Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Prim-ministrul landului Bavaria, Horst Seehofer: Stimate domnule Președinte, doamnelor și domnilor! Vă mulțumesc pentru că sunteți astăzi aici și vă urez bun venit la noi, la München! Îmi amintesc cu plăcere ultima vizită pe care am făcut-o, pe atunci când domnul Klaus Iohannis era încă Primar la Sibiu, în anul 2010. Vă mulțumesc și pentru mesajul de susținere, domnule Președinte, în contextul accidentului feroviar de la Bad Aibling! A fost un gest pe care l-am apreciat.

L-am felicitat pe domnul Președinte în discuția noastră pentru succesele remarcabile înregistrate în România. Aceste succese au fost lăudate și de către Comisia Europeană. Am convenit să revitalizăm colaborarea foarte bună între Bavaria și România și dorim să facem acest lucru reîncepând activitatea în cadrul Comisiei Guvernamentale Mixte. Domnul Președinte m-a invitat în România, într-o vizită pe care o voi onora.

Președintele României, Klaus Iohannis: Stimate domnule Prim-ministru Seehofer, vă mulțumesc pentru invitație și pentru această ocazie deosebită de a ne întâlni și a discuta despre probleme bilaterale, dar și despre probleme europene!

Dați-mi voie, cu această ocazie, să exprim condoleanțele mele și ale poporului român pentru victimele tragicului accident de tren care s-a petrecut acum doar puține zile la Bad Aibling. Noi, România, putem să înțelegem foarte bine durerea care s-a produs datorită acestui accident.

Domnule Prim-ministru, îmi face foarte mare plăcere că am reușit împreună să discutăm chestiuni importante pentru relația noastră bilaterală, am atins atât problemele de colaborare economică, cât și probleme de colaborare politică și, așa cum a subliniat domnul Prim-ministru Seehofer, dorim amândoi să revigorăm Comisia Mixtă româno–bavareză, comisie guvernamentală, pentru a înlesni foarte multe proiecte comune. De asemenea, am discutat și despre modalități de a ajunge la o activitate economică mai intensă, de a încuraja investitori din Bavaria să vină în România și, sigur, firme românești să colaboreze cu parteneri din Bavaria.

Un punct foarte important pe agenda discuțiilor a fost comunitatea românească din Bavaria. Avem o comunitate foarte numeroasă, români care au dorit să trăiască în Bavaria, dar și etnici germani foarte mulți care provin din România și au ales să trăiască în Bavaria. Toți cei care au decis să vină în Bavaria și să păstreze legăturile cu țara constituie un pod deosebit de important între România și Bavaria și este interesul nostru să sprijinim aceste comunități.

În fine, am discutat, nici nu se putea altfel, probleme legate de Uniunea Europeană și de NATO. O temă foarte grea pe care am discutat-o a fost criza migrației care, evident, lovește Bavaria mult mai mult decât România, dar am reiterat, cu această ocazie, opinia noastră. Noi dorim să fim solidari, dorim să fim parte din soluție și nu dorim să complicăm problema. Pe de altă parte, am reiterat că este foarte importantă consolidarea granițelor externe ale Uniunii Europene și este, de asemenea, foarte important ca acest flux foarte numeros de migranți să fie mult mai bine reglementat.

Cu aceeași ocazie, și fiindcă mă găsesc aici la München pentru a participa la Conferința de Securitate, am prezentat abordarea noastră pe care o voi relua și în cadrul alocuțiunii pe care o voi avea la Conferința de Securitate și anume importanța flancului estic pentru NATO, flancul estic unde România joacă un rol important și dorește să joace un rol important în securizarea zonei. De asemenea, am atras atenția asupra importanței Mării Negre și a Regiunii Mării Negre, care nu este importantă doar pentru noi, ci trebuie să fie importantă pentru întreaga regiune și pentru NATO trebuie să constituie o zonă de importanță strategică.

Domnule Prim-ministru, dați-mi voie să vă mulțumesc pentru primirea deosebit de caldă, pentru discuția excelentă și sunt convins că vom continua colaborarea noastră foarte bună!

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Domnule Prim-ministru Seehofer, pentru că s-a menționat și tematica refugiaților, vă așteptați ca un compromis cu Siria să aducă o înlesnire a acestei situații? Cum vor continua lucrurile după Conferința de Securitate de la München?

Prim-ministrul landului Bavaria, Horst Seehofer: Eu și partidul meu nu vedem o operațiune militară drept posibilă, singurul instrument este diplomația, dialogul, doar astfel putem ajunge la soluții. De aceea mă bucur că are loc această Conferință de Securitate la München, în care putem discuta. Eu sper să se ajungă la un armistițiu, dar tot ce putem face este să dialogăm, aceasta este singura soluție.

Jurnalist: Domnule Seehofer, dumneavoastră ați fost acum câteva zile la Moscova, v-ați așteptat ca partea rusă să ajungă la un compromis atât de repede?

Prim-ministrul landului Bavaria, Horst Seehofer: Atunci nu, în acel moment nu, acum sunt mulțumit. Însă Președintele rus ne-a explicat cât de complexă este situația. Am vorbit despre acest lucru și cu doamna Cancelar Merkel, este o cale dificilă care trebuie urmată. Noi, Bavaria, bineînțeles, l-am încurajat pe Președintele rus să intre în dialog pentru că, după cum spuneam, doar așa putem soluționa problema.

Jurnalist: Ați vorbit despre colaborarea economică. Aveți de gând să o sprijiniți și prin măsuri politice? Ce branșe ar putea fi de interes în România și ce avantaje prezintă România?

Președintele României, Klaus Iohannis: Există deja un număr important de investitori bavarezi în România, care au venit la invitația noastră, și, ca fost Primar al Sibiului, am putut vedea acest lucru. Dar acest lucru nu se întâmplă doar în Sibiu, ci în întreaga Românie și bineînțeles că dorim să păstrăm această tendință pozitivă. România a devenit în ultimii zece ani, dar și înainte de ultimul deceniu, un punct economic foarte atrăgător pentru investitori. S-a observat o evoluție, nu este un secret că, în România, costurile salariale nu sunt foarte mari și acest lucru atrage investitori, dar și formarea profesională este foarte bună în România, precum și etica de muncă. Investitorii, deci, se simt bine în România. Această tendință trebuie păstrată și chiar consolidată. Climatul investițional din România este bună, acest lucru a fost posibil și prin noi legi fiscale, avem un context stabil, am scăzut TVA-ul. România a înregistrat o creștere economică de 4% în anul precedent, iar anul acesta se estimează a fi la fel. În acest context, pot spune că România este un loc atractiv pentru investitorii din Bavaria. (…)

Prim-ministrul landului Bavaria, Horst Seehofer: Și eu doresc să subliniez că în România climatul investițional este unul pozitiv și Președintele României a contribuit la acest lucru. După cum am spus, aceste evoluții au fost lăudate și de către Comisia Europeană. Din punct de vedere politic, putem avea măsuri, și anume prin această Comisie Guvernamentală Mixtă, care își va reîncepe activitatea după alegerile parlamentare din România. Există un potențial imens în câteva branșe, cum ar fi în IT, în construcția automobilelor, în furnizarea de automobile și în tehnologii de mediu. Este în interesul nostru să intensificăm această colaborare și, după cum am mai spus, ar fi un avantaj pentru ambele țări. Și pentru că domnul Președinte a menționat creșterea economică a României, în Germania această creștere economică a fost de 0,3% în anul precedent, deci aici, prin această comparație, observăm ce dinamici există în România.