Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Popa: Deci, noi, avocații condamnăm apariția în presă a unei liste parțiale de martori. Este foarte suspect că această scurgere de informație a apărut cu 2 ore înainte ca instanța să se pronunțe pe admisibilitatea probelor apărării. Este la fel suspect faptul că acces la această informație au avut doar judecătorii și procurorul. Noi considerăm că această scurgere ilegală de informație în presă va avea un impact negativ și asupra probelor apărării, deoarece martorii care sunt invitați de către noi în instanță pot fi real intimidați și anume acesta reprezintă un pericol real de intimidare a martorilor, în comparație cu cele invocate de procuror. În afară de aceasta, publicarea acelei liste parțiale de martori și anumite elemente din circumstanțele cauzei, poate afecta grav bunul mers al acestui proces de judecată. Noi nu negăm faptul că este un interes sporit al societății asupra acestui proces de judecată, însă modul în care a avut loc această scurgere de informație în presă este unul total inadmisibil și grosolan. Pe această cale, facem un apel public către procurori să se autosesizeze și să investigheze cine se face responsabil de scurgerea în presă a acestor probe ale apărării și în această ordine de idei vreau să menționez că a fost încălcat grav dreptul la apărare a domnului Vlad Filat, dreptul la un proces echitabil și evident ilegalitatea armelor în proces.
În concluzie, noi observăm că anume așa înțelege procurorul să reacționeze la solicitările legitime ale avocaților.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Popa: Deocamdată nu vreau să vă confirm veridicitatea listei, până când instanța de judecată nu se va expune pe această listă.

Jurnalist: Veți solicita recuzarea procurorului?

Igor Popa: În urma discuțiilor pe care le vom avea imediat cu clientul nostru, vom decide pașii următori.

Jurnalist: Cum ar putea ajuta declarațiile făcute de domnul... declarațiile care vor fi făcute de domnul Pistrinciuc și Lucinschi, precum și cele a fostei consiliere?

Igor Popa: Ceea ce mă întrebați ar fi o continuitate în violarea drepturilor domnului Vlad Filat.

Jurnalist: Cine credeți că a făcut publică această listă, adică a permis scurgerea de informație?

Igor Popa: Am spus mai devreme că este regretabil faptul și foarte suspect că s-a scurt informație din dosar, pe când acces au avut doar judecătorii și procurorii.

Jurnalist: Domnule avocat, dar domnul Filat are dreptul la declarații de presă? Cei de la DIP spun că nu-i îngrădește drepturile acestuia. De fapt, vedem că noi ...

Igor Popa: Am să vă răspund la această întrebare mai târziu.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Popa: Asta este tot ce am vrut să vă spun la acest capitol.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Popa: În cazul în care în țara noastră procurorii joacă rolul activ în investigarea infracțiunilor, în cazul în care nu se vor autosesiza, înseamnă că noi vom depune o plângere cu autor necunoscut pentru a investiga această infracțiune.

Jurnalist: De ce cu autor necunoscut?

Igor Popa: Pentru că urmează Procuratura să stabilească.