Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu: După cum am spus într-o ședință în plenul Parlamentului că am făcut interpelare organelor de drept și Băncii Naționale ce ține de demersurile către conducerea statului. Iată că a venit ziua în care vreau să vă informez. Așa dar iată aici la mine vedeți cu toții aceste materiale, sunt răspunsurile de la CNA, Banca Națională și alte structuri ale statului.

Ce ține de situația de la Banca de Economii. Interesant este că nici unul din cei care au condus statul în perioada anilor 2011-2014 nu au luat atitudine față de aceste demersuri. La concret: în anii 2012-2013, prim-ministrul Vlad Filat a primit 4 demersuri din partea Băncii Naționale și la fel 4 din partea CNA. Primul demers a fost făcut la 5 aprilie 2012 unde este atenționat că capitalul normativ al Băncii de Economii s-a diminuat de la un miliard 275 de milioane cu 471 de milioane. Deci, dacă în 2012 prim-ministrul de atunci lua atitudine față de creditele neperformante, înseamnă că Banca de Economii astăzi exista și nu era problema furtului care s-a întreprins.

Prim-ministrul Leancă. 4 ori demersuri din partea Băncii Naționale, 3 demersuri din partea CNA, concret și firmele care au luat credite neperformante în sumă de miliarde... un miliard 760 de milioane o firmă, alta 768 de milioane.

Președintele Nicolae Timofti de 4 ori din partea Băncii Naționale și odată din partea CNA. Toate aceste date, toate aceste documente și cred că sunt mai multe care nu le-am primit eu, demonstrează că conducerea statului avea informații despre creditele neperfomante și transferurile de miliarde de bani din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank peste hotare, dar nu au luat nici o atitudine față de aceste fără de legi. De ce? Din cauză că unii din ei erau implicați în furtul miliardului de la bun început. Așa că, tot ceea ce se spune acuma că nu au întreprins instituțiile statului abilitate este un blef și special s-a dirijat spre Banca Națională ca să arăte că nu este vinovat. Vorba ceea: hoțul strigă - vine hoțul, dar de fapt hoțul stătea în fruntea acestei scheme de delapidare a Băncii de Economii.

Mulțumesc. Atât? O zi bună.

Înțeleg că vă grăbiți în sală. Prima zi. Vă doresc succes și sper că să fiți obiectiv atunci când filmați sau fotografiați deputații în sala de ședințe.

Citate Video