Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Eugen Tomac: Am organizat această conferință de presă rapid, pentru că ne-a surprins o știre care ne preocupă în mod special, pe noi, cei de la Partidul Mișcarea Populară, chiar dacă este o zi plină de evenimente politice.

Cred că cel mai important subiect care este de interes major, atât pentru bucureșteni cât și pentru cetățenii români, ține de abordarea pe care a avut-o până de curând guvernul României, dar mai nou, se pare, și administrația locală, cu privire la ridicarea celei mai mari moschei din Europa în București.
Ne-a surprins faptul că administrația locală, conducerea Primăriei sectorului 1,  dă dovadă de incompetență și iresponsabilitate, accelerând procesul de autorizare în ceea ce privește începerea construcțiilor pentru mega moschee.

Vreau din capul locului să se înțeleagă un lucru foarte clar. Abordarea pe care o are Partidul Mișcarea Populară precum și acțiunile pe care urmează se le întreprindem în perioada următoare, nu trebuie privite sau puse într-o notă a exagerărilor.
Respectăm toți cetățenii români, sau toți cetățenii care sunt rezidenți în România, și practică cultul musulman, însă, în această chestiune credem că atât  autoritățile centrale cât și oamenii politici trebuie să aibă o abordare lucidă.
Spunem acest lucru pentru că ne uităm cu foarte multă atenție la tot ce se întâmplă în vecinătatea României, și credem că nu este oportun să se ridice o mega moschee în București, în sectorul 1, pe Bd. Expoziției nr 22-30.

Faptul că Primăria sectorului 1 a dat azi un aviz, eliberând  certificatul de urbanism, pentru dosarul depus de muftiatul cultului musulman în România, un dosar care cuprinde elemente pe care opinia publică le cunoaște, pentru că anul trecut, pe 27 mai, 2015, prin HG 372, Guvernul Ponta a oferit cultului musulman din România o suprafață de 11.295 mp, suprafață pe care urmează să se construiască o mega moschee.
Credem că nu este oportun acest lucru în clipa de față, în condițiile în care în București, la ora actuală, există 5 moschei deja, iar comunitatea musulmană din România, conform ultimului recensământ numără circa 64.000 de cetățeni români care practică cultul musulman  pe întreg teritoriul României.

Plecând de la această realitate și având în vedere că Primăria sectorului 1, care nu are un edil în momentul de față, care să-și asume și consecințele politice, (în fruntea Primăriei se află un viceprimar, care deține funcția de primar interimar, Moțoc, și care doarme și nu știe ce se întâmplă în Primărie), având în vedere că s-a eliberat acest certificat de urbanism, primul pas pentru obținerea aprobărilor pentru construcția moscheii, anunț că în calitate de deputat voi contesta în instanță certificatul de urbanism eliberat de primăria sectorului 1.
Cred că acest subiect, care este de interes major nu doar pentru cetățenii din sectorul 1, ci pentru bucureștenii din toată capitala, trebuie tratat cu multă responsabilitate și luciditate.

Pentru acest motiv, eu împreună cu echipa Partidului Mișcarea Populară, vom lansa, începând de mâine, o amplă campanie de consultare a cetățenilor din sectorul 1 al Bucureștiului.
Cred că este foarte important ca decidenții, fie el prim ministru, fie el primar interimar al sectorului 1, să țină cont și de punctul de vedere al cetățenilor.
Vreau să se înțeleagă cât se poate de clar.

Nimeni, în România, nu-l prigonește pe Allah. Avem moschei, îi respectăm pe toți musulmanii di România.
Cred că în clipa de față nu este oportun ca în București să se ridice o mega moschee, care să devină loc de pelerinaj pentru toți musulmanii din Europa.
Îi respectăm pe toți, sunt bineveniți în România, cei care vor să viziteze România, dar în clipa de față, abordarea noastră este una lucidă, care ține cont de interesele și îngrijorările pe care le exprimă populația.
Vreau să se înțeleagă foarte clar că nu suntem împotriva nimănui, dar suntem extrem de preocupați de tot ce înseamnă prezentul și viitorul Bucureștiului.
Am luat această decizie și cred că există momente în viața politică când nu trebuie să pasăm responsabilitatea de la unii la alții și să avem inițiativa și curajul  să spunem ce trebuie.

În clipa de față abordarea noastră este că trebuie să consultăm populația și să facem tot ce ne stă în putință, prin mijloace legale și democratice, să stopăm acest proiect care nu este de actualitate și nici de interes pentru bucureșteni și pentru România.
Sunt convins că toți cei care practică cultul musulman își pot păstra credința, așa cum s-a întâmplat și până în prezent, dar nu cred, și o spun cu toată convingerea că în clipa de fată avem nevoie în București de o mega moschee.
Cred că primăria s-a grăbit să execute niște ordine, iar aceste ordine nu țin de interesul bucureștenilor.

Citate Video