Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis: „Bună ziua!

Am terminat runda de consultări cu grupurile parlamentare și acum, la final, vreau să fac câteva declarații legate de oportunitatea acestor discuții și, sigur, de conținutul lor.

Am putut să constatăm cu diferite ocazii că foarte multe legi din domeniul securității naționale sunt învechite, sau inadecvate, sau greu de aplicat la situația în care suntem astăzi. Și, dacă vorbim de legislația în domeniul securității naționale, nu mă refer doar la legi care se referă la combaterea terorismului, bunăoară, sau la serviciile secrete, ci inclusiv la legile care se referă la organizarea armatei, la punerea în practică a Strategiei Naționale de Apărare a Țării. Toate aceste legi trebuie actualizate. Alte legi trebuie create, fiindcă sunt domenii care nu sunt deloc reglementate.

Pentru toate aceste motive, am decis să am o rundă de consultări politice. Am început aceste consultări luni, când am avut o discuție foarte bună cu Prim-ministrul. Am continuat ieri, când am avut consultări cu trei grupuri parlamentare, și am terminat astăzi, când am avut consultări cu încă trei grupuri parlamentare.

Le-am prezentat tuturor situația și am reușit să ajungem la câteva concluzii comune, pe care vi le voi explica imediat. În toate discuțiile, am subliniat că este nevoie ca aceste legi să fie actualizate. Am subliniat că este nevoie de consultare atât în zona politică, cât și cu zona societății civile, că este nevoie de o abordare care duce în final la aprobări cu largi majorități. Am subliniat că este nevoie de o abordare care are o puternică componentă de continuitate. Este nevoie de profesionalizare în acest domeniu. Toate acestea pentru că legile securității naționale nu privesc un partid sau un grup de partide, ci ne privesc pe toți – și politicieni, și cetățeni. Legislația în domeniul securității naționale poate să fie stabilă și bună doar dacă ea este însușită de cea mai mare parte a politicienilor în procesul de aprobare și dacă este larg aprobată de societatea civilă.

Este, în acest domeniu, foarte important să înțelegem că, pe de-o parte, avem drepturile și libertățile civile care trebuie garantate. Pe de altă parte, avem nevoia de securitate, și vorbesc aici în special de securitatea cetățeanului, fiindcă securitatea statului nu este pusă în dificultate. și atunci, întregul complex de legi trebuie elaborat în așa fel încât să fie garantate drepturile și libertățile, dar, pe de altă parte, să fie cetățeanul liniștit că statul face tot ce poate pentru a-i garanta securitatea.

Din păcate, am văzut cu toții că au avut loc diferite incidente grave, atentate teroriste, și aceasta este zona pe care nu și-o dorește nimeni, aici așteaptă cetățeanul de la stat, de la instituțiile statului, de la serviciile secrete, să facă tot ce se poate face pentru a preveni apariția unor astfel de incidente. Pentru a putea face aceste lucruri este nevoie, cu siguranță, de o legislație actuală, clară, stabilă, care creează inclusiv o predictibilitate în acest domeniu.

Din discuțiile cu Prim-ministrul și cu partidele politice, s-au desprins câteva chestiuni pe care unele le-am propus eu, altele au apărut în cursul discuțiilor. Ne aflăm în situația în care putem să vorbim de două pachete legislative.

Un prim pachet, care este format din trei legi, este în procedură avansată în Guvern. Este vorba de îmbunătățirea legii de combaterea terorismului. A doua lege care există și este în proceduri guvernamentale este legea care clarifica situația cartelelor prepaid, și a treia este legea care se referă la securitate informatică, așa numita lege cybersecurity.

Prim-ministrul m-a asigurat că aceste trei legi vor parcurge întreaga procedură guvernamentală și de consultare publică în așa fel încât la sfârșitul lunii mai ele vor putea fi trimise în Parlament ca și inițiative legislative. Din discuțiile cu partidele am ajuns la concluzia că este fezabil să se încerce finalizarea acestor legi încă în această sesiune parlamentară. Guvernul trimite legile la sfârșitul lui mai și în cursul lunii iunie, dacă toată lumea colaborează, ele pot fi trecute prin ambele camere ale Parlamentului. Aceste lucruri au fost acceptate de toată lumea.

Al doilea pachet este mult mai mare. Legislația în domeniul securității naționale este destul de amplă și stufoasă. Al doilea pachet conține legi care sunt cel puțin la fel de importante, dar nu sunt încă în faze atât de avansate. Unele dintre ele au o gândire la bază, pentru altele există primul draft de actualizare, pentru altele încă nu există nimic, dar este nevoie de actualizarea lor.

Pentru acest al doilea pachet am propus grupurilor parlamentare o altă abordare. Le-am propus înființarea unei comisii speciale la Parlament, care, împreună cu specialiștii din Guvern și din instituțiile vizate, să elaboreze aceste proiecte de legi, aceste proiecte să fie pregătite în așa fel încât, în cursul anului 2017, majoritatea acestor legi să poată fi actualizate.

Acest demers are câteva avantaje certe care au fost înțelese si acceptate de toata lumea. În această comisie specială, de buna seamă, partidele vor trimite oameni care se pricep să discute domeniul securității naționale. Acești oameni sunt, cu siguranță, vor fi dintre aceia care cu mare probabilitate se vor găsi pe listele viitorului Parlament. În acest fel avem o mare șansă de a rezolva două lucruri: profesionalizarea parlamentarilor care se ocupă de legile securității naționale și crearea unei continuități de la acest Parlament la următorul Parlament, fiindcă, o mare parte, probabil, din parlamentarii care vor începe în această toamnă să lucreze pe pachetul de legi se va regăsi și în Parlamentul care se va constitui după alegeri.

Nu putem să elaboram legi bune în domeniul securității naționale pentru o perioadă scurtă. Securitatea națională este un domeniu sensibil, unde trebuie planificat cu grijă, cei care se ocupă trebuie să fie foarte buni cunoscători și legislația trebuie să acopere o perioadă lungă. În acest fel vom avea șansa unei legislații îmbunătățite asumate de o mare parte din clasa politică, conștientizate și acceptate de societatea civilă.

Ceea ce am discutat nu s-a referit, nota bene, la conținutul acestor legi, nu am discutat detalii din legi, acest lucru îl fac specialiștii care lucrează pe acele legi. Ceea ce am discutat noi și a fost important, sunt foarte mulțumit că am ajuns aici, este calendarul și modul de abordare a întregii legislații.

Avem, pe de-o parte, primul pachet, care va fi elaborat destul de repede și, încă din acest an, vom avea legile finalizate, dând astfel instituțiilor un cadru în care au posibilitatea să acționeze foarte ferm și prompt, iar al doilea pachet, care va fi lucrat începând din acest an, cu continuare în anul viitor, care va permite modernizarea întregii legislații.

Cu această ocazie, am atins o chestiune foarte importantă numită controlul parlamentar. Am pornit discuția, desigur, de la comisiile care controlează serviciile secrete și am reușit să ajungem la o discuție foarte serioasă pe controlul parlamentar la modul general. Cu toții ne dorim un Parlament puternic.

Un Parlament puternic este acela care elaborează legi clare, care pot fi aplicate cu mare succes și foarte bine și, în același timp, un Parlament puternic este unul care exercită efectiv și eficient controlul parlamentar nu numai pentru servicii secrete, ci și pentru celelalte instituții care se află sub control parlamentar.

Acesta este un lucru pe care mi-l doresc foarte mult: un Parlament puternic, care legiferează bine, produce legi de calitate și exercită un control parlamentar puternic. Am speranța, și discuțiile din ultimele zile mi-au dat motive de speranță, că viitorul Parlament va face exact acest lucru.

Vă mulțumesc!”

Citate Video