Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis: Am convocat în regim de urgență Consiliul Suprem de Apărare al țării, pentru a analiza, dezbate și găsi soluții în timp real la situația creată de decizia Curții Constituționale privind constituționalitatea interceptărilor telefonice, cum este cunoscută în spațiul public. Mai precis, este vorba de decizia Curții Constituționale 51 din 16 februarie anul curent, referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 142, alineatul 1 din Codul de Procedură Penală.

Aici sunt două aspecte importante asupra cărora doresc să insist un pic. Primul ține de respectarea deciziei Curții și de nevoia de a pune în acord legislația cu această decizie. Acest lucru este clar.

Al doilea aspect ține de nevoia de a asigura neîntrerupt cadrul legislativ pentru ca Justiția să-și facă datoria, fie că este vorba de cazuri de securitate națională, fie de cazuri de corupție. Ambele aspecte sunt esențiale pentru funcționarea statului de drept. Iar eu ca Președinte m-am angajat să fiu garantul funcționării statului de drept în România.

Guvernul României, prin Ministerul Justiției, a propus un proiect de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Acest proiect de act normativ este destinat să ofere într-o primă etapă o soluție pentru activitatea organelor judiciare. Ulterior, forul legislativ poate avea în vedere și alte soluții, pe care să le dezbată cu toate instituțiile interesate și, sigur, cu societatea civilă.

Sunt opinii potrivit cărora activitatea Parchetelor, în absența infrastructurii tehnice necesare pentru realizarea unor astfel de metode speciale de supraveghere, ar fi afectată atât din punct de vedere al operativității actului de urmărire penală, cât și sub aspectul administrării unui probatoriu complet. Ordonanța de Urgență vine să răspundă exact acestei preocupări.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat favorabil acest proiect și adoptarea lui de către Guvern va reprezenta, în acest moment, o soluție, fie ea și temporară, la o problemă care preocupă deopotrivă instituțiile statului, cât și opinia publică.

Vă mulțumesc!

Citate Video