Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon, deputat, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Mai întâi de toate vreau să aduc sincere condoleanțe belgienilor și rudelor victimelor în urma tacurilor teroriste de la Bruxelles. Noi trebuie cu toții să condamnăm acest acțiuni și trebuie să facem tot posibilul ca nu dă Doamne, Doamne ferește să se întâmple ceva similar în Republica Moldova. Trebuie să facem tot posibilul ca sentimentele de ură care în ultimul timp de fapt apar și în Republica Moldova între diferite categorii de cetățeni, să nu treacă limita și trebuie să facem tot posibilul să liniștim spiritele, inclusiv în Republica Moldova.

Stimați reprezentanți ai mass-media, v-am invitat astăzi pentru avă aduce la cunoștință un mesaj pe care l-am pregătit și îl voi adresa din numele celui mai mare partid din Republica Moldova, celei mai mari fracțiuni parlamentare și din numele majorității cetățenilor Republicii Moldova. Am pregătit o adresare personală Președintelui României, domnului Iohannis. În legătură cu evenimentele de ultimă oră și în legătură cu tensiunile care se produc în societatea moldovenească. Vreau să vă spun că pe parcursul ultimelor săptămâni am avut zeci de întrevederi în mai multe localități ale Republicii Moldova și am discutat cu sute de cetățeni, cetățenii Republicii Moldova sunt foarte îngrijorați de tentativele de distrugerea a statalității Republicii Moldova. Cetățenii Republicii Moldova sunt foarte îngrijorați de mișcările unioniste care sunt tot mai activ promovate în Republica Moldova. Acțiunile unioniste au fost și anterior, dar așa cum sunt acum declanșate, așa cum sunt promovate masiv, așa cum sunt pregătesc foi de parcurs de lichidare a statatlității Republicii Moldova, nu au mai avut loc. Și vreau să vă spun că dacă nu o să ne oprim la timp, să nu ajungem la violențe, pentru că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova sunt categoric împotriva acestor acțiuni.

Pentru a evita asemenea fenomene, pentru a atenționa asupra spiritelor care se creează, m-am adresat Președintelui României cu o solicitare de a demonstra că Bucureștiul respectă statalitatea și independența Republicii Moldova. Eu sper foarte mult că domnul Iohannis va înțelege demersul nostru și va avea un răspuns adecvat. Eu voi da citire la câteva pasaje din această scrisoare, scrisoarea va fi transmisă astăzi, o să iau legătura imediat cu ambasadorul României la Chișinău, o voi transmite, eu o să vă citesc doar câteva pasaje, pentru că scrisoarea va fi deschisă.

Am fost și sunt motivat de ideea că Republica Moldova trebuie să-și urmeze propriul traseu în istorie, ca stat independent, suveran, integru, partener egal cu vecinii săi din regiune și de pe continent. Această viziune este împărtășită de majoritatea absolută a cetățenilor Republicii Moldova, care investesc speranțe în viitorul acestui stat.
Suntem recunoscători că România a fost printre primele state care au salutat oficial independența Republicii Moldova. Apreciem dinamica raporturilor comerciale dintre statele noastre, ajutorul umanitar și de alt ordin oferit de guvernul României.

Totuși, în pofida relațiilor culturale, economice și diplomatice strânse care s-au înfiripat între statele noastre, în pofida încrederii pe care am acordat-o de-a lungul anilor conducerii de la București, noi avem astăzi toate temeiurile să bănuim statul român de interes fățiș în lichidarea suveranității și independenței Republicii Moldova.

Altfel zis, avem temeiuri să-l bănuim de atentarea directă la statalitatea Republicii Moldova.

Toată puzderia de organizații politice și non-guvernamentale care promovează ideea Unirii, respectiv a dizolvării statalității moldovenești, este frecvent secondată și încurajată de voci la cel mai înalt nivel de la București.

Sunt de înțeles suspiciunile pe care le avem noi, majoritatea absolută a cetățenilor Republicii Moldova, față de intențiile și acțiunile autorităților române în raport cu țara noastră. Este îngrijorător și descurajant să știi că statul din vecinătate elaborează „proiecte de țară” care presupun dispariția ta ca țară, ca stat, ca popor.

În această ordine de idei, domnule Președinte Iohannis, solicit respectuos să luați atitudine, ca șef de stat, față de modul în care se acționează în raport cu și pe teritoriul Republicii Moldova din partea diferitor demnitari și organizații din România. Mizăm că veți demonstra, prin gesturi și declarații, respect față de statalitatea și suveranitatea Republicii Moldova.

Vrem să credem că marșurile unioniste care propagă ideea dispariției statalității moldovenești nu sunt susținute de actuala conducere de la București și sperăm că Dumneavoastră aveți un alt nivel de inteligență politică decât unii predecesori de la cârma țării și veți trata cu maximă pertinență relațiile politice și de vecinătate cu Republica Moldova. O detașare oficială a conducerii de la București de proiectele unioniste revanșarde va însemna un pas important de apropiere de cetățenii moldoveni, de prețuire a aspirațiilor moldovenilor de a trăi împliniți în propria țară, Republica Moldova.

Mizez pe receptivitatea Dumneavoastră ca șef de stat și sunt convins că țările noastre vor putea consfinți respectul reciproc prin semnarea diferitor acorduri, tratate și acte de prietenie, care să ne apropie, să cultive încrederea, prietenia și să asigure progresul economic și social pe ambele maluri ale Prutului, așa cum se cuvine între doi buni vecini.


Această scrisoare o voi transmite astăzi, sper foarte mult că conducerea statului vecin care ne este prieten și noi tot îl considerăm prieten, dar stat vecin. România este stat vecin, stat independent, suveran, pe care noi îl stimăm. Dar sperăm că și vecinii noștri vor stima statalitatea și indepedența Republicii Moldova. Și sperăm că vor da dovadă de poziție clară față de mai multe declarații și acțiuni care le întreprind în ultimul timp, inclusiv și partide politice importante din România. Asta e ceea ce am vrut să vă spun, stimați reprezentanți ai mass-media. Dacă sunt careva întrebări sunt gata să răspunde la ele.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Eu astăzi o să transmit scrisoarea. O să vedem ce va urma, săptămâna viitoare vor merge cu următorul pas. Poftim.

Jurnalist: Duminică va avea loc Marșul Unirii din câte știm, dumneavoastră veți reacționa cumva, veți ieși cu un antiprotest sau?

Igor Dodon: Eu nu cred că este corect să ne contrapunem prin antiproteste și aceasta nu va fi corect din punct de vedere și a promovării statalității Republicii Moldova. Evident că noi putem să venim cu apel și putem să scoatem oamenii în stradă. Dar cine va avea de câștigat din aceasta? nu poporul Republicii Moldova. Majoritatea cetățenilor doresc independență, statalitate, păstrarea țării noastre. Noi vom lansa mai multe acțiuni pe parcursul acestei săptămâni de promovare a spiritului și dragostei față de Republica Moldova, față de statalitatea noastră.

Jurnalist: Păi, dumneavoastră spuneați că aveți niște sesizări că în România ar exista proiecte de țară. Aveți dovezi, aveți ceva?

Igor Dodon: Citiți presa din ultimile zile, inclusiv foi de parcurs de unire a Republicii Moldova. cu România și așa mai departe.

Jurnalist: Cine credeți că...?

Igor Dodon: Sunt și alte întrebări?

Jurnalist: Nu, dar cine credeți că fac aceste foi?

Igor Dodon: Eu vreau să fiu sigur că aceste acțiuni nu sunt susținute la nivel oficial de statul român. Și vreau să văd care este poziția conducerii oficiale, nu a puzderiei de ONG-uri, dar poziția oficială a României față de aceste intenții revanșarde de lichidare a statalității Republicii Moldova. Și eu cred că acest lucru și-l doresc majoritatea cetățenilor Republicii Moldova. Încă odată, noi avem toată stima față de vecinii noștri, dar dorim ca această stimă și respect să fie și din partea lor față de noi, ca față de niște vecini buni.
O zi bună!

Citate Video