asupra temeiniciei și plauzibilității acestor probe care au fost aduse de către noi.

Jurnalist: [indescifrabil]

Adriana Bețișor: Dacă ar fi fost ceva nou ceea ce ar fi fost posibil să vă comunicăm vouă, evident că astăzi aveam să vă comunic. Odată ce nu vă comunic nimic, înseamnă că ceva nou pentru a fi diferit publicului la moment nu este.

Jurnalist: Când va fi expediată în judecată și cealăltă parte a dosarului?

Adriana Bețișor: M-ați întrebat cu 3 zile în urmă, pare-mi-se.  Când vom primi rezultatele și vom finisa toate acțiunile care sunt prezente la această etapă. Inclusiv răspunsuri de peste hotare, deoarece am spus că suntem depedenți de colegii noștri de peste hotare. Atunci nemijlocit vom decide și asupra acelorlalte capete de acuzare care au rămas în procedura Procuraturii Anticorupție.

Jurnalist: Inculpatul cumva s-a schimbat comportamentul față de anchetă, colaborează cu anchetatorii?

Adriana Bețișor: Nu au fost făcute declarații pe capetele care au fost rămase în procedură. În fața instanței de judecată, ședința care ați participat și voi a fost amânată. Deja urmează la ședințele următoare să facă apreciere dacă o să facă declarații și respectiv când o să vină etapa când dânsul să fie audiat, atunci poată să se expună dacă dorește să facă declarații sau dacă nu dorește. Este un drept și nu o obligație a inculpatului.

Jurnaliștii: Vă mulțumim.