Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu prilejul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a domnului Cristian Ghinea în funcția de Ministru al Fondurilor Europene

„Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Domnule Prim-ministru,
Domnilor Viceprim-miniștri,
Doamnelor și domnilor Miniștri,
Onorată asistență,

Vă felicit, domnule Ministru, pentru acest mandat și vă doresc mult succes. Este, cred, un lucru arhicunoscut că fondurile europene, pe care le poate accesa România, sunt o mare oportunitate pentru noi. Aceste fonduri vin să suplinească resursele noastre în zone vitale, în zone unde, din forțe proprii, nu am putea nici repede, nici profund să restructurăm lucrurile și să le ducem la bun sfârșit.

Am avut o experiență nu neapărat nefericită, dar o experiență care ne-a arătat în perioada 2007-2013, că anumite lucruri trebuie rezolvate foarte repede, alte trebuie gândite mult mai profund decât se vede la prima vedere. Eu cred că toată lumea a învățat ceva din acea etapă bugetară și toți cei care știu despre ce e vorba se așteaptă să ne apucăm un pic mai repede de implementat proiectele pentru perioada bugetară în care ne aflăm acum. O parte din munca care trebuia făcută s-a făcut, însă lucrurile, după părerea mea, nu s-au mișcat suficient de repede. Este mai mult decât evident că  aceeași părere a avut-o și Prim-ministrul, care a dorit să aibă o echipă cu un suflu nou prin propunerea dumneavoastră.

știți ce trebuie făcut, știți cu cine trebuie făcut, știți cum trebuie făcut. Eu vă doresc să aveți suficientă energie să puneți în practică aceste lucruri. M-am referit acum câteva zile, când am fost la o manifestare foarte frumoasă la Timișoara, o manifestare de cercetare, cu cercetători din țară și din străinătate, și am făcut acolo o afirmație care nu știu dacă a fost foarte bine înțeleasă, cea cu „am ceva nemulțumiri legate de Guvern”. […] Asta a fost una din nemulțumirile mele, că pe zona fondurilor europene lucrurile încă nu s-au mișcat așa cum probabil ar fi trebuit.
O altă nemulțumire, și evident că nu am fost singurul care a avut-o, a fost situația care s-a creat când s-a lucrat pe un act normativ care ar fi venit să reglementeze salarizarea bugetarilor.

Și, în fine, o a treia nemulțumire, este, înțeleg, în curs de rezolvare și s-a referit, evident, la situația de la Operă. Este un contra-exemplu de implicare a unui Minister ceea ce s-a întâmplat la Operă. Cred că au rămas puține greșeli imaginabile care nu au fost făcute de către Ministrul Culturii în această chestiune. Astfel de nemulțumiri, le am, le discut cu Prim-ministrul Cioloș, și, după cum se vede ele se rezolvă. Nu există nemulțumiri care duc la vreun circ între Palate sau la certuri între Președinte și Prim-ministru. Noi lucrăm împreună și rezolvăm problemele.

Domnule Ministru, încă o dată, felicitări și succes, și la fel întregului Guvern.”