Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis

„Bună ziua! Astăzi mă voi referi în declarația pe care o voi face la câteva chestiuni care sunt importante și interesante pentru opinia publică.

Prima chestiune se referă la decorația domnului László Tőkés, care i-a fost atribuită în 2009 de către Președintele României și, în urma unor declarații făcute de domnul Tőkés, Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” s-a sesizat și a propus retragerea acestei distincții.
Domnul Tőkés s-a adresat instanțelor, a contestat această decizie a Consiliului de Onoare și instanțele au admis că acest Consiliu a avut dreptul să facă această propunere. În consecință, chestiunea a ajuns pe masa mea și trebuie să iau o decizie.
După părerea mea, trebuie să ținem cont de câteva lucruri când analizăm această speță: cel care acordă o distincție vrea să îl răsplătească pe cel distins, vrea să îi recunoască un merit; cel care primește și care acceptă această distincție trebuie să recunoască, evident, România și Constituția României. Trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituției României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul „Steaua României” domnului László Tőkés.

A doua chestiune la care mă voi referi este mandatul pe care l-am dat domnului Prim-ministru, Dacian Cioloș, pentru a reprezenta România, luni, la două întâlniri care vor avea loc la Bruxelles. Un summit împreună cu ceilalți lideri europeni și cu Turcia, și o întâlnire informală a liderilor care sunt reprezentați în Consiliul European.
Scopul acestor întâlniri este de a evalua stadiul măsurilor luate pentru a controla fluxul migraționist, în special pe ruta balcanică, de a evalua relația care s-a instituit încă din toamna anului trecut, în această chestiune, între Uniunea Europeană și Turcia, de a evalua impactul misiunii NATO în Mare Egee și de a găsi căi pentru un mai bun control al fluxul migrator. Aceste lucruri vor fi discutate, mandatul pe care l-am dat domnului Prim-ministru este foarte clar și se înscrie în logica pozițiilor noastre pe care le-am avut și până acum. Nu vreau să intru în foarte multe detalii, dar este clar că este nevoie de un control mult mai riguros al granițelor externe ale Uniunii Europene, este nevoie de colaborare și solidaritate la nivelul Uniunii Europene, este nevoie de măsuri ferme convenite de comun acord pentru a găsi soluții pentru fenomenul migraționist.

Al treilea punct explică de ce a fost nevoie de acest mandat. Începând de duminică, duminică seara, voi face o vizită de stat în Israel și Palestina. Această vizită de stat a fost stabilită deja de câteva luni de zile, este evident că nu poate fi contramandată și suntem în situația foarte bună în care atât Președintele, cât și Prim-ministrul știu foarte bine cum să reprezinte România în cadrul unor reuniuni de la Bruxelles pe aceste teme. În Israel voi avea întâlniri cu Președintele Israelului, cu Prim-ministrul, cu Speakerul Parlamentului și cu alte oficialități. Voi avea cel puțin o întâlnire cu diaspora noastră din Israel și voi avea discuții, cred eu foarte bune, care au scopul de îmbunătăți relația dintre România și Israel.
Sunt foarte multe domenii în care avem colaborări bune, în care avem abordări comune. Cu această ocazie, voi face o vizită la Autoritatea din Palestina și voi avea o întâlnire cu Președintele Autorității.

Pe data de 15 martie – aceasta este următoarea chestiune pe care vreau să o aduc la cunoștința publicului – va avea loc Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării din primul trimestru al anului în curs. Sunt chestiuni care trebuie să fie discutate, de regulă în primul trimestru, foarte multe legate, sigur, de chestiuni de bilanț și de buget, plus alte reglementări. La momentul potrivit, vom emite un comunicat în această chestiune.

Și, în fine, a cincea și ultima temă, revoluționarii. Am constatat că există o preocupare intensă în acest domeniu și vreau să fac câteva precizări, ca să nu fiu greșit înțeles. Legislația a fost modificată și a instituit o procedură de reverificare și reeditare a titlurilor de revoluționar, cu o titulatură puțin modificată. Legea prevede foarte clar că nimeni nu primește un titlu de revoluționar pe care nu l-a avut și până acum.
Deci, toți care au fost trecuți în aceste anexe din decretele pe care le-am semnat au avut și înainte acest titlu. Este important de știut că Administrația Prezidențială, în această chestiune, nu are nicio atribuție de verificare sau prelucrare a unor contestații. Doar Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor și comisia parlamentară au dreptul să verifice - și au obligația să verifice - dosarele depuse, să decidă asupra lor, să decidă asupra contestațiilor. Legea, în această speță, îmi dă o singură atribuție: să iau act de aceste liste și să le validez prin decret. Aceste titluri în niciun caz nu sunt decorații conferite de Președinte, ci sunt titluri conferite în baza unei legislații foarte clare.”

Întrebări din partea reprezentanților mass - media:

Jurnalist: Bună seara, domnule Președinte! Vreau să vă întreb dacă ați fost informat, în virtutea atribuțiilor constituționale pe care le aveți și dacă ați luat vreo măsură sau ați discutat cu autoritățile cu privire la ce se întâmplă în Argeș? De circa mai multe săptămâni asistăm la controale ale Justiției, ale Guvernului, ale autorităților locale, medicale. Nimeni nu știe care e cauza, ce se întâmplă acolo, dacă se întrezărește vreo soluție și dacă se conlucrează sau dacă sunteți informat despre această problemă.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: M-am informat, fiindcă tema mă preocupă. Am avut chiar două discuții cu domnul Ministru al Sănătății și aștept în continuare să primesc un raport pe această temă. Urmăresc cu aceeași îngrijorare cu care urmăriți și dumneavoastră evoluția și sper ca autoritățile competente să-și facă treaba bine și să găsim toate răspunsurile.

Jurnalist: Domnule Președinte, pentru că aveți acele discuții săptămânale cu Premierul Dacian Cioloș, în acest moment dumneavoastră sunteți mulțumit de modul în care Guvernul României și autoritățile au gestionat această criză a bebelușilor?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În acest moment este prematur să vă dau un răspuns ultimativ. Repet, mă preocupă, mă interesează și urmăresc cu atenție și, recunosc, cu un pic de îngrijorare evoluția.

Jurnalist: Domnule Președinte, bună seara! A treia întrebare, pe un alt subiect: Laura Codruța Kövesi, propunere pentru DNA, a fost trimisă la CSM. Ministrul Justiției a anunțat că își asumă ca doamna Kövesi să fie reinvestită. Cum vi se pare dumneavoastră, dacă veți semna reinvestirea doamnei Kövesi sau e nevoie să mai faceți o evaluare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este evident că am fost informat despre acest demers și m-am exprimat deja în public, cel puțin de două ori. Cred că rezultatele de la DNA vorbesc de la sine.
Vă mulțumesc tuturor! Vă doresc o după-amiază plăcută!

Citate Video