Adrian Lebedinschi, deputat, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Stimați colegi, noi v-am invitat astăzi pentru a vă atrage atenția asupra situației create cu persoanele care au beneficiat, care au activat mulți ani, câte 50 - 60 ani în societate, ne-au dus la etapa dezvoltării Moldovei, construcției întregii țări și astăzi ei sunt în nemilă la guvernare. Vorbim despre pensionari, despre persoanele cu dizabilități, despre persoanele care din anumite considerente și naturale că a trecut vârsta, nu mai sunt în stare, nu mai sunt capabili de muncă, nu sunt în stare să se întrețină. Și la această obligațiune normal că îi revine statului. Cu părere de rău, ultimii ani de zile statul și guvernarea pur și simplu au uitat sau poate au alte intenții, pur și simplu să lichideze această pătură socială care au o experiență bogată de viață, care ar putea să ne transmită nouă atât valoruile culturale, cât și morale. Ei acum pur și simplu distrug această pătură necesară în orice societate normală. Vorbim despre faptul că pensiile sunt limitate, rambursările sau indemnizațiile pe care urmează să le primească pensionarii și persoanele cu dizabilități sunt minimalizate, aceste persoane trăiesc din, mergeți dumneavoastră pur și simplu pe drum și vedeți, stau cu mâna întinsă peste tot. Noi, oare noi ca stat, urmează să ne batem joc de părinții, de buneii noștri? Eu cred că fiecare persoană normală are grijă de părinții săi, dar statul trebuie, această valoare să o pună mai presus ca tot.

Ion Ceban, consilier municipal, membru al PSRM: Stimați reprezentanți mass-media, noi de fapt, v-am invitat ca să discutăm foarte succint, foarte laconic despre ceea ce astăzi este politica de stat în a susține pensionarii. Noi credem că este un genocid, de fapt, în adresa sutelor de mii de oameni locuitori ai Republicii Moldova. Noi nu doar vrem să criticăm ceea ce face guvernarea sau nu face guvernarea, noi venim și cu un set de propuneri, inițiative legislative, amendamente la documentele de bază ce țin de legea bugetului, care urmează să fie prezentată în Parlament pentru a îmbunătăți această situație. Vreau să vă spun o dată în plus și împreună cu colegii din diferite comisii cu profil social că situația este dezastruoasă: pensionarii stau cu mâna întinsă, veți găsi cei mai mulți oameni de vârsta a treia, care merg prin gunoiște să caute de ale gurii, este cu totul oribil să ajungă în secolul douăzeci și unu, oameni care au fost ingineri, medici, profesori, tot ce vreți, tot felul de salariați, care astăzi, efectiv nu-și pot cumpăra un kilogram de carne pe lună elementar, nu-și pot achita facturile sau multe alte lucruri. Eu cred că colegii mei se vor referi în detalii la subiect. Deci, ceea ce nu face statul și de ce-și bat joc în halul în care se manifestă astăzi politica în acest domenbiu și ce trebuie să facem în regim de urgență pentru a ameliora situația, pentru că, repet, ceea ce se întâmplă la moment este o, cu bună știință, dacă vreți, nimicirea a unei pături sociale, este vorba despre persoanele de vârsta a treia, în special ceea care nu au posibilitatea de a fi ajutați de copii sau nepoți din exterior sau interior, pensionarii singuratici, care sunt și ei un segment foarte mare. Este un dezastru total.

Vladimir Odnostalco: [indescifrabil]

Elena Hrenova: [indescifrabil]

Vladimir Odnostalco: [indescifrabil]

Ion Ceban: Dacă îmi permiteți, doar ca și într-un fel concluzionare. De la 1 aprilie iarăși se va încerca mijitul ochilor în fața pensionarilor. Li se va arunca un nou os și li se va spune că uite, Guvernul a făcut totul posibil și guvernarea a făcut tot posibilul ca să le majoreze pensia, ca să aibă o pensie mai mare. Din informațiile de care dispunem la momentul de față este vorba de aproximativ de zece la sută indexarea pensiei, asta în condițiile în care energia electrică a crescut cu treizeci și șapte, ei bine a fost diminuată un pic, dar iarăși, douăzeci și cinci, douăzeci și șase, când tariful la gaze presupus, când tarifele în general în ultimii șase ani de zile au crescut de patru ori. Factura finală pe care o plătește un pensionar, un cetățean, un bugetar este de patru ori mai mare decât acum șase ani în urmă, dacă e să luăm cumulativ gazele naturale, energia electrică, apa caldă, apa rece etc.

Deci există nevoie de o cu totul altă abordare. Primul lucru care este important, miniștrii, deputații, judecătorii, procurorii să primească aceeași pensie ca și pedagogii, medicii și așa mai departe. Rolul lor nu este cu nimic mai mare drecât a altor funcționari. La fel, pensia una pentru toți, nu procurorii care, sau judecătorii de zece ori mai mult. Doi, nivelul pensiei trebuie adus la minimul de existență. Bani sunt. Repet ceea ce a spus colegul din sală. Bani sunt, atât în fondul de rezervă, bani sunt pe diferența de curs, profiturile pe care le-a obținut Banca Națională, nu trebuie șase sute milioane să fie alocate, o treime din acești bani, costurile totale ale reformei s-ar urca la aproximativ opt sute de milioane la etapa aceasta. În general, pentru etapa inițială ar fi nevoie de o treime din această sumă. Asta nu înseamnă că uite trebuie să uităm de alte pături ale populației. Asta înseamnă că ăștia nu mănâncă, nu se îmbracă, nu pot achita facturi, iar dacă nu fac acest lucru nici în circuitul economic nu vin bani. Întreprinderile stau fără a încasa banii, iar ceea ce procură ei este minim. Ca să se pornească economia, dar ei sunt foarte mulți, trebuie măcar minimum de existență să fie în acest sens asigurat.

Indexarea conform sau raportată la nivelul inflației minim, dar în mod normal oamenii trebuie să aibă mai mult pentru a-și asigura cât de cât existența. Ia uitați-vă ce zâmbăreți sunt pensionarii noștri. Cum a spus unul din colegii noștri, dinți nu au în gură, unul, doi dinți. Asta este nivelul sărăciei, este un indicator inclusiv în documentația internațională. Uitați-vă la om câți dinți în gură are ca să spuneți ce fel de venituri obține. E o rușine totală. Deci protezarea dentară și minimul necesar trebuie să fie asigurat de stat. Și bani repet pentru aceste lucruri sunt. Multe alte aspecte la care s-au referit colegii trebuiesc îndeplinite acum, dar cel mai important este că pe ceea ce ține de reforma sistemului de pensii trebuie să existe o dezbatere națională, nu în cabinetul unui ministru, nu la o comisie cu ușile închise. Și atunci trebuie să se vadă că este nevoie și de o strategie națională în ceea ce ține de angajarea în câmpul muncii, cum motivăm tinerii ca să rămână în țară, să nu plece, pentru că trebuie inclusiv ei să întrețină. Deci, nu este vorba de populism. Astăzi trebuie să fie o abordare pragmatică, dar pentru asta trebuiesc discuții, nu să puie degetul să încerci să faci reforme aiurea una după alta și să-ți bai joc de oamenii ăștia, așa cum se face la momentul de față. Repet, unii se plimbă în mașini luxoase, cu vile mari, în fiecare zi vedem la televizor, în ziarele de investigații judecători, procurori, miniștri, tot ce vreți, iar alții nu au ce mânca. Istorie de succes.

Asta este în linii mari. De la 1 aprilie așteptăm o cu totul altă abordare. Am pregătit proiectele de legi, inclusiv amendamentele care urmează să le facem inclusiv la proiectul bugetului ce urmează să vină în Parlament și invităm miniștrii, inclusiv Ministerul de Finanțe și Guvernul, cât mai repede să se prezinte cu aceste documente în Parlament. Stimați colegi, este luna aprilie deja. Sper că nu aveți de gând să veniți cu acest document în luna septembrie. Ar mai intra Republica Moldova după furtul miliardului și furtul tablourilor din Italia, cu alte detalii, în reforme. Astea ar fi, să spunem în linii mari și solicitarea noastră ar fi de comun cu toată lumea: terminați să vă bateți joc de oameni. Bani sunt. Haideți să îi canalizăm în direcțiile corecte. Astăzi ne-am referit la pensionari, în continuare vom prezenta și proiectele pentru a susține tinerii, bugetarii și mulți alții, argumentați în acest sens.

Întrebări? Dacă nu sunt, vă mulțumim mult pentru atenție și vă dorim o zi frumoasă.