Ai copii acasă? Privesc.Eu înregistrează lecții video cu cei mai buni profesori din Moldova. Le organizăm și publicăm pe Învaț.Online.

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută la finalul ședinței de bilanț privind activitatea Serviciului Român de Informații pentru anul 2015

„Am participat astăzi la bilanțul Serviciului Român de Informații și le-am dat un mesaj, pe care pot să îl sintetizez simplu: Serviciul Român de Informații și-a făcut datoria – pe deplin, cu eficiență și seriozitate.
Am ținut să mulțumesc celor care lucrează în Serviciul Român de Informații și care, prin profesionalismul lor, fac România mai sigură, într-o perioadă cu multe probleme și riscuri.
Cred că cea mai bună recunoaștere a activității Serviciului este însă gradul de încredere de care se bucură din partea cetățenilor României.

Pentru 2015, am dorit să subliniez câteva aspecte. În primul rând, România este o țară sigură, scutită de incidente de securitate și terorism. Am mulțumit celor care lucrează în SRI pentru că au asigurat securitatea cetățenilor României.
În al doilea rând, SRI a contribuit esențial la lupta împotriva corupției, care rămâne unul din cele mai sensibile subiecte, relevant deopotrivă pentru instituții, dar și pentru opinia publică.

Am remarcat și activitatea împotriva rețelelor de evaziune și crimă organizată, dar și rolul jucat de SRI în zona de cyber intelligence. Nu în ultimul rând, mă bucur să constat că SRI este un partener respectat și credibil în comunitatea de informații euroatlantică și contribuie la profilarea României ca furnizor de securitate în regiune.

Cu această ocazie, ne-am îndreptat atenția și asupra viitorului. Am spus celor prezenți ce aștept de la Serviciul Român de Informații și ce cred că așteaptă cetățenii. În primul rând, aștept continuitate și consecvență în acțiuni și în rezultate. În materie de securitate nu este loc decât de profesionalism 100%. Consider că pe fondul creșterii alarmante a amenințării teroriste în Europa, colaborarea și coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esențială.
În plan intern, Serviciului îi revine în continuare o misiune esențială în ce privește apărarea statului de drept și lupta împotriva corupției. Pe de altă parte, cred că cetățenii așteaptă de la Serviciu două lucruri în mod special: să fie în siguranță și să le fie respectate drepturile și libertățile. În ambele direcții, SRI are o datorie importantă.

Am vorbit și despre restanțele pe care le avem în materie de legislație. Mă refer aici atât la reluarea discuției cu privire la legislația din domeniul securității cibernetice, cât și la ansamblul reglementărilor în domeniul securității naționale. Absența unei legislații coerente, unitare și actualizate în materie de securitate națională rămâne o temă sensibilă. Avem nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere și coordonare, dar nu mai poate întârzia.

În fine, într-o societate democratică controlul parlamentar eficient este esențial și poate să asigure premisele transparenței, colaborării între instituții și credibilității publice a Serviciului.
O atitudine deschisă a SRI în raport cu Comisia de Control Parlamentar și în raport cu societatea este semnalul că Serviciul respectă rigorile unui stat democratic și acționează în acord cu principiile lui.
Într-o democrație consolidată, politicile și strategiile de securitate trebuie să beneficieze de un cadru de dezbatere și susținere la nivelul societății.
Vă mulțumesc!”

Citate Video