Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Aici trebuie ceva de pus că nu mă văd de după microfon.

Bună ziua la toată lumea. Vă mulțumim pentru faptul că ați venit la briefingul acțiunii blocului electoral Partidului Popular European, Platforma Europeană Populară Iurie Leancă din consiliul municipal al Chișinăului. Noi, membrii fracțiunii blocului electoral PPEM, declarăm retragerea semnăturilor de pe acordul privirii la constituirea alianței. Am acceptat aderarea la alianță nutrind speranțe că existența ei ne va permite să contribuim la soluționarera problemelor urbei. Constatăm că și la nivel local, promisiunile așa-zișilor pro-europeni nu sunt decât un paravan pentru scheme și interese personale.

Înainte de a trece la motivele retragerii semnăturilor noastre declarăm că membrii fracțiunii PPEM nu au susținut niciun proiect de decizie care poate fi suspectat de abateri de la cadrul juridic existent. Totodată, suntem profund indignați de faptul că pretinsele doctrine de partid, manifestate într-o manieră isterică și populistă au anihilat responsabilitatea comună a consilierilor în fața urbei. Fracțiunea noastră constată că nu s-a reușit crearea unui parteneriat transparent între Consiliul Municipal și Primarul General. În schimb, se dorește ca rolul Consiliului municipal să fie redus la o anexă docilă a aparatului, netransparent, iresponsabil și corupt al Primăriei. COnsiliului Municipal i se cere ca prin votul său să legifereze ilegalitățile comise de executivul local,  Consiliul Municipal este obligat să digereze sutele de proiecte de decizie moltenite din trecut în lipsa oricărei perspective clare de rezolvare a problemelor conice și strategice ale municipiului. În schimb, noi, în calitate de consilieri, suntem nevoiți să ne consumăm cu respingerea unor proiecte absolut aberante parvenite din partea subdiviziunilor Primăriei, cu impact dezastruos pentru oraș și în spatele cărora se întrevăd univoc interesele meschine ale celor corupți. Noi nu înțelegem de ce este boicotată realizarea acelor  strategii de dezvoltare al orașului pe domeniu care ani în urmă au fost elaborate cu asistență financiară și intelectuală din partea partenerilor de dezvoltare. în spatele birocrației și ineficienței din aparatul Primăriei, haosului cu transportul public, cu construcțiile neautorizate, împodobirii orașului cu gherete, benzinării și cazinouri se ascunde corupăția înrădăcinată în Primăria Muncipiului Chișinău.

Nouă nu ni se oferă explicații de ce tender-uruile pentru reabilitarea străzilor centrale din municipiul Chișinău sunt câștigate de aceleași companii care nu asigură nicic calitatea lucrărilor, și nici termenii stabiliți de realizare. De ce într-un oraș pretins european troturele, chiar și de pe străzile centrale prezintă pericol pentru pietoni? De ce după tragediile care au luat vieți și care ucid oameni nimeni de nimic nu este responsabil?

Fracțiunea PPEm nu declară trecerea în opoziție, dar afirmă lista de priorități pentru municipiu. Prioritatea absolută pentru dezvoltarea municipiului este eliminarea corupției și conflictului de interese din cadrul Primăriei și COnsiliul Municipal. Atsfel, fracțiunea PPEm propune pe termen imediat următoarele acțiuni:
1. Reformarea Primăriei cu reducerea numărului de angajați și organizarea concursurilor publice;
2. Asigurarea unui control extern al utilizării banilor din bugetul municipal.
3. Adoptarea regulamentului CMC și introducerea vorului electronic;
4. Introducerea circuitului electronic al documentelor și asigurarea trasabilității tuturor petițiilor.
5. CRearea ghișeului unic și digitalizarea serviciilor publice.
6. Și ultimul, asigurarea transparenței în proicesul de luare a deciziilor și implicarea societății, cu implicarea societății civile.

Numai realizând acetse acșiuni pot fi implementate reformele necare în domeniul sănătății, protecției mediului, modernizarea serviciului de transport și dezvoltarea infrastructurii rutiere, atragerea investițiilor, colectarea taxelor și crearea locurilor de muncă.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Citate Video