Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ana Guțu, președintele Partidului DREAPTA: Bună ziua, stimați reprezentanți ai presei. Vă mulțumim foarte mult pentru faptul că ați dat curs invitației noastre. V-am chemat astăzi pentru a lansa un apel către toți unioniștii din Republica Moldova care la ora actuală sunt întruniți în organizații non-guvernamentale și partide politice unioniste.

Înainte de a da citire acestui apel, aș vrea să mă refer în primul rând la decizia Curții Constituționale prin care s-a declarat neconstituțională legea ce a fost adoptată în 2000 pentru modificarea Constituției și de acum încolo în Republica Moldova intră în vigoare legislația cu privire la alegerea directă a președintelui. Prin urmare, Republica Moldova va intra într-o campanie prezidențială pentru fotoliul de președinte. În ce privește atitudinea Partidului Unionist DREAPTA vis-a-vis de această decizie a Curții Constituționale, noi o vom respecta. Nu este caz pentru a ne lansa în analize, aprecieri sau dezaprecieri. Orice Curte Constituțională trebuie să aibă libertatea și responsabilitatea deciziilor sale, atunci când interpretează anumite prevederi ale Constituției și este o reglementare dacă doriți, de drept internațional, european și o cutumă care vorbește despre nivelul de democrație într-un stat. La această oră, înaintea sau în ajunul unei date importante pentru istoria națiunii române care este 27 martie, dată la care Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, venim cu un apel pentru a identifica un singur candidat în cursa prezidențială din Republica Moldova care după toate probabilitățile va avea loc în acest an.

Partidul Unionist DREAPTA cheamă toate partidele unioniste din Republica Moldova să identifice și să susțină un candidat unic la viitoarele alegeri prezidențiale.
Obținerea unui consens în această privință este necesară, mai ales pentru a împiedica forțele politice dirijate de Moscova să-și instaleze un președintele ostil intereselor naționale românești și în general intereselor cetățenilor Republicii Moldova. Sprijinul acordat de către unioniști unui singur candidat la funcția de președinte va demonstra că numărul cetățenilor Republicii Moldova care își doresc unirea Republicii Moldova cu România este mult mai mare decât cel care este vehiculat în presa de propagandă rusească și chiar mai mare decât cel care apare în sondajele sociologice anonime. Partidele Unioniste au acum șansa să arate că sunt solidare în numele cauzei și idealului național românesc, stimulând în același timp activismul acelor care consideră că depășirea problemelor politice, economice și sociale din Republica Moldova poate fi atinsă doar prin revenirea Republicii Moldova în componența României. Partidul Unionist DREAPTA îndeamnă toate partidele unioniste din Republica Moldova să-și delegheze lideri și reprezentanți pentru a aborda la o masă rotundă de discuții deschise problema identificării unui candidat unic la funcția de președintele al Republicii Moldova. Partidul Unionist DREAPTA consideră necesară participarea la aceste discuții a reprezentanțiilor asociațiilor obștești, organizațiilor non-guvernamentale care promovează reunirea Republicii Moldova cu România. Propunerile și sugestiile unor asociații precum Acțiunea 2012, Tinerii Moldovei, ODIP, Sfatul Țării și altor organizații unioniste membre ale blocului Unității Naționale ar putea fi decesive pentru stabilirea unui candidat comun al unioniștilor la funcția de șef al statului. Masa rotundă pe care vrem să o organizăm propunem să aibă loc luni, 4 aprilie, la ora 15, aici la sediul Partidului Unionist DREAPTA. Astfel, în ajunul celebrării celor 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România, noi propunem identificarea unui candidat din partea tuturor unioniștilor din Republica Moldova la fotoliul de președinte.


Dacă sunt întrebări. Dacă nu sunt întrebări, vă vom ține la curent cu evoluția acestui apel și cu răspunsurile pe care sper să le primim de la unioniști întruniți în partidele unioniste și ONG-urile unioniste. Vă mulțumim pentru atenție. O zi bună vă dorim.