Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Popa, avocatului ex-premierului Vlad Filat: Decizia este una abuzivă și arbitrară ca toate celelalte de până acum. Noi nu suntem de acord cu această decizie din următoarele considerente: în primul rând nu s-a venit din partea acuzării cu careva elemente noi care ar justifica menținerea arestului preventiv. Este clar o ingerință directă în dreptul la libertate consacrat de articolul 5 CEDO. Instanța de la Judecătoria Buiucani nu s-a expus deplin asupra argumentelor apărării. Spre exemplu, în încheierea de la Buiucani găsiți doar două fraze mici despre ceea ce au zis apărătorii și trei pagini despre ce au zis procurorii. Ni se pare, repet, destul de abuzivă, arbitrară și suntem chiar nedumeriți cum a putut și Curtea de Apel să mențină în continuare clientul nostru în arest preventiv.

Jurnalist: Clientul Dumneavoastră de ce nu s-a prezentat astăzi în fața instanței?

Igor Popa: Este cerința lui expresă. Are dreptul să nu participe.

Jurnalist: De ce nu s-a acceptat recuzarea judecătorului?

Igor Popa: Noi am argumentat destul de bine circumstanțele care aduc la incompatibilitate și Curtea Europeană ridică la nivel de principiu chiar aparența de imparțialitate, dar cu părere de rău nu a fost acceptat.

Jurnalist: Domnule Popa, ați discutat cu domnul Filat în ultima perioadă? Indescifrabil

Igor Popa: Eu nu cunosc despre faptul dacă dumnealui a făcut anumite apeluri telefonice. Știu doar că dumnealui are dreptul să efectueze aceste apeluri de la un aparat public instalat în coridorul penitenciarului. Cu cine a vorbit dumnealui - nu cunosc.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Popa: Nu discutăm aceste aspecte. Eu l-am rugat pe dumnealui să depună o declarație de presă în cazul în care consideră necesar și vom insista ca dumnealui să comunice cu presa, cel puțin în forma scrisă.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Popa: Nu știu. Atunci când va considera momentul necesar.

Jurnaliștii: Vă mulțumim.

Igor Popa: Da, la revedere.